lauantai 17. elokuuta 2013

Kirjan päällystäminen kontaktimuovilla...

Luulin selviäväni vielä vuoden ilman tätä kauhuskenaariota kirjojen päällystämisestä kontaktimuovilla. Viimeksi olen kirjoja tainnut päällystää lukiossa ja siitä on hävyttömän pitkä aika. Sanotaan nyt, että ainakin kymmenen vuotta, jos vähän pyöristetään alaspäin.

Tyttö toi kuitenkin eskarista viime viikolla eskarikirjan, joka pitäisi kotitehtävälappusen mukaan päällystää sillä pahamaineisella muovilla, joka rullaa, kääntyy, vääntyy, eikä tartu kiinni kuplattomasti kuin itseensä. Luulin keksiväni ratkaisun, kun päätin pistää isukin hommiin. Miehethän nyt eivät tunnetusti kuitenkaan pysty edes syömään purkkaa ja kävelemään samaan aikaan, joten eihän siitä mitään tullut. Isukin versiossa syy muovin rullautumiseen oli kuitenkin apurissa eli minussa, kun päästin muovista irti kuvia ottaakseni. No sainpahan hyvän kuvan.
Ensimmäinen prkele pääsi tässä vaiheessa. Muovihan rullaa avattunakin heti, kun silmä valttää. Kun yrität pelastaa tilanteen, saat aikaan vain suurempaa tuhoa.
Seuraavaksi passitin isukin tiehensä ja käärin hihat, pistin hiukset kiinni ja aloitin alusta. Taidot ovat päässeet ruostumaan, mutta harjoitus tehnee mestarin.
Toinen prkele pääsi tässä vaiheessa. Kuplat pitäisi saada nätisti pois viivoittimen avulla. Niin käy kuitenkin vain elokuvissa ja Youtube -videoissa. Pari itsepäistä kuplaa olivat ja pysyivät ahkerasta hinkutuksesta huolimatta. Onneksi ne ovat takakannessa. Etukanteen on vielä mahdollisuus tehdä kymmenen paljon isompaa ja komeampaa!
Ei enää prkeleitä! Kaikki meni hienosti. Kulmat pois, taitokset ja viimeistely. Ensi kerralla otan rullan vain suoristumaan viikkoa ennen.

Valmis! Saa kelvata neidille!
EDIT: Oikeasti olen sitä mieltä, että kyllä miehetkin joskus yllättävät näppäryydellään. Enkä yleensä kiroile edes kauhean usein.

Ystävä linkitti Youtubesta facebookkiin mainion videon, josta voi ottaa vinkkiä kontaktoimiseen. Näyttää äärimmäisen helpolta, näppärältä ja nopealta hommalta... kun sen osaa.


27 kommenttia:

 1. Piko on pro!
  Se on mun veljen anoppi tuossa videolla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Sulla on sitten apu lähellä, jos kaipaat joskus vinkkejä :D Itselleni videosta oli tosi paljon hyötyä. En olisi muistanut yhtään, mistä aloittaa ilman apuja.

   Poista
 2. :D Voi jee! Sulla on ihan selvästi harjoituksen puutetta :D. Entisenä kirjastotyöntekijänä mua laittaa aina vähän naurattamaan ystävien joka syksyiset facebook-(ja näköjään blogi-)avautumiset asiasta. Toki kannattaa aloittaa siitä että ostaa oikeanlaista muovia... Jo siinä vaiheessa voi mennä pieleen :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kaiki vinkit otetaan sitten avosylin vastaan, kiitos! Tämä oli jotain paksumpaa laatua kyllä, mutta videossa käytössä oli joku mattapintainen muovi. Mistähän sitä saa? Ei ainakaan Prismasta?

   Poista
 3. Mä ostin sitä mattapintaista muovia suomalaisesta kirjakaupasta, 10€/15m. Ja se on parempaa! Tosin, kyllä silläkin saa ryppyjä ja kuplia aikaiseksi mutta ekan kuvan kaltainen tapaturma ei ihan yhtä helposti käy tällä paksummalla muovilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok! Täytyy pistää korvan taa. Marketeissa en nimittäin mattapintaista ole huomannut. Tuon käyttämäni rullan kyljessä luki kans, että paksumpi laatu, mutta kippuraa, mikä kippuraa. Pyh! Suuremman urakan päällystämisen suhteen pääsen aloittamaan luultavasti vasta ensi vuonna. Jolleivat sitten eskarissa ahkeroi noita tehtäviä kirjallista jo syyskauden aikana ;)

   Poista
 4. Heh:) Meillä on päällystys hommat olleet aina miehen hommia, tytöt kyllä sanoo että heidän luokkakavereiden äidit yleensä päällystää niiden kirjat, mutta meillä mieheni haltsaa sen hommat niin en ole suostunut edes kokeilemaan kun ei ole ollut pakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Kyllä ne miehetkin osaa :) Neidin eskarikaverin isä oli päällystänyt kirjan ja esitteli sitä ylpeänä perjantaina, kun hain neitiä eskarista. Siitä sain itsekin idean, että annanpa tehtävän tuolle isukille... Noh, parempi oli tehdä itse tällä kertaa. Sakset ja viivoitin pitivät reunoista muovin pöydän pinnassa sillä aikaa, kun läsäytin kirjan vastan liimapintaa.

