maanantai 16. helmikuuta 2015

Välikoon mukula

Ei liene jäänyt kenellekään epäselväksi, että yksi meidän suosikkivaatemerkeistä on Molo Kids. Suosimme sitä niin sisä kuin ulkovaatetuksessakin muiden merkkien ohella. Kokopolitiikka alkoi ihmetyttää jo pari vuotta sitten, kun esimerkiksi välikausihaalareissa koot loppuvat käsittääkseni jo 122 cm:iin. Toppahaalareita on saatavissa kokoon 140 cm asti, mutta missä on välikoko 134 cm?

Välikoko 134 cm puuttuu myös Molon kuosipaidoista. Tiedustelin havainnostani Aati O.:n Kaisalta ja hän vahvisti huomioni. Molo Kidsillä ajatellaan ilmeisesti, että lapsi ei enää nämä koot saavutettuaan kasva niinkään leveyttä, vaan mittaa tulee vain pituuteen. Tottahan se onkin, mutta entäs raajat? On hyvin paljon eroa siinä, onko lapsi vähän päälle 120 cm pitkä tai likemmäs 140 cm.

Neiti on nyt virallisen koululääkärimittauksen mukaan 123,1 cm pitkä. Pitkäraajaisena hänelle on Molo Kidsin vaatetuksessa jääneet jo koon 128 cm housut pituudessa nafteiksi. Onneksi esimerkiksi toppahousuissa on saatavana välikoko 134 cm, koska 140 cm housut olisivat kuitenkin vielä ihan liian reilut. 

Mutta mitenkäs ne paidat? Koon 128 cm paidan hihat ovat auttamattomasti jäämässä lyhykäisiksi, vaikka muuten paita istuukin päällä vielä ihan nätisti.
Molo Kidsin paita koossa 128 cm. Paita on juuri sopiva 123 cm pitkälle tytölle. Hihat jäävät kuitenkin kevään aikana jo armottomasti liian lyhkäisiksi. Seuraava saatavilla oleva koko on 140 cm.
Tilasin Aati O.:sta kivaan alehintaan tytölle Molo Kidsin karhupaidan koossa 140 cm. Paita on malliltaan kapeahko ja istuukin päällä nätisti. Pituutta paidassa on selvästi enemmän kuin koon 128 cm paidassa. Myös hihoja on selvästi reilummin. Itse arvostan pientä kasvunvaraa lasten vaatteissa ja hihoja on toki helppo kääntää aluksi. Silti jäin kaipaamaan sitä välikokoa, joka olisi varmasti meille tällä hetkellä se oikein koko.
Molo Kidsin karhupaita ei toki ole malliltaan ihan sama kuin ylemmän kuvan paita, mutta kokojen ero näkyy hihojen osalta silti selvästi. Karhupaita on kokoa 140 cm ja istuu 123 cm pitkän tytön päällä kivasti -jos hihoja ei huomioida. Karhupaita on kuitenkin yksi suosikkipaidoista tällä hetkellä, kunhan hihoja ensin kääntää reilusti.
Molo Kidsin haalareissa olen pitänyt ohjesääntönä (toimii meidän lapsella), että sopiva haalari pienellä kasvunvaralla löytyy, kun lisää lapsen pituuteen 10 cm ja hankkii haalarista sitä lähimmän koon. Tällä ohjesäännöllä olisin hankkinut meille koon 123+10 eli 134 cm haalarin. Sellaista kokoa tosin ei valmisteta, joten tilasin koon 128 cm, koska 140 cm haalari olisi todennäköisesti ollut ihan liian suuri jopa kasvunvaraa arvostavan mielestä. 128 cm haalarin haara-lahjemitta on kuitenkin vain tasan sentin pidempi kuin tytön vastaava mitta. Toki pitkä niska-haaramitta antaa vähän tasoitusta ja voinkin todeta, että 128 cm haalari on tällä hetkellä niin sopiva kuin vain olla ja saattaa, eikä sitä kasvunvaraa juurikaan ole.
128 cm Polaris on täsmälleen sopiva 123 cm pitkälle tytölle. Kasvunvaraa ei juurikaan ole ja on aivan turha toivoa, että kyseinen haalari mahtuisi vielä ensi talvena. Ehdinköhän kevääseen mennessä edes asustaa tätä haalaria nätisti?

