keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Päiväkodin pukeutumispolitiikkaa???

Nyt, kun Missonin mallistokin on jo loppuunmyyty Lindexiltä, pysytään me arkisemmissa aiheissa...

Eilisessä postauksessahan tilitin, että tytöllä oli kuorihaalarin alla ainoastaan leggarit ja ohut pitkähihainen trikoopaitapaita (+ tietysti sukat, kauluri, pipo ja välikausirukkaset sekä saappaat). Ulkona tihutti vettä ja plusasteita mittari näytti 6-8. Tytön käsivarret olivat iltapäiväulkoilun jäljiltä jääkylmät.

Tänään tytön nähdessäni vasta silmiäni hieraisinkin. Isukki toi päiväkodista (itse olin kotiutunut hetkeä aiemmin) tytön, jolla oli päälleen eilistä vastaavaan säähän puettu: Pipo, kurarukkaset, saappaat, kurahousut, sadetakki, kuorihaalari, fleecapusakka, lyhythihainen T-paita, velourleggarit ja sukat.

Miten olisin itse pukenut tytön pieneen tihkusateeseen mittarin näyttäessä 6-8 plusastetta? Tytön kurahousut ja sadetakki ovat kevyesti vuoratut, joten ne olisivat menneet sellaisenaan normien sisävaatteiden ja fleecekerroksen päällä. Pienessä tihkusateessa olisi riittänyt myös toisaalta normi sisävaatteiden ja fleecekerroksen kanssa kuorihaalari, joka pitää todella hyvin vettä. Kauluri, pipo, välikausirukkaset tai fleecevuoratut kurarukkaset ja saappaat kuuluvat tottakai asiaan.

Meillä on päiväkodissa aina mukana useampi vaihtoehto pukeutumiseen. On ohuempaa puuvillasvetaria, fleecesvetaria ja housua. Tytön naulakosta löytyy myös aina vähintään kaksi kuorivaatekertaa ja sadeasusetti. Olen ehkä vähän varannut vaatteita liikaa esille, koska selvästikään päiväkodissa ei tiedetä, miten eri vaatteita käytetään ja yhdistellään järkevästi. Jatkuvasti tulee ylilyöntejä ja alilyöntejä. Aina ei voi kuitenkaan aamusella tietää, kuinka paljon iltapäivällä sataa vettä tai onko lämpöasteita 5 vai 15. Siksi haluan, että myös pukeutumiseen on vaihtoehtoja.

Tytön kanssa voi vähän sopia aamulla päivän ulkoiluvaatetuksesta, mutta tyttöä ei pukeminen juuri kiinnosta ja mielestäni päiväkodissa on hoitajien tehtävä kuitenkin katsoa, että vaatetus on asian mukainen ja säähän sopiva.

Löysin kätköistäni ohuehkon punaisen neulekaulurin ja yllätyksekseni huomasin sen olevan aito kasarikauluri. Siitä löytyi nimittäin nimeni. Fleecepusakka on H&M:ltä, pipoja tytöllä on käytössään useita, mutta kotiutuessa päässään oli Kimperin froteepipo, Haalari Pop ja saappaat Nokia. Päiväkotivaatetuksessa ei olla aina niin tarkkoja sävyjen suhteen...
Kuulisin mielelläni, miten teidän päiväkotilapset on puettu ulkoiluun? Miten mahdollisiin huomautuksiin on suhtauduttu? Onko kyse välinpitämättömyydestä vai kiireestä ja ylisuurista päiväkotiryhmistä? Minkä ikäisenä vaatetuksen valitsemisen voi jättää lapsen omille harteille?

24 kommenttia:

 1. Meillä näyttää noiden eskareiden vaatetus olevan täysin lapsien käsissä. Meillä oli viime viikolla kahtena päivänä ulkohousut suoraan iholla! Siis sisähousut oli otettu pois alta. Tätit oli kuulemma käskeny!!!!

