keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Pikkukoululaisen pukeutumispolitiikkaa, osa talvi

Ilmojen kylmetessä syksyllä postasin ekaluokkalaisen itsenäisen pukeutumisen ongelmista koulussa. Koulussahan ei ole kukaan katsomassa, mitä lapsi laittaa päälle välitunnille mennessään. Lisäksi tuntuu hankalalta varustaa lasta useilla vaatekerroksilla, kun välitunnilla ollaan kuitenkin vain hetken verran. Tytön koulussa välitunnit ja oppitunnit on järjestetty siten, että oppilailla on päivässä yksi normaalia 45 minuuttia pidempi oppitunti ja sen jälkeen pidempi 30 minuutin välitunti. Muuten homma toimii normaaliin tapaan; 45 minuutin oppitunti ja sen päälle 15 minuuttia ulkoilua. Lisäksi koulun iltapäiväkerhossa ulkoillaan paljon, joten pidän tärkeänä, että vaatevarustus on kunnollinen ja säänmukainen -Ja toki miellyttää myös pikkukoululaista itseään.
Koululainen on kotiutunut ja kuoriutunut.
Moni pohtii varmasti, että kasvaako lapsista koulun alettua pikkudiivoja ja muotiviikareita, joille toppahaalarit eivät enää kelpaa liian lapsellisina kapistuksina. Entä, muistaako lapsi pukea toppahousut joka kerta välitunnille, jos on päädytty kaksiosaiseen toppa-asuun? Kyllä! Tytön koulun löytötavarakorissa on silloin tällöin lojunut myös ulkoiluhousuja... Entä pitääkö rukkaset vaihtaa tässä vaiheessa viimeistään toppasormikkaisiin ja kuka auttaa sen mikäliesormikkaiden varren toppa-asun hihan sisään tai vaihtoehtoisesti sen päälle. Minkälaiset kengät lapsi saa puettua nopeasti jalkoihinsa? Entä, jos sukat silti kastuvat? Tarvitaanko kovilla pakkasilla välikerrosta vai katoaako fleeceasut ja villahousut vain koulun uumeniin käyttämättömänä?

Tytön opettaja antoi vanhempainillassa syksyllä mietittävää oikeanlaisesta pukeutumisesta. Joukko pojanviikareita oli kastellut ulkona rännien alla leikkiessään kaikki housunsa. Tuleeko lapsen tunnilla kylmä läpimärissä housuissa? Entä onko pikkukalsarit jalassa kiva viettää loppupäivää? Vedenpitävyys ei siis ole huono ominaisuus vielä pikkukoululaisenkaan housuissa. Tytön luokka on onneksi suurelta osin hitsautunut yhteen jo eskarissa. Jokainen saa olla sellainen kuin on, eikä toisten mokille naureta. Ainakaan pahankurisesti. Myös suhtautuminen pukeutumiseen on hyvin vapaata. Osa lapsista haluaa pukeutua haalariin, koska se on kätevää. Itse olin varautunut siihen, ettei neiti enää suostu haalaria käyttämään. Haalariostoksille kuitenkin päädyin, kun neiti alkoi säiden kylmetessä kysellä, että missä hänen haalarinsa on.

