perjantai 8. elokuuta 2014

Parvisängyn plussat ja miinukset

Siitä alkaa olla kohta vuosi, kun hankimme tytölle Ikeasta parvisängyn tilaa säästämään suht kapeassa huoneessa. Ilman parvisänkyä huoneeseen olisi mahtunut korkeintaan aivan minimaalinen kirjoituspöytä tai säilytystilaa olisi joutunut raakkaamaan reilulla kädellä. Neidille, joka askartelee ja piirtelee nonstoppina teoksia, joita ei saa tuhota tai hävittää, tilanpuute olisi katastrofin paikka.

Parvisänky on ollut tytölle mieluinen nukkumapaikka ja vaikka aluksi pelkäsin, että sängystä tulee yöllä alas uninen neiti mukkelis makkelis, on pelko ollut ihan turha. Sängystä on kuulunut öisin ainoastaan tuhinaa ja vilkkaan mielikuvituksen tuottamaa unissa höpinää. Aamuisin tyttö on kiivennyt sängystä alas niin hiljaa, että on onnistunut säikäyttämään äitinsä kahvit näppikselle useammin kuin kerran. (Kuka käskee lukemaan sähköpostit aamulla kahvimuki kädessä tietokoneella?)
Parvisänky on ammottanut kesähelteiden ajan tyhjyyttään. Ja kyllä, en ole edelleenkään edistynyt tytön huoneen verhoprojektissa. Olen niin vaativa (ja laiska).
Petaaminen ja lakanoiden vaihto ovat olleet alusta asti ongelmallisia. Hankimme tytön parvisänkyyn heti tuoreeltaan Zipit -päiväpeitteen, joka on toki ollut ihan mahtava ja kätevä silloin, kun peti on tarvinnut saada siistiksi pienellä kiipeilyllä. Tyttö itse ei alkuinnostuksen jälkeen ole juurikaan petiään jaksanut petailla, vaikka olemme sopineet, että esimerkiksi kavereita ei saa kutsua kylään, jollei huone ole yleissiisti ja peti pedattu. Lakanoiden vaihdon olen todennut käyvän helpoiten siten, että koko peti nostetaan parvisängystä lattialle ja vaihto suoritetaan siinä. Tytön patja tosin on sen verran raskas, ettei homma onnistukaan ihan ex tempore yhden naisen voimin, patjan takaisin nostamisesta nyt puhumattakaan...

Superhelteet toivat parvisängylle petaamisongelman lisäksi yhden ongelman lisää. Jos kämpässä on kuuma jo ennestään, katonrajassa on superkuuma. Tyttö on siis nukkunut kesäkuumat patjansa kanssa lattialla. Zipitin kätevyys on päässyt siis tänä kesänä oikeuksiinsa, kun peti on ollut aamuisin ihan pakko pedata, että huoneessa voi ylipäätään liikkua ja oleskella.
Kesähelteiden ajan lattiatilan on täyttänyt peti. Zipit on kyllä ollut todella kätevä nyt, kun ei ole tarvinnut kiipeillä petaamaan.
Tytöltä itseltään kyselin mielipiteitä parvisängystä ja hän nosti heti esiin tänä kesä ilmenneen kuumuusongelman. Kyselin, onko sängyssä mitään hyviä puolia ja sain vastauksen kuin tykin suusta: "Sieltä on kiva pommittaa isiä sukilla, kun se lukee mulle Harry Potteria!" Voi isi parkaa...

Summa summarum:

+ Parvisänky säästää rutkasti tilaa.
+ Mieluisa nukkumapaikka, paitsi kesähelteillä.
+ Huoneeseen saa nopeasti pikasiivouksella siistin ilmeen, kun pedin muhkurat eivät näy korkealta ainakaan pygmiäidin silmiin.
+ Yölliset ja iltaiset juomassa, vessassa ja vanhempien väliin nukkumaan tulemiset ovat vähentyneet/loppuneet. Johtuu mielestäni osittain parvisängystä, josta on ehkä hankalampi lähteä lätkimään kuin tavallisesta sängystä.
+ Mitä sinä lisäisit tähän?