  Ja tätien vastaus oli, että ei näiden isompien pukeutumista niin ehdi seurata! Muuten päiväkoti on kyllä tykätty. Ihanan pienet ryhmät ja innostavat hoitajat, mutta nämä vaatejutut ei aina suju. Tyttö kyllä on niin nopea pukemaan, että ei välttämättä ehdi nähdä kaikkia kerroksia, mutta mielestäni niitä vois vaikka aikuinen tarkastaa. Varsinkin tuollaiselta hulivililtä, joka voisi mennä ulos vaikka ilman kenkiä, jos kiire tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Meilläkin on käynyt noin, että jalassa on pelkät kuorihousut. Nehän ovat yksistään siis todella kylmät ihoa vasten. Hyrr! Monesti tyttö todella sanoo, kun kysyn, että miksei ole kauluria tai miksei ole villasukkia tms. vastaus on, että "sanottiin, ettei tarvi, kun on lämmin ja nostettiin niin ylös, etten saanut." Harmittaa, kun olemme yhdessä sopineet, mitä laitetaan päälle mihinkin ulkoiluun... Ei varmasti tosiaan vaatisi liikaa hoitajalta kurkata puntin alle ja raottaa vähän takkia tai haalria, että näkisi, onko kerroksia tarpeeksi. Eri asia sitten onkin se, että ymmärtävätkö, mitä siellä pitäisi oikeasti milloinkin olla.

   Poista
 2. Kyllä olen vuosien varrella todennut, ettei hoitajilla ole mitään järkeä lasten pukemisessa. Ainakaan meidän päiväkodeissa. Yleensä vaatteita on ihan järkyttävän paljon ja lapset on hiestä märkiä. Eskarissa likka oli t-paitasillaan toppahaalarin alla... Asiasta on niin monta kertaa huomautettu, ettei enää jaksa. Ihmettelen usein missä on maalaisjärki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi se "sopivasti" vaatetta toteutuu vain harvoin? Kurjaa, että tämä sama ilmiö maalaisjärjen puutteesta on todettu ja koettu teilläkin. Itsekin olen vaatetuksesta keskustelua päiväkotiin käynyt. Nyt, kun tyttö on isompi, asia ei ehkä ole enää niin kriittinen. Isompi lapsihan osaa itsekin sanoa, jos on kylmä tai kuuma. Mutta miten ne pienet, jotka kököttävät tuntikausia paikallaan tai kylmässä maassa istuen? Kiva ylläri, jos haalarin alta löytyy pelkät pikkarit ja teeppari sekä jääkylmä lapsi.

   Poista
 3. Meillä toimii sekä pojan eskarissa että tytön päiväkodissa hyvin pukeutuminen. Tytöllä on säilössä eskarissa kuravaatteet, jotka puetaan tarvittaessa. Eskarissa pärjätään ilman kuravaatteita, kun välikausivaatteet pitävät hyvin vettä. Muuten en säilö kummallekaan lokeroihin mitään ylimääräisiä vaatteita. Sisävaatteita tietenkin on varalta lokerossa jemmassa aina enemmän. Aamuisin on yleensä kylmempi ja katson päivän vaatteet mukaan kulloisenkin aamun kelin mukaan. Jos päivällä on lämpimämpi, jättävät sitten jotain tuoduista vaatteista pukematta. Toimii hyvin ja toimi hyvin entisessä päiväkodissakin.

  Meilläkin pojalla on ollut joka päivä kuorihousut ihoa vasten, eli sisähousut on käsketty ottamaan pois ulkoillessa. Mutta poika on todella kuumaverinen ja on ollut lämmin aina hakiessa. Tällä viikolla on ollut kylmemmät kelit, joten uskoisin, että sisähousut olisi tällä viikolla puettu alle, jollei poika olisi lomaillut tätä viikkoa. Tytöllä on ollut aina asianmukaiset sisähousut kuorihousujen alla ja ilman ei pärjäisikään, kun neiti on aikamoinen vilukissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kans miettinyt, että pitäisikö varaulkovaatteet jättää viemättä ja onko vaatetta liikaa ja sen takia sekoavat sukkiinsa? Toisaalta monesti aamupäivän ulkoilussa puntit kastuvat, eivätkä ehdi kunnolla kuivua iltapäivään mennessä (mitä varten päiväkodissa on kuivauskaapit?) Sadevaatteiden käyttö on ihan epäloogista. Niitä käytetään silloin tällöin, muttei aina silloinkaan, kun olisi tarvetta.