Summa summarum; Kyllä sille välikoollekin käyttäjiä löytyisi. Suuri osa lapsista alkaa käyttää esimerkiksi haalarissa kokoa 134 eskarivuoden tienoilla. Tässä iässä haalarille on kuitenkin vielä usein tarvetta. Paidoissa taas on mallikohtaisia eroja ja käsittääkseni poikien paidat ovatkin reilumpia mitoitukseltaan kuin tyttöjen paidat. Hihoissa on kokojen 128 ja 140 välillä eroa päällekkäin aseteltuna vain pari-kolme hassua senttiä, mutta päällä kokoero tuntuu ja näyttää kyllä enemmältä.

Onko muilla välikoko-ongelmia?

30 kommenttia:

 1. Meidän lapset eivät ole haalareita käyttäneet enää eskarivuonna ja sen jälkeen, joten tuota haalariongelmaa en ole edes huomannut. Mutta sen sijaan mun mielestä on kurjaa, että 110 cm ylöspäin suurimmassa osassa merkeistä käytetään kaksoiskokoja. Eikö se ole aika loogista, että vaikka 122/128 on reilu sille, joka on vajaa 122 ja nafti, kun pituus on siellä yläpäässä. Ja se seuraava koko 143/140 on ihan valtava. Meidän pojat ovat nyt 119cm (pian 7v) ja 124cm (8v) ja nyt ollaan juuri tuossa tilanteessa, että isommalle alkavat nuo 122/128 olla raajoista vähän lyhyitä. Ompelen paljon itse juurikin tästä syystä. Lisäksi meidän lapset ovat vielä aikamoisia ripakinttuja, joilla pitäisi vaatteissa olla leveyttä huomattavasti vähemmän kuin mitä pituus antaisi olettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksoiskoot ovat myös ongelmallisia. Meillä on tosiaan neidillä sen verran pitkät jalat, että kautta linjan koko 128 on jäänyt pieneksi tai menee juuri ja juuri. Yhdet housut tilasin koossa 134/140 ja niissä on vielä aika reilusti kasvunvaraa. Kyllähän nekin sitten jossain vaiheessa menevät, mutta koko 122/128 on sitten kuitenkin jo ihan liian pienet :D

   Meillä on Moloa suosittu nimenomaan siitä syystä, että se on malliltaan kapeahkoa. Itse ompelemalla saisi juuri sen mittaiset kuin haluaa, mutta itse en osaa ommella sitten yhtään, eikä ole kyllä halua harjoitellakaan :D

   Poista
 2. Meillä Molon Hopper haalari 128 menee varmasti vielä ekaluokalla, on nyt sen verran kasvunvaraa - sitä en tiedä eroaako mitat Polarikseen verrattuna. Mut sitten taas Parker takki 122 on nyt hihoista jo silleen napakka, että ensi talvena on varmaan jo liian lyhyet hihat (poitsu siis varmaan 118cm). Näistä kokemuksista päätellen ostin ensi talveksi Molon suoralahkeiset toppahousut (olikohan Jump) kokoa 128, ja niissäpä ei sitten kovin kasvunvaraa olekaan - pitää toivoa että menevät vielä, suoralahkeiset saakin olla aika sopivat käytössä ettei mene lahkeet puhki. Aattelin sitten että Pollux housut 134 olisivat varmaan reilummat, mutta eipä niissä lahkeenmittaa ole kuin pari senttiä enemmän - kuminauhalahkeella olis varmaan voinut olla isommatkin, mutta 140 koko jo kuulostaa niin kreisiltä että hui. Pitää joku päivä näitä jemmoja kunnolla sovitella! Eli että kummallisia on koot aina, ja ihan merkistä riippumatta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkos Hopperissa suorat lahkeet? Kuvissa ainakin näyttää malli vähän erilaiselta kuin Polariksessa ja se vaikuttaa, vaikka mitat olisivatkin lähelle samat.

