lauantai 6. joulukuuta 2014

Helppoa, ergonomista ja käteensopivaa -osa 2

Pääsimme Buzzador -kampanjan myötä kokeilemaan Stabilo EASYergonomics experts -kyniä. Postauksen kynien ensianalyysista ja -testistä voit lukea tästä. Nyt kynien testausta on takana kaksi viikkoa ja selkeä ero kynäotteessa on havaittavissa.

Buzzador -paketista kuoriutui kyniä sekä oikea- että vasenkätisille. Koska omasta perheestä löytyy vain oikeakätinen, vasenkätisten kynät pääsivät testiin ystäväperheen 9-vuotiaalle Alinalle. 

Vasenkätisille oikean kynäotteen löytyminen on usein haastavampaa kuin oikeakätisille. Ongelmia tuottaa erityisesti se, että kynä menee vasemmalla kädellä kirjoitettaessa edellä ja käsi seuraa kynäjälkeä sutaten perässä. Monesti vasenkätisillä näkee kynäotteita, joissa käsi ja ranne ovat voimakkaasti koukistuneena kiertyneet pois tekstin päältä tai sormet puristavat kynää rystyset valkoisina. Myös koukistunut etusormi kertoo jännittyneestä kirjoitusotteesta. Osa näistä ongelmista on tuttuja toki myös oikeakätisille. Tekstiä ja taidetta syntyy myös jännittyneellä kynäotteella, mutta tällöin käsi väsyy helpommin ja kirjoittaminen tai värittäminen ei ole enää sujuvaa ja pitkien tehtävien tekeminen vaatii useita taukoja.

Alinalle vasenkätisen lyijykynät eivät olleet ihan uusi asia, sillä hän sai kokeilla jo ekalla luokalla vasureille tarkoitettua lyijykynää. Sen avulla oikea kynäote löytyi paremmin. Stabilon vasenkätisille suunnitellut EASYgraph ja EASYcolors -kynät tuntuvat Alinan mielestä tukevilta kädessä. Sormien urat ja kynän malli helpottavat kynän käyttöä ja ohjaavat sen parempaan otteeseen kädessä. Vasenkätisille on myös erityisen tärkeää, että kynä liukuu hyvin paperilla, eikä tahraa. EASYcolors puuvärit vakuuttivat näillä ja myös muilla ominaisuuksillaan 9-vuotiasta testaajaa. Värittäminen oli helppoa ja väriä irtosi paperille paremmin kuin monista muista puuväreistä. Paksuhkoa terää piti vain teroittaa tarkkaa työskentelyä varten vähän useammin. Kynät ovat tavallisia puuvärejä paksumpia, joten tavallisille kynille tarkoitettu teroitin on liian pieni. Paksummille kynille tarkoitettu terotin kuitenkin onneksi toimii näiden kynien kanssa. EASYergonimics experts -sarjasta löytyy myös oma käteensopivaksi muotoiltu teroitin.
Alina testaa EASYcolors -värikyniä. Värittäminen on sujuvaa ja värikynien värit kirkkaita.  Kuvat: Liisa-äiti.
EASYergo3.15 -lyijytäytekynä tuntui Alinan käteen hyvältä erityisesti, koska malli on vasurille hyvä ja materiaali kynäotteen kohdalta on kumimainen, jolloin ote ei lipeä helposti. Kynä liukui kepeästi paperilla, mikä on tietysti plussaa. Alina suositteleekin kynää erityisesti juuri kirjoittamaan opetteleville vasenkätisille. 9-vuotias vieroksui jonkun verran kynän paksua terää, mutta esimerkiksi meidän 7-vuotias ei kiinnittänyt asiaan mitään huomiota. EASYergo1.4, joka on käytännössä sama kynä varustettuna ohuemmalla lyijyllä, voisikin ehkä toimia paremmin jo pidemmälle kirjoitustaidoissaan edenneillä lapsilla.
Alina testaa EASYgraph -lyijykynää sekä EASYergo3.15 -lyijytäytekynää. Kuvat: Liisa-äiti. Omaan silmääni Alinan kynäote näyttää näissä kuvissa oikein rennolta ja hyvältä.
Meillä 7-vuotias on käyttänyt omia testikyniään ahkerasti päivittäin nyt kahden viikon ajan. Aluksi seurasin tytön kirjoittelua ja piirtelyä tarkemmin ja huomautin, jos kynäote meinasi karata jännittyneeksi tai valahtaa liian lähelle kynän terää. Reilun viikon neiti on hommaillut kyniensä kanssa ihan itsenäisesti ja yllätyinkin, miten hyvältä ja rennolta nykyinen kynäote jo näyttää. Välillä vielä kynää tulee puristettua liian tiukasti tai värikynää pidettyä kiinni liian alhaalta, mutta selkeästi paremman näköistä toimintaa kuin vielä pari viikkoa sitten.
Tyttö innostui tällä viikolla pirtämään, värittämään ja askartelemaan oman joulukalenterin, joka tosin päätyi hänen 4.-luokkalaiselle kummioppilaalleen.
Oman tytön suosikkikynäksi nousi EASYergo -lyijytäytekynä. Paksun lyijyn teroittaminen vain ei ota sujuakseen vielä itsenäisesti. Terää pitää klikuttaa ulos aika pitkän matkaa ennen kuin lyijyn kärki menee teroittimen terään asti. Paksu terä on kynää monesti liian lujaa painavalle aloittelijalle kuitenkin mukavampi käyttää kuin ohuempi ja helposti katkeava terä, jota toisaalta ei sitten tarvitsisi teroitella.
Sarjaan on saatavana käteen sopivaksi muotoiltu terotin kolmelle eri kynäkoolle. Kuva: http://www.stabilo.com/fi/p/stabilo-easysharpening-box
Loppukaneettina voisin todeta, että Stabilon EASYergonomics experts -sarjan kynät tulevat jäämään meille vakiokäyttöön. Hankintalistalla on teroitin ja 12 värikynän setti, josta löytyy monipuolisemmin värejä kuin testissä olleesta 6 värikynän setistä (hyvä joululahjavinkki?). 
Vielä, kun saisi innostettua lapsen parin joulukortin piirtämiseen...
Erityiskiitokset testausavusta, raportoinnista ja kuvista ihan parhaille Alinalle ja Liisalle! Ja hyvää Itsenäisyyspäivää ihan kaikille! Vielä tänään olisi tarkoitus kaivaa joulu esille kaappien ja varastojen perukoilta. Monissa blogeissa on jo joulu vahvasti esillä. Meillä vasta mietitään, että pitäisikö se hössöttäminen aloittaa ihan oikeasti. Ei kai ihan vielä?