   Meillä tyttö on lämminverinen, eikä onneksi palele niin herkästi kuin esim. itse palelen.

   Poista
 4. MEillä ei ole päiväkotilaisia, mutta aika karmeelle kuulostaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään kyllä suoraan sanottuna nauratti, kun tyttö tuli kotiin järkyttävä vaatekuorma päällä ja alta oli vartavasten riisuttu pitkähihainen pois :D Vähennetään alta ja lisätään päälle -logiikka ei oikein purrut meikäläiseen :D Nyt naurattaa, mutta karmeaa se on, kun koskaan ei tiedä, millaisessa varustuksessa lapsi ulkoilee.

   Poista
 5. Päiväkodeissa pukeutumistilanteet on aikamoisen hektisiä tilanteita. Tilat ei yleensä suuria, ja se lasten melu ja hälinä ja touhotus jne. Nostan hattua kaikille, jotka jaksaa tehdä tuota työtä päivästä toiseen, kun itsellä meinaa mennä hermot jo kahden lapsen pukemisessa. Sitten voi käydä niin, ettei siinä pukemistilanteessa ehditä jokaisen lapsen vaattevarastoa käydä läpi, ja etsiä sieltä sopivia vaatteita. Varsinkin kun isommat lapset tietysti itsekin ottavat vaatteitaan ja alkavat pukemaan käsiin sattuvia vaatteita. Eli joskus ehkä monet vaihtoehdot sekoittavat tilannetta? Päiväkodeissa on myös harjoittelijoita usein, ja he auttavat tietysti pukemisessa. Voi olla, ettei heillä ainakaan ole ollenkaan tietoa eri vaatteiden ominaisuuksista, eivätkä siten osaa valita vaihtoehdoista kuhunkin tilanteeseen sopivaa. Sitten on myös niitä vanhempia, jotka haluavat, että lapsilla on todella paljon päällä, ja kaikki lokerossa olevat vaatteet varmasti puettuna päälle, eivätkä työntekijät saa luistaa näistä ohjeista... Muista siinä sitten kaikkien vanhempien ohjeet. Joskus myös pukemassa voi olla sijaisia tai muiden osastojen henkilökuntaa, ja heillä ei kaikkien vanhempien ohjeita tiedossa.

  Että semmosta. En siis itse ole tuolla alalla töissä, mutta ystäviäni on, ja sitä kautta kuulen hieman päiväkotiarjesta toisesta näkökulmasta.

  Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästäkin näkökulmasta! Mielestäni päiväkotiryhmät ovat nykyään aivan liian suuria. Melu ja hälinä sekä vilinä ovat varmasti aivan kaaosmaista ainakin hetkittäin. Ymmärsin, että tytön päiväkotiryhmässä on tästä syystä ulkoiluun lähtöä jopa hieman porrastettu.

