perjantai 14. kesäkuuta 2013

Ähtärin eläinpuistossa

Eilen oli meidän kesälomapäiväksi harvinaisen sateetonta. Päätimmekin aamupäivästä pakata eväät ja sateenvarjot matkaan mukaan ja lähteä kohti Ähtäriä. Olimme perillä puolenpäivän jälkeen, joten nälkään kuolemassa oleva perheemme päättikin evästää jo autossa eläintarhan parkkipaikalla, vaikka eläinpuistossa olisi toki ollut eväiden syöntiä varten varattuja grillauspaikkojakin. Pääsimmepä toisaalta helpolla, kun ei tarvinnut ottaa mukaan vedettävää kärryä, koska kantamuksiakaan ei ollut vesipulloja, kameraa ja niitä sateenvarjoja enempää.
Lapsille oli reitin varrella tehtäviä sekä myös pieniä leikkipaikkoja.
Päivä oli puolipilvinen ja maksimilämpötila taisi jäädä alle parinkymmenen. Hyvä päivä eläinten vireyden kannalta. Sudet olivat varsinaisia poseeraajia. Tulivat ihan aidan viereen kärkkymään ilmeisesti herkkupaloja, vaikka eläinten ruokkiminen on tietysti ehdottomasti kiellettyä.

Ähtärin eläinpuiston reitti on 3 km, mutta tuntui vähintään puolet lyhyemmältä, koska näkemistä oli paljon. Pienempiä retkeilijöitä ja varusteita varten oli lähtöpaikassa lainattavissa vedettäviä kärryjä. Reitti kulkee hiekkatietä pitkin, joten eläinpuistoreissua suunnittelevan kannattaa valita jalkaansa hyvät kengät. Metsässä oli myös hyttysiä, joten ne ja lakki on myös hyvä ottaa huomioon retkivaatetuksessa. Nimimerkillä "pää täynnä hyttysenpaukamia".
Tytön suosikkieläimiksi taisi nousta leikkisät ja eloisat Saukot (kuva oik. ylhäällä). Pöllölässä oli rauhallinen tunnelma. Hirvi vasoineen makoili ihan aidan vieressä...
Visentti oli melkoinen möhkäle. Hui!
Päivän odotetuin kohtaaminen tapahtui karhun kanssa. Katselimme karhunpentujen telmimistä ja painimista altaassa pitkään, ennen kuin iso karhu tallusteli "pesästä" näytille. Iso karhu asettui tarkastelemaan tilannetta pitkäksi aikaa kiven päällä istuen, isompaan kiveen nojaille kuin odottaen paikalle vielä enemmän yleisöä. Kun yleisöä oli sen mielestä tarpeeksi, se löntysti lähemmäs ja istui kalliolle poseeraamaan; ensin katse oikealle, sitten vasemmalle ja vielä oikealle ja taas vasemmalle. Mahtava kaveri ja linssilude!
Nähtävää ja opiskeltavaa riitti paljon pienelle lintubongarillekin. Täällä bongailuun ei tarvittu edes kiikareita. Sen kuin painelet lintuhalliin ja otat silmän "käteen".
Tyttö eteni 3 kilometrin reitin innokkaasti (vanhemmat epätoivoisina perässään) puolijuoksua ja kaikenkaikkiaan kierroksemme taisi kestää vähän päälle pari tuntia. Väkeä oli suhtellisen kivasti liikkeellä ja lapset olivat kaikki aivan innoissaan. Välillä unohtui se, että luonnossa pitäisi liikkua rauhassa ja riekkumatta. Muutamaan otteeseen muistutin neitiä siitä, että eläimet arvostavat rauhallista ja hiljaista tarkkailijaa. Tosin eläinpuiston eläimet tuntuivat olevan pääsääntöisesti aika tottuneita ihmisääniin.
Erittäin uhanalainen Lumileopardi veteli sikeitä katoksessaan. Kurnau! Ei mikään pikkukisu!
Kotimatkalla koukkasimme Tuurin pienehkön kyläkaupan kautta ja isukki täydensi meidän Arabian Angry Birds -mukikokoelman täydelliseksi. Ruokaakin matkalta löysimme. Olin vähän ennen Tamperetta jo huolissani, etteikö vettä saada niskaan reissussa ollenkaan, mutta mitä vielä. Sade alkoi muutamaa kilotmetria ennen kotipihaa, joten saatiinpa sitten niille sateenvarjoillekin vielä käyttöä...