Kerrospukeutuminen olisi toki ideaalista, mutta välitunnit ovat sen verran lyhykäisiä, ettei aikaa perusteelliseen kerrospukeutumiseen taida olla. Meillä tytöllä on kaksi talvihaalaria, joista toinen on ohuempi ja toinen paksumpi. Ulkolämpömittari kertoo, kumpi tulee käyttöön. Lisäksi koulussa tunneilla oleminen on sen verran paikallaan olevampaa kuin päiväkodissa, että myös sisävaatetusta on voinut helposti muokata säiden mukaan. Kovilla pakkasilla päälle tulee paksumpaa collegehousua, pitkähihaista aluspaitaa ja paksumpaa neuletta sekä paksut tekniset sukat. Leudoilla säillä vaatetus on asteen kevyempää; trikooleggarit, toppi ja pitkähihainen tunika sekä ohuemmat tekniset sukat. Repun sivutaskussa kulkevat mukana myös vaihtovaatteet, jos jotain perusvaatetuksesta kastuu. Tämä ei tietenkään ole välttämätöntä, mutta meillä tyttö on koululla koulupäivän jälkeen iltapäiväkerhossa noin puoli viiteen asti. Iltapäiväkerhossa ulkoillaan paljon ja haalarin punteilla on joskus taipumusta imaista vettä sisäänsä kovassa menossa.
Rukkasvalikoimasta löytyy sekä toppasormikkaita että topparukkasia. Viime vuonna käytössä olleisiin vastaaviin erona on se, että sormikkaissa ja kintaissa on lyhyemmät varret. Koulussa, kun kukaan ei ole laittamassa varsia kunnolla. Lyhyetkin varret ovat yllättävän toimivat ja suojaavat tarpeeksi rannetta.
Leudoilla säillä tyttö tarkenee toppasormikkaissa, mutta auta armias, kun pakkasta alkaa olla enemmän. Sormiraukat eivät tahdo pysyä lämpiminä sitten millään. Maanantaina pakkasen paukkuessa -15 asteteessa, neiti kotiutui koulusta Molon topparukkasissa ja sanoi narisevalla äänellä niissä olevan yksi pieni vika. "Mulla on kädet ihan kuumat ja hikiset!" No, eipä ollut tullut ainakaan kylmä. Syksyllä kelpasivat vain välikausisormikkaat, mutta nyt talvella ovat kelvanneet hyvin vielä kintaat/rukkasetkin. Vielä vuosi sitten käytössä oli paljon pidempivartisia kintaita. Itse puettuina pitkät varret jäävät kuitenkin usein kurjasti makkaralle ranteen kohdalle. Kyselin tytöltä, miten lyhyemmät varret ovat toimineet ja onko ranteita palellut. "Nää saa hyvin käsiin, kun on kiire. No ei ole ollut kylmä, usko jo!!!" Ja pakkohan se oli uskoa.
Pakkasille nahkaiset kengät villavuorella, pikkupakkasille goretex -tyypiset kengät, järjettömään vesisateeseen Vikingin lämpösaappat ja pikkusateisiin ja loskakeleihin Crocsit. Vähemmälläkin varmasti pärjää, mutta meillä tämä kenkävalikoima on nyt todettu toimivaksi.
Kenkien suhteen olemme jatkaneet melko samalla linjalla kuin päiväkodissakin. Tosin aiemmista syksyistä ja alkutalvista poiketen tämän kauden parasta antia ovat olleet Crocsin vedenpitävät saapikkaat. En todellakaan tiedä, miten olisimme pärjänneet loka-joulukuun ilman niitä, kun muut kengät eivät tainneet käydä jalassa kuin pikaisesti. Osa koululaisista solmii kengännauhojakin hienosti jo ekalla luokalla. Meillä ei sellaiseen jakseta keskittyä, joten tarranauhat rulettavat sekä nopeus ja helppous ovat valttia.

Mikä teillä on valttia pikkukoululaisten talvipukeutumisessa? Mikä on se vaate, asuste tai kenkä, joka on pelastanut kouluarjen?

18 kommenttia:

  1. Opettajan näkökulmasta teidän talvipukeutuminen kuulostaa hyvältä:) Meidän ykkösluokassa suurin ongelma ennen joulua oli jatkuvasti likomärät sukat, kun pihalla uitiin lätäköissä kengistä riippumatta. Jatkuvan muistuttelun jälkeen suurimmalla osalla alkaa olla varasukat repussa ja kengätkin säähän sopivat. Muuten oppilailla on vaatteet aika hyvin päällä, tosin paljon muistuttelua se vaati ja välillä myös sisälle käännyttämistä, kun tulivat pihalla vastaan ilman ulkohousuja/pipoa/hanskoja..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuripa tätä! Ison lapsilauman rynnätessä pihalle, huomio kiinnittyy monesti niin moneen muuhun asiaan kuin itse pukemiseen. Ei ole mikään ihme, jos ulkohousut, pipo tai hanskat välillä unohtuvat.

      Vaihtosukat eivät repussa paljon paina. Ne kuuluvat vakiovarustukseen, vaikka kengät ovatkin säänmukaiset. Siellä rännin alla, kun on ilmeisen kiva leikkiä vesileikkejä...