   Poista
 5. tuo on ihan ällöä hommaa. meillä ei onneksi vielä tänä viikonloppuna tarvinnu alottaa kun meidän kolmosluokkalainen ei ole saanu yhtään kirjaa vielä koulusta. miettiny jo että käyköhän se edes siellä, muta kyllä se näin vaan on kun ei ollu naapurin ipanakaan saanu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teidän kolmasluokkalaisella on sitten kunnon pehmeä lasku kouluun, jos ei ole vielä kirjojakaan tarvittu. Tosin nykyään vissiin käytetään oppivälineinä muutenkin enenevissä määrin muita kuin kirjoja, joten hyvä näin :D Eiköhän niitä kirjojakin ole kuitenkin odotettavissa.

   Poista
 6. Mä tykkäsin päälystää kirjoja :D Äiti tosin teki sen aika usein silti :) Joskus yläasteella keksin päällystää vihkoja lahjapapereilla jne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ekan ja tokan luokan kirjat päällystettiin sellaisella värillisellä irtomuovilla, joka kiinnitettiin teipeillä. Kontaktimuovit tulivat kuitenkin aika pian jäädäkseen. Lahjapaperipäällystäminen onkin kiva keksintö. Ei varmaan toimi näillä pienillä, mutta vähän isommille voisi tosiaan olla kiva juttu. Lahjapapereita, kun on nykyään niin kivoja.

   Poista
 7. No ensi vuonna varmasti harjaannut jo tuohonkin hommaan ;) Mä en käytä mitään hienoja kikkoja tai erikoismuoveja, kyllä se sujuu sillä halvimmallakin laadulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole tosissas! Väitäkö nyt, että tää ei olekaan välineurheilua? :D Aion kuitenkin harjoitteluvaiheeseen ostaa niin paksua tavaraa, ettei se taivu kunnolla edes kirjan kanteen. Hehe!

   Poista
 8. Mä olin tuossa hommassa aika hyvä aikanaan - ainakin parempi kuin äitini, joka laittoi minut päällystämään myös pikkuveljeni ja -siskoni kirjat! :D

  Mutta hui, jännää, parin vuoden päästä meilläkin päästään taas kirjanpäällystyshommiin...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä multakin sujui päällystäminen -silloin joskus. :D

   Jännät ajat edessä siis... ;)

   Poista
 9. Go Kati, go Kati! :) Meillä isä teki tän homman, kun oltiin pieniä. Itsellä piti olla yläasteella Benettonin vihkot, eikä niitä päällystelty. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe! Meillä päällysti äiti. Jotenkin muiselen, ettei mennyt aina ihan rypyttömästi ja mua harmitti, kun pidin aina kirjani muuten todella siisteinä.

   Juu, jossain vaiheessa tuli hienot muotivihot, joihin ei sopinut ajota muovien kanssa.

   Poista
 10. Minulla on tuo sama homma edessä, jota en todellakaan odota innolla ;)
  Hieno kirja sinulla tuli !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin pitkitin päällystämisen aloittamista muutamalla päivällä. Tulihan siitä ihan hyvä. Vain pari sinnikästä ja itsepäistä pientä kuplaa jäi vaivaamaan.

   Poista
 11. Meillä oli tämä samanmoinen homma edessä, kun esikoinen aloitti koulunsa tänä syksynä. Mutta. Pakko hehkuttaa että ulkomuistista ja Ilman ryttyjä onnistuin. Kannattaakin hommata vähän jämäkämpää kontaktimuovia, huomattavasti helpompaa kuin ohuilla lörtsy muoveilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olisi onnistunut ilman ohjevideota. Olin ihan unohtanut, miten se tehdään. Todellakin hommaan ensi syksyksi ja koulun alkuun kunnon muovia.

   Poista
 12. Ja täytynee vielä lisätä. Nyt kun ensimmäistä kertaa tuon videon näin.. Minä aloitan päällystämisen kirjan keskeltä leikkaan kontaktimuovin keskikohtaan pykälät ja aloitan siitä :) (äiti joskus opetti...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapoja on monia. En itsekään muistaakseni sitä ihan noin tehnyt -silloin reilu 10 vuotta sitten, mutta nyt tein videon mukaan ja hyvä tuli. Jos kuitenkin tekee onnistuneesti jollain toisella tyylillä, niin mitä sitä hyvää tyyliä vaihtamaan :)

   Poista
 13. Mä aina ihailen kirjaston kirjoja, kun ne on niin hyvin ja sileästi muovitettu. :) Paksumpi muovi on tosiaan helpompaa käsitellä ja saa siistimpää jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole itsekään huonosti muovitettuun kirjastossa koskaan törmännyt :D Siellä on homma hanskassa. Paksumpi muovi ja mattapintainen sellainen lähtee testiin viimeistään vuoden päästä, kun neiti suuntaa koulutielle.

   Poista
 14. Tuo homma pysyy näpeissä, kun sitä pitää yllä. Mutta kun on muutama vuosi taukoa ollut niin voi ei! :D

  VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...