Meillä alkaisi viikon loma vedellä viimeisiään. Tiedossa on enää armotonta juhlintaa juhlaorjina, kun pappa täyttää 60 vuotta. Neiti piirsi tulevien juhlien kunniaksi itsensä tusseilla juhlakuosiin eli inkkaripäälliköksi; otsassa oli oranssi aurinko ja käsivarret täynnä luolamaalauksia (lähti onneksi suurimmaksi osaksi suihkussa pois). Itse poltin hienosti kakkupohjan, joka myös lätsähti todella lupaavasti. Vielä on papalla toivoa päästä puhaltamaan kynttilöitä, sillä jääkaapissa on hyytymässä myös mansikkarahkakakku.

Mukavaa viikonloppua muillekin!

24 kommenttia:

 1. teillä on ollu siis kaiketi ihana ja onnistunut reissu. mieki suunnittelin meille tuossa ähtärin reissua mutta taitaa mennä pitkälle syksyyn ellei sitten jopa ensi kesään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli oikein hyvä reissu! Ei kai se niin tarkkaa ole, koska siellä käy. Mä olen käynyt Ähtärin eläinpuistossa viimeksi noin 29 vuotta sitten :D

   Poista
 2. Minullakin olisi haaveissa tälle kesälle Ähtärin reissu. Saa nähdä suostuuko mies moiseen. Viime kesänä käytiin Korkeasaaressa. Sekin on ihan tutustumisen arvoinen paikka. Karhut olivat ihan ykkös juttu mun mielestä sielläkin. :)
  Ähtärissä on tullut käytyä viimeeksi hellekesänä 1995 joten johan se olisi korkea aika katsastaa uudestaan. :)

  Ihanaa viikonloppua ja mukavia juhlia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kyllä mies lähtee, kun sanot, että otatte kunnon eväät matkaan mukaan. Mä olen käynyt Ähtärissä viimeksi ihan pikkulikkana, joten oli kyllä korkea aika katsastaa paikka -todellakin!

   Kiitos! Ja mukavaa viikonloppua sinnekin :)

   Poista
 3. Oi, teillä onkin ollut kiva päivä!
  Mä haluan käydä tyttöjen kanssa MuuMaassa tänä kesänä. Siellä on kotieläimiä ja siellä pääsee vaikka lypsämään (jos uskaltaa)! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kiva lomapäivä.

   MuuMaa olikin itselleni ihan uusi juttu, kävin heti Googletttamassa ja kivalta vaikutti. En tiedä, saadaanko me elokuun lomaosuudelle sopimaan enää mitään kotieläinpuistoa tai vastaavaa. Täytyy katsoa.

   Poista
  2. Ei olla ennen oltu, mutta kaverit on ja olen kuullut pelkkää ylistystä! :)
   Miehen vanhemmilla on mökki siinä lähistöllä, joten voitaisiin mennä vähän pidemmällekin reissulle. Kamalan paljon olisi kaikkea suunnitteilla, ei varmaan kyllä ihan joka paikkaan ehditä yhden loman aikana! :)

   Poista
  3. Tuohan kuulostaa ihan mahtavalta, jos yöpyminenkin lähistöllä järjestyy helposti. Meilläkin oli ennen Ähtäriin lähtöä vielä vähän kahden vaiheilla, että suunataanko Helsinkiin vai Ähtäriin. Tyttö sai päättää :D Joka paikkaan ei ehdi millään yhden kesän aikana, mutta hyvä näinkin :)

   Poista
 4. Olipa kiva lueskella teidän reissulla, kun itsekin tuonne kuukauden päästä mennään eläimiä bongailemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa valita tosiaan retkipäiväksi joku ei niin helteinen päivä, jolloin eläimet ovat liikkuvaisempia. Nyt oli vielä jonkun verran huoltotöitä menossa ja osa eläimistä ei ollut vielä aitauksissaan (kanalinnut yms.). Heinäkuussa on varmasti kaikki jo valmiina ja kohdillaan. Mukavaa retkipäivää teillekin!