   Molon toppahousut! Huoh! Meillä on kätössä vielä niistäkin koko 128, mutta henkseleitä ei voi enää laittaa, tai nousevat liian ylös. Jumpeista käytössä siis koko 134 ja todennäköisesti ei mene enää ensi talvena. Pitkäjalkaiselle menee yläosassa vielä 128, mutta alaosa vaatii numeroa pidempää mittaa.

   140 kuulostaa niin järjettömän isolta, etten tosissani harkitse sitä kokoa ulkovaatteisiin kuin vasta ensi talvena korkeintaan. Meillä on neiti kasvanut syyskuun ekasta koululääkäristä edellisviikon koululääkäriin 5 senttiä eli saas nähdä, kuinka pitkään pyrähdystä kestää ja tuleeko mittaa muuallekin kuin jalkoihin :D

   Poista
  2. Joo Hopperissa on suorat lahkeet, onneksi saa tarroilla kurottua ettei mene puhki (tosin toinen alkaa olla jo vähän huonosti tarttuva, huoh... toivottavasti "jaksais" vielä tuo tarra).

   Niin sitä piti muuten sanomani, että poikien sisävaatteet ei ole kapeita, mikä tietty minua harmittaa :D Housuja ei voi edes harkita. Uudet koirapaidat ostin alesta, ja 122 olikin ihan just eikä melkeen tälle 118cm eskarilaiselle, höh, kun taas 108cm pikkuveljelle 110 kokoisessa kasvunvaraakin. Hassua että 110 ja 122 on suurin piirtein saman pituiset, hihoissa toki sitten eroa :O Että oliskohan ompelijasta kiinni nämä mitat, vai missä päässä heittää???

   Poista
  3. Meillä hajosivat suoralahkeisesta Ticketistä juuri molempien puolien tarranauhat. Sellaiset on kyllä onneksi suht helppo korjata uudella tarranauhalla itsekin, jos osaa ommella.

   Noin olen itsekin ymmärtänyt, että poikien sisävaatteet ovat leveämpää mitoitusta. Kokojen erot kyllä saisivat olla selkeämmät. Meillä ei koko 122 ollut kovinkaan kauaa käytössä, kun siirryttiin jo käyttämään 128. 116 taas muistaakseni oli käytössä pitkään ja lapsi on kuitenkin kasvanut suht tasaisesti vuodesta toiseen, ettei selitystä ole siinäkään. Eiköhän ne vaatteet kuitenkin kaavoiteta ja leikata aina ihan saman muotin mukaisesti, ettei kai ompelijakaan nyt voi saumoja niin eri tavalla ommella, että kokoihin siitä syystä heittoja tulisi?

   Poista
 3. Minä pääsin juuri vertaamaan samaa paitaa koossa 122 kokoon 128 ja kokoero oli älytön :O. Meillä on kaapissa nyt Molon paitoja koossa 116 ja 122, se vaan että ovat täsmälleen saman kokoisia kun ovat eri mallia, ärsyttävää. Jäävät siis yhtä aikaa pieneksi ja aivan pian vaikka lapsi on vasta 112 senttiä pitkä.

  Ne napilliset (ruby?) taas ovat hihoisat koossa 122 paljon reilumpia kuin nuo kapeamman malliset. Tiedä sitten onko nämä tarkoitettu lyhytkätisille lapsille, meidän tytöllähän on pitkät kädet kanssa, jalat jotenkin normaalimmat (heh).

  Mutta jos meinaan hankkia uusia pitkähihaisia lähitulevaisuudessa niin ne kannattaa kuitenkin ostaa jo koossa 128 että menisivät syksylläkin. Että meille vaan ne teille pieneksi jäävät ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää varmaan vertailla noiden hihojen pituuksia enemmänkin. Päällekkäin aseteltuna noissa kuvissakin olevien paitojen hihat eivät eroa pituudessa kuin pari senttiä, mutta päällä näyttää siltä kuin eroa olisi ainakin 10 senttiä :O Ero johtuu siitä, että paidat ovat eri mallia.