   Tarkoitus ei ollut ketään tai kenenkään päiväkodissa työskentelevän ammattitaitoa nollata, vaan juurikin tiedustella, kuinka yleisiä nämä ongelmat ovat ja mistä ne voisivat johtua. Meidän päiväkodissa ei taida vakkarihenkilökunnallakaan olla tietoa nykyvaatteiden ominaisuuksista... Mietinkin, että mitä asian korjaamiseksi voisi tehdä. :)

   Poista
 6. Meillä 4v tyttö eikä ole ikinä ollut ongelmaa tarhan kanssa vaatetuksesta:)...tosin en vie sinne miljoonaa eri vaihtoehtoa,sen katon että on varmasti tarpeeksi lämmintä vaatetta mukana. Ennakoin vähän lämpötiloja:)...Nykyään on joka päivä ollut väliasun alla fleecetakki/housut ja hoitajat ovat kiitelleet että on ollut jo fleeceasut mukana...kaikilla lapsilla ei ilmeisesti vieläkään ole tarpeeksi lämpöstä mukana tarhassa:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KYllä nyt tosiaan sitä fleecekerrosta jo kaivataan. Meillä fleecet ovat kulkeneet mukana tämän viikon. Eri asia onkin sitten ollut se, onko sitä puettu päälle ennen ulkoilua.

   Mun pitää myös miettiä nuo varavaatteet läpi vielä, että onko niitä liikaa. Pienethän lasten lokerot ovat, ettei sinne nyt onneksi ihan miljoonaa eri vaihtoehtoa mahdu :)

   Poista
 7. Lapset ovat niin erilaisia, huomaan sen ihan tässä itsetehdyssä kolmen sarjassa. Yksi on lämminverinen ja kaksi kylmempää tapausta. Näiden kolmen pukemisen pystyn hanskaamaan mutta en ikinä selviäisi isosta päiväkotiryhmästä.
  Joskus olen ihmetellen kuunnellut jonkun vanhemman selvitystä mitä laitetaan milloinkin ja miten puetaan vaate oikein. Joidenkin vaatteita ei saa laittaa kuivauskaappiin ja joidenkin pitää ehdottomasti laittaa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin! Muutaman ohjeistuksen kyllä varmaan muistaisi, mutta miten reilun parikymmentä??? Etenkin jos ohjeistukset tulevat joka aamu uusittuna versiona.
  Meillä on ollut yksi ulkovaatekerta ja kurikset ja kumpparit lisänä. Varavaatekaapissa on sitten sisävaatteita ja fleeset. Hyvin on pärjätty : )
  Ja ei ne pienet kökötä tuntikausia kylmässä maassa, siitä olen kyllä ihan varma ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, lapset ovat erilaisia ja näkemyksetkin eroavat. On varmasti haastavaa löytää se kultainen keskitie 22 lapsen ryhmässä, jossa jokainen vanhempi antaa erilaisia ohjeita. Itse olen ollut viime aikoina "helppo" vanhempi, koska en näe tytön ryhmän aikuisia juuri koskaan. Aamulla, kun vien tyttöä, ryhmän aikuiset eivät ole vielä tulleet töihin ja mies hakee tytön pääsääntöisesti iltapäivällä.

   Tuo esimerkki kylmässä maassa tuntikausia istumisesta oli ehkä vähän kärjistetty. Kyllä siellä varmasti perään katsotaan ;)

   Poista
 8. Olen itsekin joskus yllättynyt, kun pojan kuorihousujen alta ei löydykään kuin lyhyet alkkarit. Toisaalta meidän nuorempi poika on aikamoinen touho, joten hoitajat olettavat, että pysyy lämpimänä vähemmissäkin vaatteissa - ja joskus varmaan näin onkin. Toisaalta ymmärrän kyllä, että kahdenkymmenen lapsen päiväkotiryhmässä hoitajat eivät ehdi perehtyä jokaisen lapsen sen päiväiseen varustukseen niin hyvin, että tietäisivät missä on millainen vuori tms., eivätkä kaikki ihmiset muutoinkaan ole niin kiinnostuneita lasten vaatteista ja niiden ominaisuuksista, että olisivat niihin perehtyneet, varsinkaan jos itsellä ei ole lapsia. Minullakin on tapana viedä päiväkotiin vaihtoulkovaatteet kastumisen tai lämpötilan vaihtumisen varalta, mutta ehkä ne kannattaa jatkossa jättää reppuun, eikä ottaa lokeroon esille. Pienempien ryhmässä hoitajat auttavat pukemisessa enemmän ja todennäköisesti katsovat tarkemmin, että mitä sieltä lokerosta löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua tuo kuorihousujen pelkkinä housuina pitäminen sitten teilläkin. Itseä se kyllä hirvittää, kun pidän kuorihousua vain suojavaatteena, joka siis puetaan jonkun muun housun päälle... No, mutta näkemyksiä nämäkin. Aiemmin syksyllä se ei niin haitannutkaan, mutta nyt kyllä saisin hepulin, jos tyttö pelkissä kuorihousuissa kotiutuisi :P