   Poista
  2. Toivottavasti meille sattuu hyvä sää. :) Me kun tullaan vähän kauempaa, niin jouduttiin yöpymiset jo varaamaan ja ollaan siten sään armoilla siellä.

   Poista
  3. Pidetään peukut pystyssä, että säät suosivat! :)

   Poista
 5. Teillä on ollut varmasti kiva päivä Ähtärissä :) Meillä lomasuunnitelmina Korkeasaari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli yllättävän kiva reissu ja neitikin jaksoi hienosti, vaikkei siitä aina takeita olekaan :D

   Poista
 6. Ähtäriin kyllä täytyy meidänkin koittaa ehtiä tänä kesänä! Monet kerrat on sielä tullut käytyä itse lapsena, silloin kun sielä oli vielä minisuomikin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minisuomi kuulostaa kyllä eteäisesti tutulta, vaikka ei sitä tainnut vielä silloin olla, kun itse olen Ähtärissä viimeksi käynyt ihan mininä. Googlettelemalla löytyi tieto, että Minisuomi muutettiin Santerin Seikkailumaaksi 2000-luvun alkupuolella ja 2009 loputkin jyrättiin pois Golfkentän tieltä.

   Poista
 7. Mehän käytiin Ranuan eläinpuistossa viime talvena, joten olisi kiva käydä katsastamassa elukoita myös kesäturkeissaan :) Hauskoja juhlia huomiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Mä en ole Ranualla koskaan käynyt. Kiva, että näitä eläinpuistoja on Suomessa enemmänkin.

   Kiitos! Me taidetaan kaartaa kaupan kautta ja ottaa valmiskakkupohja matkaan mukaan...

   Poista
 8. Me oltiin pari viikkoa sitten myös Ähtärissä, loistopaikka kyllä. Meidän käynnillä saukot vain nukkui, se harmitti, ne on mun lemppareita (ja karhut tietty kans).

  Meidän lapset söivät eväät myös autossa (istua nököttivät peräkontissa syömässä eväsleipiään :) ). Luultiin, että sinne ei saa viedä omia eväitä ja sitten niitä eväiden syöntipaikkoja tulikin joka kulmassa vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nukkuuko saukot? Ne vaikuttivat ihan ikiliikkujilta! Me ei nähty Ahmaa, kun se taisi nukkua.

   Me syötiin eväät tosiaan sen takia, kun ei tiedetty, että kuinka pitkä matka ensimmäiselle eväspaikalle olisi ollut. Neiti on melkoinen mankuainen nälissään, vaikkei sitä tunnustakaan (ja taitaa olla tullut äitiinsä siinä suhteessa). Toisaalta olisi ihan loogista, ettei alueelle saisi viedä omia ruokia, kun eläinten ruokkiminen on kuitenkin kielletty.

   Poista
 9. Onpa ollut vireitä eläimiä! Tosi hyvä päivä käydä. En tajunnut reitin olevan niin pitkä. Ei tunnu siltä.

  Kumminkin pappasi saa tosi hyvän kakun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luin kans kierroksen jälkeen kartan alareunasta, että reitti on 3 km. Ri kyllä tuntunut läheskään siltä. Eläimiä kuitenkin oli joka mutkan takana ja matka taittui vaivatta, vaikka neitikin oli liikkeessä ilman kärryjä :D

   Isä saa varmasti hyvän kakun, kunhan poiketaan kaupasta hakemassa valmispohja :D

   Poista
 10. Ähtäri on kiva retkeily kohde, varmasti hyvän päivän valitsitte, muistelen että me oltiin joskus siellä ja monet eläimet oli piilosssa kun oli niin kuuma helle päivä, eli varmasti viileämpi sää on siinä mielessä parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimet ovat aika passiivia ja kyhjöttävät vain varjossa/kopeissaan piilossa, jos on kovin paahtavaa. Nyt oli liikehdintää paljonkin :)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...