   Napillisen paidan uskaltaisin ehkä meillekin ostaa vielä koossa 128 ja sellaista Stockalla pyörittelinkin käsissäni yksi päivä (tarjouksessa), mutta ostolakko piti!

   Me meinataan mahtua vielä 128 ainakin tämä kevät. Inventaario on kyllä tulossa, että pistä listaa, mihin otat kiinnityksen ;)

   Poista
  2. Ja me siirrytään siihen 128 syksyllä että hyvinhän nää menee nyt peräkkäin ;). Palataan siihen listaan sitten privaatisti taas :D.

   Poista
 4. Meillä todennäköisesti välikoko-ongelma on tuloillaan, tytöllä on meinaan samanverran suunnilleen pitutta, tosin raajat ei erityisen pitkät ole. Ja molon vaatteet on suosikit. Tytölle 128 niin sisä- kuin ulkovaatteissa on varsin sopivat tällä hetkellä.

  Tyttö on ollut varsin hidas kasvamaan ja vielä kaapissa on suurin osa vaatteista 122/128cm. Varmaan lähikuukausina saa uusia lähes koko garderobin, jotta sopivia vaatteita löytyy päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tuo 128 koko riittäisi vielä muuten ihan hyvin, mutta raajat ovat suhteessa sen verran pitkät, että naftilta näyttää. Onneksi Polaris nyt kuitenkin vielä tämän kauden loppuun passaa mainiosti.

   Vähän kyllä Molojen osalta hirvittää garderobin uusinta, kun seuraava koko paidoissakin on tosiaan tuo 140 cm. Onneksi kokoeroa on lähinnä hihoissa, joten selvitään aluksi ahkeralla käärimisellä :D

   Poista
 5. Tuo karhupaita on ihana. <3 Mulla jos olisi muksu, niin varmasti sille tuollaisen ostaisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kesti vähän lämmitellä tuon karhupaidan kanssa ja ostin sen vasta alesta. Nyt, kun katselen sitä, niin mielestäni se on yksi Molon onnistuneimmista kuoseista :D

   Poista
  2. Mä ihastuin siihen heti ensi näkemällä. =)

   Poista
 6. Meillä ei muuta olekaan kuin kaksi kokojen välissä olevaa poikalasta!

  Olen koko talven tuijotellut lievästi harmissani isoveikan Polariksen roikkuvaa takamusta, kun talsimme bussipysäkiltä päiväkotiin ja takaisin. 140 cm haalari on varsin reilu noin 129 cm pojalle. Mutta jos olisin ottanut pituudenmukaisen koon, olisi puku varmasti jo pieni. Välikokoa on todellakin ikävä!

  Sama homma on paitojen kanssa melkeinpä merkistä riippumatta. Koko 128 cm alkaa olla hieman nafti, mutta esimerkiksi äskettäin hankittu Legon 134/140 on niin valtava, että hihat roikkuvat kokoajan kämmenten päällä. Meillä hihoja ei saa kääntää...

  Pikkuveikka (3,5 v) on samalla lailla kokojen 104 ja 110 välissä. Monet koon 104 vaatteet ovat jääneet pieniksi, mutta useat 110/116 ovat puolestaan turhan reiluja. 110 cm Molon paita istuu tällä hetkellä tosi nätisti noin 107 cm pojan päälle. Samoin Ticketin Baggie koossa 104. Joitakin vaatteita olen hankkinut jo koossa 116, kun nämä nassikat venyy ihan hurjaa vauhtia.

  Tuossa hihojen sopivuudessa suhteessa vaatekokoon on tosiaan iso merkitys lapsen ruumiinrakenteella. Isoveikalla ei jää ikinä hihat lyhyiksi ja pikkuveikalla taas ensimmäisenä aina juuri hihoista huomaa, että on aika siirtyä seuraavaan kokoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos isoveikalla on lyhyet suhteessa muuhun kroppaa, niin Polaris koossa 128 olisi voinut vielä mennä tämän talven. Tuo 140 senttinen menee varmasti vielä ensi talvenakin -jos vaan pysyy ehjänä. Välikokoa on joka tapauksessa ikävä täälläkin noiden pitkien raajojen takia jo nyt.

