sunnuntai 16. elokuuta 2015

Eläimellistä menoa Korkeasaaressa

Sitä helposti luovuttaa, että kesä on ohi, kun arki palaa kuvioihin. Meillä oli kuitenkin vielä tähän loppukesään suunnitteilla (ainakin) yksi retki, koska voitin Taikasaappaat -blogin arvonnassa Amazonia dvd:n, jonka mukana tuli lastenlippu Korkeasaareen. Kuluva elokuu on ollut säiden puolesta niin upea, ettei oikeaa viikonloppua ole tarvinnut erikseen valikoida. Sinne vaan!

Lauantaiaamun sää näytti täällä Tampereella juuri hyvältä eläinten liikkumisen suhteen. Taivas oli pilvinen ja lämpötila lähenteli vasta 17 astetta. Pakkasimme mukaan evästä ja pitkää hihaa. Helsinkiä kohti ajellessa pilvet kuitenkin katosivat taivaalta ja tilalle tuli vähän turhankin lämpimästi lämmittävä aurinko. Moni muukin oli keksinyt lähteä samana päivänä Korkeasaareen. Jonossa mentiin ja jonossa tultiin.

Pari vuotta sitten teimme retken Ähtärin eläintarhaan. Onhan Korkeasaaressa toki enemmän nähtävää, mutta täytyy kyllä todeta, että Ähtärissä viihdyin silti paremmin. Ähtärissä seurattiin pääsääntöisesti yhtä reittiä, jonka varrella eläimet tulivat nähtäviksi. Ruuhkasta ei ollut tietoakaan pieniä sumia lukuunottamatta, koska reitti veti ihmisiä kokoajan eteenpäin. Korkeasaaren eläintarhassa ruuhka oli jatkuvaa ja kaikki eläimet nähdäkseen pitää sompailla reittejä osittain edestakaisin. Askelia tuli otettua päivän mittaan paljon (ei ehkä kuitenkaan huono), vettä kului ja hikeäkin vuodatettiin...

Kissa- ja muista yöeläimistä suurin osa makasi ruomana tai niitä ei näkynyt näin aurinkoisella säällä ollenkaan. Tiikeri lekotteli auringossa aluksi jalat kohti taivasta, mutta innostui myös lopulta liikehtimään ja poseeraamaan kamerakansalle.
"No niin, ottakaa nyt hyvät ihmiset ne kuvat äkkiä ja häipykää! Tässä koko päivää ole aikaa poseerata!"
Ilahduttavaa oli se, että todella monen aitauksen kohdalla oli tietoa siitä, että kevään ja kesän aikana oli syntynyt paljon pienokaisia. Pienet eläinvauvat ovat aina söpöjä katsella. Kameli laukaisi meitä kohden papanasarjatulen ja kuhertajagaselli ihmetytti sirokokoisuudellaan.
Kanalassa kukko kiekaisi kunnon serenaadin iltapäivän kunniaksi. Kuningasmerikotka näytti pahaa silmää karahkansa latvasta. Ei ollut kaverilla taivas rajana, vaan häkki.

Karhujen näkemistä odotimme kovasti ja näimmekin kaksi. Toinen veteli sikeitä "luolassaan". Eräs pikkupoika kyllä opasti kovaan ääneen meitä, ettei se mikään luola ole. No ei kai betonista tehtyä suojaa voi sanoakaan kuin korkeintaan lepobunkkeriksi. Toinen karhuista vilvoitteli vedessä ja puhalteli kuplia kuonollaan veden alle. Huvinsa kullakin! Odottelimme pitkään, olisiko karhu noussut vesisammiostaan poseeraamaan ja ravistelemaan turkkiaan, mutta lopulta auringospistoksen uhatessa ja kymmenien vesikuplapuhaltelujen jälkeen päätimme lähteä katsomaan villisikojen tonkimistouhuja.

Osan trooppisesta talosta kiersimme vahingossa vastakarvaan. Anteeksi kanssaeläjät siis tyhmyytemme. Ruuhkassa seurasimme muita ja eksyimme sisään vääristä ovista. Totesimme, että sammakot, käärmeet, kilpikonnat ja liskot ovat naamioitumisen maailmanmestareita. Aikansa, kun katseli, saattoi nähdä vilahduksen tuimasta katseesta tai suomuisesta panssarista. Mangusti-poikue oli suloistakin suloisempi.