   Taidan myös jättää vaihtoulkovaatteet jatkossa reppuun ja mainita asiasta jollekin hoitajalle.

   Poista
 9. Huh, stressaavaa, mutta onneksi ei kuitenkaan ihan maailmanloppu. Ymmärrän molempien osapuolten näkökannat. Helppoa ratkaisua ei varmaan ole. Paitsi, että lapsi kasvaa isommaksi koko ajan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kyse ei ole maailmanlopusta :D Itsekin kyllä ymmärrän päiväkodin olosuhteet ja resurssit. Ehkä kyse onkin pohjimmiltaan vain siitä, ettei vaatteiden ominaisuuksia tunneta. Uskon, että päiväkodissa kuitenkin yritetään toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Silmiä ei kuitenkaan ole kenellekään selkään suotu. Kyllä tuo meidänkin neiti tänä syksynä jo on osannut vähän ohjeitani vaatetuksen suhteen kuunnella.

   Poista
  2. Se täytyy kyllä sanoa, että kuvittelisi päiväkodin tyyppien vasta ulkovaatteiden ominaisuuksista kattavasti tietävänkin, kerran koko kirjon kanssa ovat tekemisissä. Että sikäli ihmettelen, eikö vaan kiinnosta oma ammatti, osa sitä kun lasten ulkoilu on... Mutta jos on alimiehitys, se toki vaikuttaa. Ei kiva juttu kuiteskaan.

   Poista
  3. Mielestäni vaatteiden ominaisuuksien tunteminen toki kuuluisi osana lastenhoidossa toimivien osaamisen piiriin... mutta kaikesta päätellen näin ei ole. Lisäksi, jos ei ole omia lapsia ja omakohtaisia kokemuksia vaatteiden ominaisuuksista, eivät ne välttämättä niin kiinnostakaan? Sijaisen saaminen äkillisesti sairastuneen hoitajan tilalle on varmasti mahdotonta ja varsinkin alimiehityksellä pukemisen valvominen ja siinä auttaminen voi olla melko haastava tehtävä.

   Poista
 10. Päiväkodin tätinä oli ihan pakko kommentoida tähän :D Meidän pk:ssa minä olen ainoa joka tietää mitkä vaatteet pitää vettä ja mitkä ei, muut ovat aivan yhtä hyviä työssään, mutta heillä ei joko ole pieniä lapsia tai ei lainkaan lapsia. Ei kaikki vanhemmatkaan ole perehtyneitä lastenvaatteisiin niin miksi sitten päiväkodin tätien pitäisi olla... Itselläni on 6 vuotias poika ja oletan hänen kyllä päiväkodissa sanovan, jos hänellä on liian vähän vaatetta ja on kylmä. Mun poika ulkoilee myös pelkillä kuorihousuilla, meillä ne toimivat ulkohousujen tavoin. Oikeasti ei ole helppoa pukea yli 20 lasta, ei siinä todellakaan ehdi katselemaan mitä kenenkin lokerossa on tai takin alla.. Sitä on vaan iloinen jos joku pukee itsensä reippaasti ulos :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! On varmasti totta, ettei kaikkia vanhempiakaan kiinnosta vaatteiden ominaisuudet. Onko kaikilla lapsilla edes kunnollisia/asianmukaisia/riittävästi ulkoiluvaatteita mukana?