   Kaksoiskoot ovat myös kamalia! Mun mielestä on ollut mukavaa, ettei Mololla ihan hirveästi kaksoiskokoja ole. Vaikka löytyy niitä poikkeuksia toki aina.

   Onneksi nämä vaatteiden kokoasiat aina poistuvat välillä päiväjärjestyksestä, kun lapset kuitenkin kasvavat koko ajan. Harmittaa vaan, kun tässä kohtaa joutuu ostamaan vähän naftia, että voi taas sitten vuoden päästä ostaa reilua kokoa :D Näillä mennään!

   Lapsen malli vaikuttaa kyllä ihan hirveästi siihen, mikä koko näyttää päällä hyvältä miloinkin. Meillä jää tytöllä paidoista aina hihat lyhkäsiksi ja housuista puntit. Muuten menisikin varmaan vielä pari numeroa pienemmätkin vaatteet :D

   Poista
 7. Vastaukset
  1. No on! Onneksi lapset kasvavat jatkuvasti, että tällaiset tilanteet menevät ajan myötä ohi! :D

   Poista
 8. Samaan tilanteeseen tullut törmättyä. Ihania nuo vaatteet kyllä ovat, kuin mitkä. <3 Aurinkoista viikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jskus kyllä vaatteiden koot raastavat, mutta eiköhän se taas tästä! :D Ihania vaatteita, kyllä! :)

   Aurinkoista loppuviikkoa sinnekin!

   Poista
 9. Kokoasiat ovat kyllä mystisiä ja tämän MoloKidsin koon 134 cm puuttuminen ehkä se oudoin. Meilläkin olisi tarvetta sille. :)

  Tyttö oli ekaluokkalaisten tarkastuksessa 128 pitkä syksyllä. Hamstrattu koon 140 MK toppavermeet (takki ja housut; haalarille en usko olevan tarvetta) ensi talveen, joka oletettavasti onkin oikea koko. Molon toppahousujen mitoituksesta sen verran, että niistä ei ota tolkkua. Tytön 134cm (hover) ja 128cm housut (homer) ovat lähes identtiset lahjemitaltaan, mallit aika saman oloiset... eikä Jump-housutkaan koossa 140 hirveästi suuremmat ole edellisiä. Meillä ei ole juurikaan Mololta tytöille pitkähihaisia... lyhythihaisia senkin edestä. Koko 128 pelittää kyllä esikoisella ja uskon toimivan kesälläkin lyhythihaisissa, koska tyttö siro ja lyhyt keskivartaloltaan.

  Samoin en ymmärrä miksi, jos ostan pojalle uusimmasta mallistosta Remington paidan koossa 122 se saattaa olla identtisen edellisen malliston saman nimisen paidan kanssa kokoa 116.

  -mila-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kans käytössä nyt mustat Hover -toppahaousut ja 134 Jumpit. Kokojen välillä ei ole merkittävää eroa. Molemmat ovat pientä mitoitusta ja onneksi Hoverit pysyvät jalassa ilman henkseleitä. Niiden kanssa olisivat jo liian lyhyet.

   Ostin tytölle kokeeksi 140 senttisen lyhythihaisen Mololta ja sekin on jo ihan pidettävä, joskaan ei kyllä niin timmi kuin 128 senttiset ;) Musta tuntuu, että Molon 116 ja 122 paitakoossa ei ole paljon eroa, koska meillä hypättiin suunnilleen suoraan koosta 116 kokoon 128. 122 ja 116 jäivät pieneksi samaan aikaan.

