keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kiiltävää vai mattaa?

Eskareiden ja koulujen alettua on kirjojen päällystäminen taas ajankohtaista monessa kodissa. Vuosi sitten, kun sain päällystettäväkseni eskarin tehtäväkirjan, olin kauhuissani. Edellisestä kirjan muovittamisesta oli aikaa yli kymmenen vuotta ja taidot pahasti ruosteessa. Rulla kontaktimuovia irvisteli edessäni ja etäisesti muistelin, että tarvitsen avukseni myös sakset ja viivoittimen. Ei ollut mitään muistikuvaa, miten homma hoituisi näppärimmin. Onneksi ystävän naamakirjaan linkittämä video auttoi alkuun. Video löytyy vuoden takaisesta postauksestani.

Tarkoitukseni oli tänä syksynä tehdä kattava kontaktimuovivertailu. Kattavuus tosin vähän kärsi, kun olin ilmeisesti ostoksieni kanssa sivun muita jäljessä. Marketista löytyi vain tavallista kiiltäväpintaista paksumpilaatuista kontaktimuovia. Akateemisessa kirjakaupassa jäljellä oli vain värillisiä versioita sekä Muumien kuvilla varustettua kontaktimuovia. Tylsänä ihmisenä etsin kuitenkin ihan tavallista, kirkasta ja läpinäkyvää liimamuovia. Suomalaisessa kirjakaupassa sentään onnisti ja sain vertailuuni kotimaista paksumpaa mattapintaista kontaktimuovia. Pääseehän näillä kahdella jo hyvään alkuun.
Pienen videokertauksen jälkeen päällystäminen sujui melko kivuttomasti. Muovinen viivoitin on parempi kuin puinen kuplien poistamista ajatellen.
Katselin viimevuotisen postauksen opetusvideon ja homma sujuikin sen jälkeen kuin rasvattu. Kiiltäväpintainen "markettimuovi" käyttäytyi tällä kerralla kiitettävän rauhallisesti, kun olin viime vuodesta viisastuneena ottanut rullan auki ja muovin suoristumaan jo hyvissä ajoin ennen itse koitosta. Puinen viivoitin ei vain ollut ilmakuplien poistossa mikään supertyökalu. Lopputulos oli välttävä muutamine ilmakuplineen. Onneksi kirjan käyttäjää eivät pikkuseikat haittaa tai ota päähän yhtä paljon kuin äitiään.
M.E.C "markettikontaktimuovi" käyttäytyi kivasti, kun otin sen ennen päällystysoperaatiota suoristumaan. Lopputulokseen jäi pieniä kuplia, jotka eivät kuitenkaan haittaa käytössä.
Äidinkielen tehtävävihkonen sai päälleen Suomalaisen kirjakaupan paksumpaa mattapintaista kontaktimuovia. Edellistä kiiltäväpintaista muovia helpommin suoristuva rulla ei vaatinut etukäteissuoristeluaikaa. Muovi pysyi kiltisti paikallaan ja oli helppoa käsitellä. Lopputulos ei tosin ollut ilmakuplien osalta yhtään sen kummempi kuin kiiltäväpintaisellakaan muovilla. Toki harjoitus tehnee muovittamisessakin mestarin.
Suomalaisen kirjakaupan kotimainen kontaktimuovi on mattapintainen (hinta 40cm x 5 m 4,95e). Verrokkiinsa verrattuna hieman muovi oli helpompaa käsitellä, eikä vaatinut ennakkosuoristelua. Lopputulokseen jäi pieniä ilmakuplia, mutta uskon, että harjoituksella tämäkin vaiva saadaan hoidettua.
On oikeastaan kiinni henkilökohtaisista mieltymyksistä, onko matta- vai kiiltäväpintainen kontaktimuovi parempaa käytössä. Aloittelijan kannattaa hankkia käyttöönsä ehdottomasti paksumpilaatuisia muoveja. Itse tykästyin enemmän Suomalaisen kirjakaupan mattapintaiseen kontaktimuoviin ja aion hankkia sitä jatkossakin. Myös tyttö muovipintoja hetken hypisteltyään totesi, että mattainen pinta miellyttää enemmän. Muutaman kuukauden jälkeen varmaan sitten näkee, että kumpi laatu pysyy kirjan päällä käytössä siistimmän näköisenä.
Ekat läksyt teossa. Väritystehtävä ei innostanut, mutta matikantehtävät olivat kiinnostavia ja tarpeeksi nopeita tehdä. Kello käy ja kaveritkin ovat kaikki kohta jo ulkona!
Mikä kontaktimuovi teillä on koettu parhaaksi? Onko kokeneemmilla päällystäjillä antaa hyviä vinkkejä vasta-alkajalle?

19 kommenttia:

 1. Täälläkin on siis jo päällystelty :D Itse tunaroin kiiltävällä, sillä sitä sattui löytymään kaapista jo valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en edes löytänyt enää viimevuotista kontaktimuovia mistään :D Tunarointia tämä alkuun onkin, mutta kävi jo huomattavasti paremmin kuin vuosi sitten!

