tiistai 21. kesäkuuta 2016

Koululaisen kesäloma

Tyttö haki koululta koulujen päätyttyä kelpo todistuksen. Koulujen päättymistä tuuletettiin myös Pyynikin näkötornilla herkkumunkin ja kaakaon jälkeen.
Suurimman osan kesälomastaan tyttö viettää mummon ja papan kanssa mökillä. Toivottavasti koko kesää ei tarvitse pukeutua softshelliin ja pipoon.
Aukeamassa oleva metsäkurjenpolvi mökillä kesäkuun alussa.
Itse vietin pikkukoululaisena osan kesälomastani aina mummun ja papan kanssa heidän mökillään. Isovanhempien kanssa vietetyt kesät tulevat lapsuusmuistoistani aina ensimmäisenä mieleeni. Tekemistä oli aina paljon; pihapiirin jalkapallomatsit, kukkakauppaleikit, rannassa tuntikausia läträäminen ja paljon muuta kivaa kesäpuuhaa. Kesät tuntuivat pitkiltä ja aikaa tuntui olevan rajattomasti. Muistoissani paistaa aina aurinko.

Koululaisen kesäloma on pitkä -ainakin, jos vertaa työläisen kesälomaan. Monessa lapsiperheessä mietittiin tänäkin keväänä, miten järjestää lapsen kesäloma, kun itse on pitkän päivän töissä. Kaveritkin tuntuvat kesäaikaan kaikkoavan omiin menoihinsa. Eivätkä kaikki lapset halua tai pysty viettämään koko päivää yksin kotiympyröissä. Monet lapset suuntaavat alkukesästä erilaisille leireille. Meillä tyttö ei leireille hinkunut, vaan lähti mielellään mummon, papan ja Miisu-kissan kanssa mökille kesäpäivistä (ja hyttysistä) nauttimaan.

Koko perheen loma alkaisi parin päivän kuluttua ja valmiiksi jo hirvittää ajan ja kesän kuluminen. Jos koululaisen lomasta on kulunut jo reippaat pari viikkoa, miten nopeasti oma neljäviikkoinen kuluukaan. Tänä kesänä ei ole aikatauluja, ei mitään suunniteltuja reissuja. On neljä viikkoa aikaa olla yhdessä koko perhe ja suunnata nokka sinne, minne se milloinkin sattuu näyttämään.

Neljän viikon koko perheen kesäloman jälkeen tyttö suuntaa jälleen mökille mummon, papan ja Miisu-kissan kanssa. Parasta akkujen lataamista on turvallinen yhdessäolo läheisten seurassa.

Miten teidän koululaisten kesä sujuu? Onko vanhempien lomat ketjutettu vai vietättekö aikaa koko perheenä lomaillen?

9 kommenttia:

 1. Kuulostaa hienolta, että pieni koululainen voi viettää suuren osan kesästään isovanhempien kanssa. Meillä tuollaista mahdollisuutta ei ole. Meidän syksyllä kolmannelle luokalle menevä poitsumme viettää kolme ekaa lomaviikkoa "sekalaisesti" seurakunnan kesäkerhossa, kavereilla, kotona arkivapaata viettävän isän tai etätyötä tekevän äidin kanssa, äidin työpaikalla (vain yhden aamupäivän) tai etätöitä tekevän äidin kanssa mummolassa. Sitten alkaa äidin loma (6 viikkoa), mistä kolme viikkoa on perheen yhteistä lomaa. Viimeiset puolitoista viikkoa ennen koulun alkua lomalla ovat isä ja poika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella arvostan sitä mahdollisuutta, että isovanhemmat voivat olla näin paljon lapsen elämässä mukana. Melkoista säätämistä olisi kyllä muuten, varsinkin, kun lapsi itse ei halua olla päiviä yksin.

   Ihana, että teilläkin on kesä järjestynyt jotenkin. Mukavan pitkä kesäloma sinulla! Meillä on kans aikaisemmin lomia ketjutettu. Tänä kesänä lomaillaan pitkästä, pitkästä aikaa yhdessä koko perhe enemmän kuin viikon verran.

   Poista
 2. Mun äiti oli onneks kotona, kun olin koulussa niin minäkin sain olla kotona. Teki aamulehdenjako töitä joka mahdollisti tämän. :)
  Iskän loman koittaessa reissattiin sukulaisissa ja viikko vuokra mökillä. Oltiin kyl suurinosa lomasta kotona, koska omakotitalossa kunnostustöitä riittää aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti järjestyi teilläkin. Koti on maailman paras paikka, mutta mummola onneksi heti se toiseksi paras :)

   Omakotitalossa varmasti työsarkaa riittää. Sen takia olenkin tainnut elää koko elämäni kerrostaloissa paria rivarikokeilua lukuunottamatta.

   Poista
 3. Kuulostaa kyllä ihanalta, että lapsi saa viettää aikaa isovanhempien kanssa. Meillä pojat olivat sirkuspäiväleirillä kaksi ekaa viikkoa klo 10-14. Olin alun perin ilmoittanut heidät viikoksi leirille, mutta sitten tykkäsivät niin paljon leiristä, että halusivat vielä toiselle viikolle. Mikäs siinä, pari ekaa viikkoa tuli sitten hoidettua näin. Nyt olen jo itse lomalainen ja seuraavat kuusi viikkoa olenkin lomalla (näitä yrittäjän vapauksia - mutta rahaahaan en tietenkään saa tältä ajalta....). Lähden huomenna poikien kanssa äitini luokse Mikkeliin muutamaksi päiväksi. Mies aloittaa loman sitten juhannukselta ja siitä eteenpäin lomailemme neljä viikkoa koko perheen voimin.