Mikä tai kuka on BUZZADOR? <--- Voit liittyä mukaan buzzaajien iloiseen joukkoon suosittelulinkistäni.

Buzzadoriksi liittynyt henkilö täyttää profiilin, jonka mukaan hän saa kutsuja erilaisiin buzzaus -kampanjoihin. Usein buzzattavat tuotteet ovat markkinoille hiljattain tulleita uutuuksia, ja rehellisen mielipiteensä kertomalla buzzaaja mahdollisesti innostaa myös muita hankkimaan kyseisiä tuotteita. Buzzaaminen on siis eräänlaista suusta suuhun markkinointia. Buzzadoriksi liittyminen on ilmaista ja tarjottuihin kampanjoihin ei ole pakko tarttua, jos ne eivät sovi kuvioihin tai aikatauluihin. Osa buzzattavista tuotteista on ilmaisia, mutta profiilissaan voi myös ilmoittaa halunsa osallistua kampanjoihin, joissa tuotteet on mahdollista hankkia buzzattavaksi huomattavasti normaalia kauppahintaa alemmalla hinnalla.

8 kommenttia:

 1. Värittääkö noi hyvin? Iidalla on mun vanhat "taiteilija" puuvärit ja väri on todella hailakkaa. Ja hän nimenomaan haluaa tehdä puuväreillä. Teilläkin on vasenkätinen lapsi. Kiinostaa tekeekö hän kirjaimen, siis kirjoittaako hän ne samalla tavalla kuin oikea kätinen. Kun Iida kirjoittaa jotkut kirjaimet ns. väärin päin, oikealta vasemmalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värittää! Värit on kirkkaita ja pigmenttiä on runsaasti. Ehdottomasti parhaimmat puuvärit, mitä meillä on ollut ikinä. Kynä liukuu paperilla vaivattomasti ja väri oikeasti näkyy.

   Vasenkätinen lapsi kuvissa on ystävän 9-vuotias tyttö. Eli en tiedä sen tarkemmin. Tarkoitatko, että Iida kirjoittaa jotkut kirjaimet ja sanat peilikuvana? Meillä nimittäin oikeakätinen kirjoitti aluksi kirjaimet ja koko sanankin peilikuvana tosi pitkään. Se on kuulemma ihan normaalia aluksi ja korjaantuu, kun kirjoittaminen kehittyy. Vasenkätisten kynäoteongelmiin pikaisesti perehdyttyäni luin jostain, että vasurin on helpompi piirtää kirjaimia myötäpäivää, kuten p-kirjain, mutta vaikeuksia on esimerkiksi a ja o kirjaimessa. Piirrossuunta on ilmeisen tärkeää varsinkin kaunokirjoituksessa, mikä on ilmeisesti poistumassa kokonaan opetuksesta? Tekstaus sen sijaan harjoitellaan jo ensimmäisellä luokalla.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. On ne melko veikeät ja yllättivät ehdottoman positiivisesti. Kun alettiin buzzata näitä, niin ajattelin, että ne ovat kyniä, jee! Mutta nyt ne ovat the kyniä, joita tulee olemaan meillä käytössä jatkossakin.

   Poista
 3. Uskottava se on hyviä ne on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja myönnän, että innostun helposti joistain asioista :D

   Poista
 4. Onpas kivannäköisiä kyniä, täytyy varmaan kokeilla. :) Terkkuja sinne! T: Hanna K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä nämä kynät nousivat ihan ykkösiksi eli uskallan kyllä suositella :) Terkut sinnekin! :)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...