   Poista
 2. Ostin kotimaista ja vitsit, kuinka outoa se on. Jos joutuu pienenkin pätkän irrottamaa, muovi ei tartu enää uudelleen. En pidä siitäkään, että rulla on vain 40cm leveä, kun reunaa menee hukkaan. Hieman leveämmällä saa kirjat toisinpäin eikä rullautuminen haittaa. Kokemusta jo kuusi vuotta tauon jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulin, ettei sitä kuulukaan irrotella vaan lättästä kerralla, meni syteen tai saveen :D

   Mietin kyllä kans tuota rullan leveyttä, sillä tarjolla oli myös leveämpi rulla, mutten osannut ajatella sitä noin fiksusti. Se voisi todella olla riittoisampi, koska nyt menee aina suikale hukkaan. Pistän vinkin korvan taa seuraavaa rullaa hankkiessani. :)

   Poista
 3. Mietin ihan samanlaista postausta, mutta mää olin ostanut vahingossa niiiiin huonoa kontaktimuovia, ettei siitä meinannu tulla mitään. Ennen meill on ollu just tuota kotimaista ja sille annan minäkin pisteeni. Varokaa sellaista kontakti muovia jossa on siniset viivastot - se ei suoristu millään ja se taustapaperi ei taho irrota millään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovin laadulla ja paksuudella on kyllä väliä. Onnistuin muuten äsken saamaan kotimaisella täysin kuplattoman lopputuloksen. Meni vaan muuten säätämiseksi, kun onnistuin lättäämään kirjan kontaktimuovin päälle niin vinoon, että avuksi tarvittiin mattoveistä ja osittaispäällystämistä. Toivottavasti neiti ei huomaa mitään. Siisti matikankirja siitä tuli lopulta ja kuplaton :D

   Kiitos varoituksesta! Sinisiä viivastoja varotaan tästä lähtien kuin ruttoa!

   Poista
 4. Mä en ole koskaan edes ajatellut kumpaa kontaktimuovia äitini tai minä ollaan käytetty mattaa vai kiiltävää. Sen muistan, että mun kaikki ekan luokan kirjat oli päällystetty vihreän värisellä muovilla josta näki läpi kuitenkin mikä kirja oli kyseessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ekan luokan kirjat oli järjestäen päällystetty liimattomalla läpinäkyvillä muoveilla. Oli vihreää, sinistä, punaista. Muovit oli toki myöhemmin helppo nyhtää irti, kun olivat vain teipeillä kiinni. Alta paljastui siistit kirjat... mutta ehkä kuitenkin kontaktimuovia mielummin, kiitos! Värilliset muovit voisivat olla ihan kivat vaikka vihoissa, mutta mä halusin olla tylsä ja ostaa ihan tavallista.

   Poista
  2. Mulla on aina ollut vain kontaktimuovia (taivaan kiitos). Äiti ei jaksanut noiden teippien kanssa leikkiä. :D

   Poista
 5. Mä oon kokeillut vaan kiiltävää, koska sitä on meille aina jostain kantautunut. En ole siis koskaan ostanut kontaktimuovia itse :D Toimiihan toi. Ite silottelen mahdolliset kuplat pois sormilla eikä niitä yleensä jää ollenkaan - minusta viivotin ei toimi siinä, oon joskus kokeillut ja tulos oli huonompi. Mut tää on varmaan näitä tyylinsä kullakin juttuja, mikä toimii yhdellä, ei toimi toisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan on sitten ihan mieletön kontaktimuovipalvelu, jos ne ilmestyvät ostamatta. :D Aika taitava olet, jos saat kuplat sormilla taiteiltua pois! Jokaisella on oma tyylinsä ja voin sanoa, että mullakin on varmaan parin vuoden päästä jo ihan erilainen tatsi tähän päällystysasiaan kuin tänään ;D

   Poista
 6. Lapsuudessani luotettiin aina mattaan. Ekaluokkalaisen kanssa ei olla vielä noihin hommiin päästy, Aapinen näytti olevan käytetty ja valmiiksi muovitettu. Muita painotuotteita ei ole vielä kotona näkynyt. Eskarikirjaa en muovittanut ollenkaan, ihan siistinä pysyi silti kun ei päivittäin repussa kulkenut.

  t. Teija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kotiutui ekana päivänä iskemätön Aapinen. Eilen siihen liittyvä tehtävävihko ja tänään tuli päällystettäväksi matikan kirja. Täällä on siis harrastettu kirjan päällystämistä joka päivä tällä viikolla.

   Meillä tuli eskarista kotitehtäväksi päällystää kirja eli en tiedä, olisinko jäänyt laiskanläksyyn, jos olisin jättänyt väliin. En uskaltanut kokeilla :D

   Poista
 7. Samat puuhat täällä myös. Taitaa olla kumpaakin juuri nyt. Taidan tykätä kiiltävästä enemmän, mutta kyllä mattakin menee :)

  VastaaPoista
 8. Mulla taitaa taipua mieltymykset matan puolelle, vaikka kiiltäväkin menettelee. Makuasioista ei voi kiistellä ja jokaisella on oma tyylinsä päällystää. Tänään harjoitus alkoi tuottaa tulosta, kun sain jo kuplatonta jälkeä aikaiseksi. :)

  VastaaPoista
 9. Mä päällystin aina sillä paksulla hieman karheapintaisella. Muistaakseni siinä on punainen ristikko siinä paperissa just. Ohuilla en onnistu juuri koskaan.

  VastaaPoista
 10. Eipäs ole vuosiin tullut päällystettyä mitään, mutta omista ala-astevuosistani muistan, että osa kirjoista päällystettiin myös ihan kuviollisella paperilla! Sitten vaan kanteen paperin päälle liimattiin etikettitarra mihin kirjoitettiin mikä kirja on kyseessä :D

  VastaaPoista
 11. Oooo, mulla tuli ihan lapsuusmuistot mieleen, meillä äiti päällysti aina jollain ihanalla hyllypaperilla kun vihasi noita muoveja =D omalla koululaisella ei onneksi ole kirjoja, en joudu päällystyshommiin.

  VastaaPoista
 12. Rehelliseti pitää tunnustaa että mä olen lapsen 1 kirjan silloin joskus päällystänyt ja meni ketuiksi.
  Isänsä hoiti siitä lähtien päällystämisen.
  Omat koulukirjat päällysti taas äitini jolla se sujui suit sait helposti.E vaan ollut mun juttu ei. :P

  VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...