   Olen myös toivonut, että meillä tyttö itse sanoisi, jos on kylmä tai kuuma. Eniten on vain harmittanut se, että tytön pyytäessä esim. villasukkiaan tai kauluria hyllystä, ne on nostettu korkeammalle vedoten siihen, ettei niitä tarvita. Tyttö on varpaista palelevainen ja herkkäkurkkuinen niin kuin itsekin olen... Meidän neitiä pukeminen ei hirveästi kiinnosta ja kiireen ja hoputuksen keskellä varmasti joku kerros joskus jää välistä senkin takia. Uskon, että on katastrofaalista saada 20 lasta yhtäaikaa ulos. Itse olen taistellut vielä pari vuotta sitten tunnin verran samaa asiaa tuon yhden kanssa...

   Tytön päiväkodissa uloslähtöä on käsittääkseni porrastettu. Toivon, että porrastus on helpottanut päiväkodin arkea ja auttaa myös talven vaateshowssa.

   Poista
 11. Heippa,

  Kannattaa sanoa uudelleen että teidän tyttö on palelevaa sorttia ja tarvitsee villasukat ja kaulurit. Sano nätisti niin tädit kuuntelee helpommin ja muistaakin sen :) Muistuta vielä tyttöäkin, että pitää laittaa ne.

  Monella lapsella ei todellakaan ole riittävästi ulkovaatteita, on liian pieniä ja rikkinäisiä.. Ennen luulin että suurin osa perheistä panostaa lapsiensa ulkovaatteisiin, mutta nyt olen eri mieltä eikä kyse ole siitä ettei olisi rahaa. Esimerkkinä yhdessä paikassa missä olin sijaisena, 5v pojalla kokoa 11-116, käytettiin sisähousuina 92-98 kokosia housuja, jotka painoivat pjan vatsaan, sanoin asiasta ja vanhemmat suuttuivat minulle. Moni vanhempi myös suuttuu jos lainaamme pk:n vaatteita, mutta jos ei kurakeleillä ole kuin yhdet sormikkaat niin ei niillä pärjää. Toivoisin pk:n tätinä että vanhemmat toisivat säänmukaiset ulkovaatteet, kuravaatteet, vaihtosukat ja hanskat NIMIKOITUNA :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyttö on hikoilevainen ja touhukas tapaus, mutta palelee jaloista. Viime viikolla tyttö itse halusi ottaa villasukat päiväkotiin. Itse en ollut edes vielä ajatellut, että niitä tarvittaisiin ennen pakkasia.

   Itse pyrin aina kertomaan asioista asiallisesti ja en koskaan vaadi vaan pyydän kiinnittämään huomiota tiettyihin pukemisseikkoihin. Tämän postauksen jälkeen tyttö on ollut oikein esimerkillisesti puettu... Tyttö on alkanut itsekin nyt muistaa pukea paremmin. Nimikoinnista on ollut juttua viime aikoina monessakin blogissa ja itsekin muistan nyt liimattavien "nimikuplien" myötä nimikoida ahkerammin.

   Kurjaa, jos lapsen vaatetukseen ei kiinnitetä kodin puolesta huomiota. Itse olisin tyytyväinen, jos epäkohdista mainittaisiin. Haluaisinkin, että kanssakäyminen päiväkodin kanssa olisi vielä entistä avoimempaa. Yhdessähän sitä kasvatustyötä kuitenkin yritetään tehdä. Onneksi tuollaiset kuvailemasi tapaukset ovat kuitenkin varmasti harvinaisia ja suurin osa huolehtii varmasti vaatetuksestakin kuitenkin suht hyvin. Meillä kesällä varahoitopaikasta unohtui kurikset ja silloin tyttö oli lainakuriksissa. (Kun hain tytön, riisuin kurikset ja pesin ne pesualtaassa ja laitoin kuivumaan.) Oli kiva huomata, että vaatetusasiasta oli huolehdittu, vaikka itse olinkin ollut ajattelematon :)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...