  Elokuun alussa aloittelen töitä vähitellen ja näin aika koulun alkuun asti saadaan menemään sitten niin että teen töitä sen minkä pystyn ja toivon, että pojilla on kavereita maisemissa ja sitä kautta saavat mielekästä tekemistä niihin päiviin, kun itse teen jo töitä.

  Mukavaa kesää teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväleirit voisivat toimia meilläkin. Yhtä kielikylpypäiväleiriä katselinkin, mutta ongelmaksi muodostui kulkeminen leiripaikkaan päivittäin ja takaisin.

   Mukavaa, että lomaa on järjestynyt myös koko perheelle kivasti. Yrittäjän arki on varmasti rankkaa, mutta toisaalta myös joustaa varmasti tarpeen vaatiessa. Omat työaikani eivät jousta ja elämä on suunniteltava pääsääntöisesti työvuorojen mukaan, kun ammattiani ei voi harjoittaa mitenkään etätöinäkään.

   Mukavaa kesää teidänkin perheelle!

   Poista
 4. Meillä päiväleireillään. Keskimmäinen ja kuopus ovat kaikkiaan 4 viikkoa päiväleireillä, esikoinen 2 vkoa ja minä olen jo ihan rikki päiväleirikuljetuksiin. Tämän viikon huipentuma lienee se, että pidin tänään kaksi tunnin puhelinpalaveria HopLopista :D Ensimmäisellä lomaviikolla istuttiin miehen kanssa liikenneruuhkien kanssa autossa uimahallin parkkipaikalla odottamassa leiriläisiä tunti. Olin kuulemma takapenkillä kuorsannut niin, että miehen puhelinpalaveri häiriintyi :)

  Lomat aiheuttavat meille aina hirvittävää järjestely- ja kuljetusurakkaa ja ilman joustavaa työaikaa ja etätyömahdollisuutta emme onnistuisi lainkaan lomailemaan yhtä aikaa. Meidän kannalta nämä 10 viikon lomat ovat suorastaan kohtuuttoman vaikeat järjestellä :( Rahaa on mennyt järkyttävän paljon, mutta pojat ovat olleet tyytyväisiä. Ensimmäisen viikon sporttileiri oli ihan täysi kymppi ja näyttää tuo HopLop-leirikin uppoavan poikiin.

  Sokerina pohjalla tulee vielä Heurekan tiedeleiri, jota pojat rakastavat. Silloin otetaan meistä vanhemmista loputkin mehut irti: 25km työmatka per suuntaa muuttuukin koko pääkaupunkiseudun kierrokseksi 41km per suunta. Toinen onnekas saa kulkea julkisilla, 1t 15min on optimisuoritus ja toki siinä saa melkein kahden kilometrin päivittäisen liikunnan tietokonerepun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi! Kuulostaa ihanalta kesäsäätämiseltä! :D Päiväleirit kuulostavat ihan kivalta ratkaisulta. Meillä vain ongelmaksi muodostui se, ettei työajat jousta eikä varsinkaan itselläni ole mahdollisuutta etätyöratkaisuun. Kulkemiset ja kuljetukset keskellä päivää on siis ihan mahdotonta järjestää.

   Mutta tsemppiä kesään! Pääasia, että pojilla on kivaa tekemistä ja puuhaa :D Julkisilla kulkeminen on kyllä ihan huippua! Itsekin sitä harrastan paljon ja voin sanoa, ettei työmatkani ole kovin pitkä, mutta julkisilla yhden vaihdon kanssa matka kestää silti aina lähemmäs tunnin suuntaansa. Ei ihme, että väsyttää, kun normi päivä kestää matkoineen liki 10 tuntia. Lähde siinä sitten vielä lenkille. Nää! :D

   Poista
 5. Kuulostaa ihanteelliselta :) Hienosti olette saaneet kesän järjestettyä. Ymmärrän hyvin, että sitä kaipaa koko perheen yhteistä aikaa enenmän kuin sen viikon verran.

  Meillä on vielä tänä kesänä helpot järjestelyt, kun en ole vielä kesätöissä vaan lomailemme poikien kanssa koko kesän.

  Ensi kesänä tilanne on varmaankin jo toisenlainen, kun pystyn (opintopisteiden puolesta ainakin) tekemään sijaisuuksia. Meillä on myös onni, että molemmat isovanhemmat ovat kohtuullisen lähellä ja jaksavat vielä olla avuksi lastenhoidossa. Päiväleirejä tullaan varmasti myös hyödyntämään, sillä kaksi vilkasta poikalasta kuormittavat vanhuksiakin ymmärrettävästi aikalailla.

  En voisi kuvitella, että jättäisin pienen koululaisen yksin kotiin pitkäksi kesäpäiväksi. Toki lapset ovat yksilöitä ja puhun nyt vain omasta pojastani. Tokaluokan syksyllä aloittava isoveikka soittelee meille ikävystyneenä, jos olemme joskus kaupoilla tavallista pidempään: puolitoista tuntia vielä menee, mutta sen pidempään hän ei vielä viihdy yksikseen. Jos meillä olisi pelikone, viihtyvyys varmasti paranisi, mutta...Onneksi saimme ip-kerhopaikan vielä tokaluokalle.

  VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...