   Poista
 10. Tosi hyvä kirjoitus. Itsekin tykkäisin Molo kidsin sisävaatteistakin mutta kokoasiat mietityttää. Tilasin alesta tytölle girlyrainbow takin ja jump housut niin nehän oli jo nyt passelit ens syksyn eskarilaiselle ja koko oli kuitenkin 122cm. Viime talvena oli kyseisen merkin haalari 104cm ja meni hyvin koko talven.. Mitoitus muuttuu tieten..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on samaisesta setistä tytöllä käytössä takki koossa 128 cm ja housut 134 cm ja pituutta lapsella siis 123 ja risat. Jump housut ovat mielestäni lyhyttä mitoitusta, eikä takkikaan enää ensi talvena varmaan mene. Haalarissa on melko pitkä niska-haara -mitta, joten se lisää käyttöikää tietynmallisilla lapsilla.

   Poista
  2. Nämä kokoasiat on aina mielenkiintoisia. Yksi kokee samanlaisella kasvunvaralla olevan vaatteen liian niukaksi, kun yhden mielestä se voi olla sopiva ja kolmannen mielestä liian reilu. Itse tykkään just oikean kokoisista vaatteista ja monen mielestä ne ovat jo silloin liian vähäisellä kasvunvaralla varustettu.

   Yksöiskokojen välillä kokoerot ovat tosiaan pieniä, mutta lasten päällä sinänsä pienetkin erot on helpommin havaittavia, kun ovat itsekin pieniä.

   Meillä lapset ovat kasvaneet sellaisilla rysäyksillä välillä, että joitain kokoja on jäänyt välistä pois kokonaan. Ja sitten taas välillä tuntuu, että kaikki vaatteet ovat aivan liian suuria. Muistan hyvin, kun kasvettiin 74 cm ->80 cm kokoon, niin tuntui, että 74 cm vaatteet olivat ikuisuuden käytössä. Samoin 80 cm vaatteet. Jalka on ollut toinen ongelma. Eräänä talvena jalka kasvoi sellaista vauhtia, että ei siinä perässä pysynyt millään. Sitä ennen oltiin oltu hyvin pienijalkaisia ja yhtäkkiä oli iso jalka.

   Poista
  3. Jokaisella on toki omat mieltymyksensä siihen, mikä on sopiva, mikä nafti ja mikä jo liian suuri. Itse arvostan pientä kasvunvaraa, mutta koen, että esimerkiksi tuo Molon karhupaita koossa 140 on vielä liian suuri. Välikoko olisi todella tervetullut siis.

   Myös meillä neiti on välillä kasvanut rytinällä. En muista enää vauvakokoja, mutta ainakin 116 cm vaatteet olivat käytössä todella pitkään, kun taas siitä hypättiin suunnilleen suoraan kokoon 128 cm. Kengissä hauskaa on ollut se, että viimevuosina saman kenkäkoon kengät ovat menneet parhaimmillaan esimerkiksi kaksi talvea ja sitten onkin yht äkkiä hypätty kaksi kenkäkokoa isompaa kuin taikaiskusta.

   Poista
 11. Olipa hyvä tieto. Ihmettelin miksen löydä molokids haalaria koossa 134. Ei tullut mieleenkään ettei sitä valmisteta. Kiitos tiedosta :)
  Olen myös sitä mieltä että kaikkien vaatteiden tulisi olla merkillä samaa kokoa mallista riippumatta. Niillä ei saisi olla suuria eroja yhdessä koossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Molo Kidsillä tosiaan arvosteta koko 134 cm ollenkaan. Kyseinen koko taitaa löytyä vain joistakin housuista ja toppahousuista. Meillä neiti on tällä hetkellä 130 cm ja rapiat pitkä. Housuista käyttää kokoja 140-146 cm (jos löytyy säädettävä vyötärö) ja paidoista kokoa 140 cm. Ottaen huomioon, että Molon paidoista 140 cm otettiin käyttöön jo reipas 1,5 vuotta sitten ja se menee edelleen, tulee kyllä yhdelle koolle paljon käyttöikää. Eipä ole paljon tarvinnut pieneksi jäämistä stressata :D Toki olisin hankkinut tässä välissä kokoa 134, jos se olisi ollut mahdollista.

   Harmillisia nämä kokokommervenkit, vaikka toisaalta suosikkimerkin kanssa kokoasiat ovat kyllä aika hyvin iskostuneet päähän, eikä huteja ole juurikaan tullut.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...