      Poista
  2. Päivähoitoarkea helpotti lämminvuorikumpparit, racoonin helposti puettavat rukkaset, kuomat ja mikä tahansa puku. Samanlai nopeesti piti isoimpien pihalle suoriutua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämminvuorikumpparit ovat kyllä ihan parhautta siinä vaiheessa, kun märkä ja nykyaikainen lätäkkötalvi iskee päälle. Meillä ei olekaan Racoonin rukkasia ollut. Yhdet ylileveät Cuppikset kyllä löytyy vieläkin kaapista. Lämpimät olivat kyllä.

      Eskarissakin lapset pukeutuivat jo melko itsenäisesti. Apua sai silti kengissä, punttien laittamisessa ja rukkasten pukemisessa. Kouluun täytyy lapsi laittaa vain parasta toivoen :D

      Poista
  3. Kiva postaus ja tuo Molon rukkasten lämpöisyys täytyy laittaa muistiin, kun ens vuonna hankitaan lapsille rukkasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molon rukkaset muuttuvat joka vuosi. Olikohan se viime vai toissavuonna, kun rikkaset kuluivat heti karseaan kuntoon ja lämpimyydessäkin oli toivomisen varaa. Tämän vuoden rukkaset näyttävät kyviltä, vaikka sillä on ohjattu pulkkaa mäessä ihan huoletta. Ovat tosi notkean ja ohkaisen tuntuiset, mutta kertaakaan ei ole kovemmallakaan pakkasella olleet sormet jäässä -jos vain rukkaset on pidetty kädessä :D

      Poista
  4. Meidän ekaluokkaisen heikko kohta on käsineet. Inhoaa käsineitä kädessä (kaikenlaisia) ja on tullut nollakelilläkin ilman käsineitä kotiin. Minkäs teet kun et ole koko päivää vieressä kyttäämässä. Lisäksi meillä on ollut monet ip:n käsineet käymässä kun omat käsineet ovat olleet pulpetissa. Pulpetissa on ollut varmaan parhaimmillaan kolmet käsineet ja kotiin on tultu ilman... Onneksi lähtee ip:stä kolmelta kotiin (saa olla noin tunnin yksin kotona itsekseen) niin ulkoilu ei ole niin pitkä.

    Muuten pukemisessa ei ole ollut ongelmia. Lapsi lähtee kolmena aamuna itsekseen kouluun, mutta varaan ulkovaatteet eteisen lattialle valmiiksi. Haalarin tahtoi kotikäyttöön, mutta eipä juuri ole käyttänyt. Koulussa ei taida ekaluokkalaisilla täällä juuri haalareita olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kans tytöllä pysyy käsineet käsissä huomattavasti huonommin nyt kuin vielä vuosi sitten. PAri kertaa on olleet vain sormet niin jäässä, että ehkä nyt taas pysyy vähän paremmin.

      Oon kans käsittänyt, että tää haalariin pukeutuminen koulussa on kovin alueellinen ilmiö. Meillä näyttää vähän isommillakin täällä olevan haalarit, joten se on ihan hyväksytty vaate. Muutenkin suhtautuminen pukeutumiseen on ihanan vapaata :) Voi olla, että tilanne tulee vielä muuttumaan täälläkin, mutta nyt nautitaan tästä hetkestä.

      Poista
  5. Kiitos tästä. Niin kuin aavistelinkin, meidän on hankittava ensi talveksi toisenlaisia rukkasia. Kyllähän me noita pitkävartisia sitten voidaan vapaa-ajalla kai käyttää, kun ei ne kaikki puhki mene tänä talvena.

    Se on muuten jännä, miten monet vanhemmat ajattelee, että vedenpitävien vaatteiden ja jalkineiden tarve loppuu kun koulu alkaa. Semmoisia kommentteja kuulen aina keväisin töissä eskarilaisten vanhemmilta. Eskarikevät saatetaan kulkea liian pienissä kumppareissa ja kurahousuissa, "kun ei me enää niitä viitsitä ostaa". Olen usein sanonut, että hankkikaa kunnon vedenpitävät ulkoiluvaatteet ja kengät, kyllä niille on käyttöä eskarin jälkeenkin. Ei niitä kurahousuja ole pakko eskarissa käyttää, mutta vedenpitävää pitäisi olla sään niin vaatiessa, kuten koulussakin.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on yhdet pidempivartiset rukkaset käytössä vapaa-ajan ulkoilussa ja silloin autan ulos lähtiessä rukkasten varret haalarin hihojen sisään -ja toivon, että ne pysyvät siellä myös ulkoilun loppuun asti.