Päivä oli kuuma, lämminhenkinen, mielenkiintoinen ja ruuhkainen. Näimme paljon eläimiä, mutta paljon jäi lämpimän ja aurinkoisen sään takia myös näkemättä, vaikka joka "kojulla" mielestämme kävimmekin. Korkeasaaren eläintarha on kiva paikka, kun vain kuumana kesäpäivänä muistaa varata riittävästi juotavaa mukaan ja jalkaan hyvät kengät, jotka eivät hierrä. Fiksu eläinbongari myös ehkä suunnittelisi retkensä paremmin tutustumalla etukäteen esimerkiksi eläinten ruokinta-aikoihin ja muihin aikatauluihin.

9 kommenttia:

 1. Molemmissa (Ähtäri ja Korkeasaari) monta kertaa käyneenä tykkään minäkin enemmän Ähtäristä. Ehkä lajien määrä on vähäisempi ja eksoottisia lajeja vähemmän, mutta juuri tuo selkeä kierros ja sopiva koko on kiva Ähtärissä.

  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Korkeasaari vaikutti jotenkin sekavalta paikalta ja ihmispaljous vaikutti siihen, ettei kaikkea päässyt näkemään. Ihmiset säntäilivät sinne-tänne. Ähtärissä ei sumia ja ruuhkia synny kuin hetkittäin kohteissa, joissa ihmiset viihtyvät pidempään.

   Mutta molempi parempi ja omanlaisensa eläintarha :)

   Poista
 2. Kyllä Korkeasaari on nähty ja käyty neljä kertaa ja voin sanoa samaa kuin sinä, että tykkään enemmän Ähtäristä ja Kiteen eläinpuistosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen käynyt Korkeasaaressa viimeksi joskus ihan pienenä. Muistikuvia käynnistä on vain muutamia. :D Kiva paikka Korkeasaari on kylä ja nähtävää on paljon. Olisin varmasti nauttinut enemmän pilvisellä säällä ja jos porukkaa olisi palloillut paikalla vähemmän.

   Poista
  2. Tuosta sun Ähtäri kirjoituksesta jäi mieleen parhaiten aikoinaan kohta: hyttysiä oli paljon. :D

   Poista
  3. Totta! Metsän keskellä niitä oli paljon, kun päivä oli puolipilvinen ja tuulikaan ei käynyt. :D Korkeasaaressa ei hyttysiä juuri näkynyt, mutta muita öttiäisiä oli kyllä parveilemassa rannan tuntumassa.

   Poista
 3. Mukava päivä ja huiput kuvat!! Korkeasaari olis kyllä ihana nähä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeasaaressa kävimme kesäkuulla (ed. kerta lähes 30 v sitten), ja oli kyllä lievä pettymys. Oli aurinkoinen päivä, joten eläimet makoilivat heinikoissa. Aitauksissa oli niin korkeat ja pöhöttyneet kaikki ne heinikot että ei sieltä eläimiä erottanut yhtään. Aitausten pleksit oli likaiset, joten sekin esti näkymää erittäin tehokkaasti. Reitti oli sekava, oli vaikea suunnitella mistä menee että näkisi kaikki eläimet.
   Ähtärissä useita kertoja käyneenä, pidän kyllä siitä paljon enemmän. Reitti on selkeä, kaikki eläimet tulee nähtyä. Tosin onhan Ähtärissäkin isot tarhat, joten oikein kuumana päivänä eläimet myöskin makoilee suojaisammassa tarhan osassa. Ähtärihän on alun alkaen keskittynyt ns. perinteisiin pohjolan metsän eläimiin mutta onhan sekin laajentunut mm. lumileopardi, pikkupanda yms.
   Mutta hyvähän se on, että on vaihtoehtoja ja erilaisia ympäristöjä ja eläimiä.

   *2 pojan äiti*

   Poista
  2. Totta! VArsinkin aurinkoisina päivinä eläimet pötköttelevät heinikoissa ja koloissaan, joten niitä ei näy. Näin kävi meillekin. Pikkupanda kyllä muuten nähtiin, se kökötti puussa suojaisassa paikassa eli kuvia oli mahdoton saada. Pleksit on likaiset ja heijastavat aurinkoisella säällä sen verran, että läpi näkeminen on hankalaa. Onneksi aina näkee kuitenkin jotain :D Korkeasaaressa reitti pitäisi varmaan suunnitella jo etukäteen, koska muuten tulee helposti palloiltua edestakaisin.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...