tiistai 11. elokuuta 2015

Takaisin kouluun!

Täällä se alkoi tänään ja muuallakin tämän viikon aikana. Koulu! Tänä vuonna homma kävi helposti, mutta vuosi sitten jännitin ekaluokkalaisen kanssa koulun pihalla ja nieleskelin itkua, kun opettaja ilmoitti kylmän tylysti, että lapsen voi noutaa koulun pihasta kello kaksitoista...

Lähiön aamut ovat täynnä rallikuskeja, joten turvallisen koulutien alkuun tarvitaan (ainakin äipän mielestä) myös saattaja. Tytön koulureitti on suunniteltu yhdessä siten, ettei se kulje lähiön vilkkaasti liikennöityä pääkatua pitkin. Tällöin tyttö välttyy myös tienylitykseltä paikassa, jossa kiireisimmät pitävät hidastetta vain hyppyrinä, eikä pienen kulkijan tarvitse tietä ylittääkseen osata tulkita neljästä suunnasta tulevien autokuskien aivoituksia. Matkalla on silti kaksi tienylitystä ja seudun kaahareita katsellessani on käynyt kyllä muutaman kerran maalle muutto mielessä. Tosin omat ongelmansa ovat toki sielläkin, kun koulureitti saattaa kulkea autotien piennarta pitkin ja pahimmillaan matkakin on useita kilometrejä.

Itse odotin koulun alussa aina eniten sitä, kun opettaja jakoi jokaisen pulpetille uudet koulukirjat. Oman alakoulutaipaleeni keskivaiheilla, 90-luvun alun lamavuosina koulukirjoja alettiin kierrättää lapselta toiselle. Muistan, kuinka pettyneitä olimme, kun meille omaksi luvatut hienot karttakirjat kerättiinkin pois ala-asteen päättyessä. Kierrättäminen on toki järkevää, mutta herättää myös kysymyksiä innokkaassa päällystäjä-äidissä. Kannattaako kirjaa, joka on ollut jo käytössä yhdellä lapsella päällystämättömänä, enää päällystää ollenkaan? Tytön "uuden" lukukirjan kulmat ovat lievästi sanottuna kärsineen näköiset. Toisaalta kirjan pitäisi nimitarran perusteella kestää tytön jälkeenkin vielä kolmella oppilaalla. Säälin jo valmiiksi seuraavia! Katselin jo netistä, paljonko maksaisi hankkia tytölle ihan uusi kirja omaksi. Myönnän, että olen kirjojen suhteen hysteerisen tarkka. Ei ruttaantuneita kulmia, ei suttuja, eikä edes merkintöjä kirjan reunoihin, kiitos!

Millaisia mietteitä koulun alku on teillä herättänyt? Joko on päästy harrastamaan päällystämistä?

25 kommenttia:

 1. Minä päällystin juuri ensimmäisen tytön koulukirjan sekä kahvikansion jonka saivat monisteiden kuljettamiseen (jälkimmäisen päällystäminen oli aika mielenkiintoista).
  Minä tykkään kyllä päällystää kirjoja, äitini oli kirjastossa töissä ja opetti minulle aikoinaan hyvän tekniikan päällystämiseen jolla saa helposti siiistiä jälkeä.
  Meillä koulumatkoja ei onneksi tarvitse jännittää, taksi tulee hakemaan noin 30m päästä tienhaarasta lähes koko ala-asteen, myöhemmillä luokilla kävellään jo 500m päähän isomman tien haaraan odottelemaan autoa, jotain hyvää pienessä kyläkoulussa ja maalla asumisessa, koulu ei ole kaukana mutta reitti sinne on todettu liian vaaralliseksi joten lähestulkoot kaikki oppilaat kuljetetaan kyydein kouluun. Voisin hyvin kuvitella hysteriani jos asuisimme vielä kaupungissa, ehdin jo siellä asuessamme murehtia Pinjan tulevaa koulureittiä mutta ehdimme onneksi muuttaa pois ennen koulun alkua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi muuten varmaan kans hankkia joku kansio mukana kulkeville papereille ja tänä vuonna varmaan tarvii jo kokeitakin alkaa kuljettaa näytettäväksi.