      Ei lapsesta tule yhtä äkkiä iso ja fiinisti kuralätäköt kiertävä tapaus välittömästi, kun koulu alkaa. Samalla tavalla nuo lutraavat ja rypevät kuin aiemminkin :D Farkkuja voi pitää koulussa sään salliessa, mutta vain, jos on absoluuttisen kuivaa. Kumpparit kuuluvat koululaisen varustukseen ihan varmasti ainakin koko ala-asteen ajan. Kyllä lasten kuuluu saada olla lapsia, vaikka koulua kävisivätkin.

      Kiitos itsellesi! :)

      Poista
  6. Siis teillä on tän talven Molon rukkaset? Mä meinaa taisin tänään piiiiitkän harkinnan jälkeen tulla sellaiset alekorista klikanneeksi :D. Tosin ne pidempivartiset vielä kun E.T. on ens talvena vasta viisi, ei edes eskarissa vielä :D. Täytyykin palata sun kanssa asiaan.

    Noi Reimatko teillä jäi pieneksi? Meillähän on samat ja on vastaavasti vielä vähän liian reilut :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tän talven Molon rukkaset x 3. Yhdet black navy -sävyiset,, jotka ostin mustina, mutta ovat tummansiniset, ostin pidempivartisina ihan ensin jostain alekorista. Kotiulkoilussa ovat olleet kovassa käytössä ja laatu vakuutti jo ensimmäisten lumien aikana. Sitten hankin vielä lyhytvartiset oikeasti mustina ja viininpunaisina. Kaikki rukkaset siis alekoreista eri kaupoista.

      Juuri nuo kyseiset Reimat jäivät yllättäen pieniksi. Otin ne silti kuviin mukaan, kun uudet samantyyppiset on tulossa jo tilalle.

      Poista
  7. Loistava postaus ja nyt kyllä nolottaa, kun ei varasukkia ole meidän tyttöjen matkassa. Pakotan kyllä miltei aina karvakumpparit tai goretexit mutta silti! Taas opin jotain. :)

    Kirpsakkaa loppuviikkoa ja kivoja lumileikkejä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se toki lapsestakin kiinni, että kastuuko ne sukat vai ei. Toiset ottaa enemmän lätäkköriskejä kuin toiset ja toiset jaksaa laittaa lumilukot ja puntit paremmin paikoilleen kuin toiset :D Toisaalta, sukkavahinko voi sattua kenelle vain ja silloin on kyllä kiva, jos on kuivaa päällepantavaa mukana.

      Kirpsakan pirteät loppuviikot sinnekin! Lunta tosiaan tuli reippaasti, joten toivotaan, ettei sula ihan vesivelliksi asti heti. :)

      Poista
  8. meillä on 1&2luokkalaiset IHAN erilaiset pukeutujat.
    ekaluokkalainen ei ole ikinä tullut kotiin ilman toppahousut, kakkosluokkalainen tulee tyyliin jokapäivä ellei ole -15 (ne tungetaan reppuun)
    rukkaset kelpaa, lauhemmalla softshellsormikkaat-kakkosluokkalainen pitää rukkasia enää pihaleikeissä
    haalarineppu pukee mielellään ulos, kyseli sen perään kun ilmat viileni.
    kenkinä on goret+kumpparit+crocsin puff-saappaat
    /kippuralla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsen luonteesta on kyllä todella paljon kiinni, miten homma toimii. Toiset ovat tarkkoja pukeutumisestaan, toiset eivät edes huomaa, jos pipo puuttuu. Meillä on ollut ilmassa laiskanlaista pukemista ihan aina. Hankalista vetoketjuista ja siitä, että kengät eivät mene jalkaan itsestään, muistetaan narista ihan joka päivä.

      Softshell -sormikkaan kuulostavat mielenkiintoisilta. Täytyy tutustua jossain vaiheessa.

      Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...