- Petaaminen vaatii kiipeilyä.
- Lakanoiden vaihto on operaatio, joka vaatii suorittajaltaa enemmän fysiikkaa kuin tavallisen sängyn lakananvaihto.
- Jos kodissa ei ole koneellista viilennysmahdollisuutta, kesähelteillä katonrajassa nukkuminen on mahdotonta.
- Kavereiden ollessa kylässä, täytyy aina muistuttaa, ettei sängyn reunassa ole hyvä leikkiä apinaa.
- Aikuinen / pitkä lapsi lyö helposti päänsä sängynreunaan.
- Keksitkö jotain muuta miinusta?

Jokohan ensi viikolla huoneen saa normikuosiin eli pedin nostettua parvisänkyyn eli helteet heivattua sinne, minne ne kuuluvat eli etelään? :)

Mukavaa loppuviikkoa!


12 kommenttia:

 1. Minä halusin muksuna kanssa parvisängyn ihan vain sen takia kun korkealla ois ollut kiva nukkua. Isä kuitenkin iski mut todellisuuteen hyvin nopeasti näistä haaveista: Et sie siellä voi nukkua, kun hämähäkit asuu katonrajassa. Se oli täysin totta ja en enää koskaan kinunnut parvisänkyä. Varmaan äitikin huokaisi helpotuksesta juurikin tuon petausasian suhteen. ;) Niitä hämähäkkejä pelkään vieläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin oltaisiin juuri tuon petaamisongelman takia kyllä mieluiten pitäydytty tavallisessa sängyssä, mutta tytön huone ei ole mikään suuren suuri. Nyt saatiin mahtumaan kunnon työpöytä ja säilytystilaa tilpehööreille enemmän... Hämähäkkejä onneksi täällä meidän kolmannen kerroksen "kattohuoneistossa" harvemmin vierailee... ja silloin, kun vierailee, niin kiljumiselta ei voida välttyä :D

   Poista
  2. Se on kyllä hyvä tilantuoja tuo parvi. :) Meillä ei ollut sitä tilan puutetta missään huoneessa.

   Poista
  3. Yks sun viimesimmistä postauksista käsittelikin asiaa ;) Ei meilläkään ihan mitkään minihuoneet ole, mutta neidin huone on sen verran kapea kuitenkin, ettei sänkyäkään ihan mihin kohtaan vain voi ajatella. Olisipa niin paljon rahaa, että voisi hankkia kodin, jossa on avaruutta :D

   Poista
 2. Harkinnassa meilläkin. Juuri tilan säästön takia. Petaamien on kyllä hankalaa,mutta en minä lakanoita koko ajan vaihda ja josko jättäis parvelta päiväpeitteen pois?
  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mietin ensin itsekin, että hankittaisiin tytölle oikein nättejä pussilakanoita ja tyttö saisi itse laittaa sen siististi. Myllättynähän se sänky sitten kuitenkin päivät oli ja niin se on pääsääntöisesti nytkin :D Loistava tilansäästäjä tuo parvisänky kuitenkin on.

   Poista
 3. Petaamiseen vinkki kahden kerrossängyn kodista: patjaan kannattaa laittaa sellainen muotoonommeltu lakana, niin patjaa on helpompi käsitellä. Sänkyyn kannattaa hommata petauspatja jos sellaista ei jo ole ja niitä sellaisia petarilakanoita. Siis niitä sellaisia pussilakanan näköisiä juttuja joihin petari sujautetaan sisälle. Silleen se petari on kätevä pussittaa alhaalla ja vain levittää sänkyyn takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mahtavista vinkeistä! Meillä on tytöllä sängyssä Ikean patjat (patja+petari) ja tuon petarinhan tosiaan voisi pussittaa. Nyt meillä on käytössä muotoonommeltu lakana, joka sujautetaan koko patjasysteemin päälle/ympäri. Parvi- ja kerrossänkyyn patjoja hankkiessa kannattaa kyllä miettiä käytäntöjä etukäteen. :)

   Poista
 4. Mikä teillä on huonekorkeus? Mietin, että kuinka matalaan asuntoon tuon voi laittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me asutaan ihan normi kerrostalossa eli huonekorkeus on vissiin 2,5 m. Paljon matalampaan huoneeseen en kyllä laittaisi.

   Poista
  2. Me asutaan ihan normi kerrostalossa eli huonekorkeus on vissiin 2,5 m. Paljon matalampaan huoneeseen en kyllä laittaisi.

   Poista
 5. Minä kasasin eilen parvisängyn,Pelottaa mennä sinne ylös.

  VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...