   Päällystäminen on ihan kivaa puuhaa, kunhan sitä ei tarvitse tehdä kiireessä ja kontaktimuovi on kunnollista.

   Taksilla kulkeminen kuulostaa ihan järkevältä, jos reitti on haastavan vaarallinen. Meillä täällä on ihan hyvät edellytykset turvalliselle kulkemiselle, vaikka vilkkaasti liikennöity katu pitääkin ylittää. Vielä, kun kaikki muistaisivat, etteivät lapset ole niin hyviä havainnoijia kuin aikuiset ja muistaisivat antaa tietä suojatiellä. Todella törkeää käytöstä olen autoilijoilta seurannut parin viime vuoden aikana, kun olen antanut lapsen kulkea edellä ja tullut itse tarkkailijana perässä. Huh!

   Turvallisia koulumatkoja Pinjalle! :)

   Poista
 2. Ou-nou. Mä olen niin surkea siinä hommassa ja olin unohtaa koko päällystämisen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta postauksen viimeisestä sanasta aukeaa linkki edellisvuoden postaukseeni, josta löytyy video, jossa ammattilainen näyttää niksejä päällystämiseen. Itse en olisi selvinnyt alkua pidemmälle ilman videon katsomista :D

   Poista
 3. Meillä on "päällystyspakko" :) En tiedä, mitä seuraa siitä, että jos jättää kierrätettävät kirjat päällystämättä? Ihan hirveästi en ole päässyt sitä kokemaan, koska kirja on yleensä ollut jo valmiiksi päällystetty. Matikan ja Englannin tehtäväkirjat olen yleensä jättänyt laiskuuttani päällystämättä.

  Meillä ei ole koulumatka ihan helpoimmasta päästä. Tehtävänä on ylittää 4-kaistainen tie, jossa on liikennevalot. Tie on yksi Helsingin pääväylistä ja nopeusrajoitus on 60, jota harva noudattaa. Tälle päätielle kääntyville autoille on vihreä samaan aikaan kuin jalankulkijoille. Hyvin ovat pojat oppineet katsomaan ja varomaan risteyksessä. Pari pahaa päivää on sattunut, kun valot ovat olleet poissa toiminnasta. Siitä ei todellakaan voi päästää kovin pientä koululaista ylitse ilman valoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päällystyspakko täytyisi olla täälläkin! Eivät kirjat kestä repussa raijaamista ilman päällystämistä. Tosi kurjaa saada kulmat rytyssä oleva kirja, jota ei ole asiallisesti päällystetty. Ensimmäisellä käyttäjällä pitäisi nimenomaan olla se suurin vastuu kirjasta.

   Poikien koulureitti kuulostaa haastavalta! Ja oman kokemukseni mukaan Helsinki ei ole niitä paikkoja, joissa helpoiten annetaan jalankulkijalle tietä :/ Sellainen ei ole myöskään Tampere. En halua edes aikuisena kuvitella, miltä tuntuu ylittää nelikaistainen tie, jossa liikennevalot eivät toimi. Kuulostaa ihan siltä, että viidakon lait astuvat voimaan sillä hetkellä, kun valot vilkuttavat keltaista.

   Tsemppiä koulumatkoihin! Ja toivotaan, että valot toimii!

   Poista
 4. Joo, kyllä nuo käytetyt koulukirjat olivat ja ovat syvältä. :( Lukukirjat olivat nähneet varmaan kaks kolme omistajaa ennen mua.
  Mut uusien kirjojen tuoksua mä rakastin koulussa. :) Tarrojakin tuli länttäiltyä kirjojen kansiin jotka oma kultainen äiti oli päällystänyt. Mun ei tarvinnut yhtään kirjaa päällystää itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulukirjat ovat sen verran kalliita, että toki ymmärrän kierrättämisen voiman, mutta toisaalta sen, joka saa sen upouuden kirjan, pitäisi ehdottomasti päällystää kirja heti, että siitä olisi iloa vielä sille viidennellekin käyttäjälle.

   Mä olen kirjojen kanssa supertarkka. Kirjan pitää olla kliinisen puhdas. Ei merkintöjä, ei ryttyjä, ei tarroja :D

   Poista
  2. Ehdotin koulun vanhempainyhdistykselle joitakin vuosia sitten koulun alkuun "kontakti-iltaa", jossa olisi istuttu yhdessä päällystelemässä yhteiskäyttöön tulevia kirjoja ja samalla käyty läpi tulevan vuoden asioita.
   Idea oli hyvä, paikalla neljä opea ja minä...

   Kirjakierrätys on mielestäni muuten hyvä juttu, mutta mitä jos tulee tarve myöhemmin palata aiemmin opeteltuun? (ei sillä, että niitä nyt ihan hirveästi olisi tässä lasten kouluvuosien aikana tullut, mutta JOS) Ala- eikä edes yläkoulun kirjoja löydä kirjastostakaan, jos on kertaamisen tarve.
   Yläkoululaisella oli yhdessä oppiaineessa keväällä e-kirja: muuten hyvä, mutta kirja toimi ainoastaan nettiyhteydessä. Ja lapsi itse olisi halunnut lukea kokeeseen muuallakin kuin perheen yhteistiloissa kotikoneen vieressä.

   Poista
  3. Hyvä idea! Harmi, ettei tänä päivänä vain kukaan muka ehdi yhtään mitään yleishyöddyllistä :/

   Totta! Joskus tulee tarve palata jo opittuihin, mutta unohdettuihin asioihin. E-kirjoissa on varmasti tulevaisuus, mutta huonoksi puoleksi voi todellakin laskea sen, että ruuduntuijotus lisääntyy entisestään ja kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää nettiyhteyttä perheessä useammalta päätteeltä :/ Ja kyllä kirja on aina kirja.

   Poista
 5. Aapisen päällystämisellä aloitettiin, ekat sai uudet Aapiset. Käytetyt kirjat on kyllä niin kurjia, voi jopa lannistaa opiskelu intoa jos kirja on ihan huonossa kunnossa :(.
  Mukavaa koulunalkua pikku neidille ja turvallista koulumatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kans ekalla luokalla saa ihan ihka oman Aapisen ja sitä ei tarvitse palauttaa koululle. Ehkä se oma Aapinen on katsottu ekaluokkalaiselle niin tärkeäksi kapistukseksi, ettei sitä hennota onneksi laittaa kierrätykseen. Totta! Olisi todella kurjaa opetella lukemista kirjasta, josta on vain riekaleet jäljellä.

   Mukavaa ja turvallista koulutaipaleen alkua teidäkin pikkuneidille! :)

   Poista
 6. Meillä oli kans aina jännitys, että kenellä kirja on mahtanutkaan olla ennen itseä. Tais olla parhaillaan kymmenkunta nimeä :D Ja kunto sen mukainen. Mä oon kans aina ollut tarkka kirjoista ja vihkoistakin. Äiti päällysti vihkotkin. Kyllä ne risatkin kannattaa päällystää, niin pysyy paremmin kasassa :)

  Joo en muuttas maalle koulureitin takia.. :D Taksi tai bussikyytejä, kylmässä pysäkillä pilkko pimeässä odotellut. Jnejne.. Ja täällä ne vasta suharit onkin kaduilla keskustassa, kahdeksaakymppiä kylän läpi vaikka 40 alue.. No nytpä onkin ollut kamera-autot pitkään kuvaamassa liikennettä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus on tosiaankin yrittää päällystää myös tuo lukukirja. Täytyy vain miettiä, miten sen saisi mahdollisimman siistin näköiseksi ryttääntyneistä kulmista huolimatta. Edellinen käyttäjä ei ole ollut lukumiehiä. Kirja on sisältä tosi siisti, onneksi!

   Huh, huh! Ei kuulosta meno kivalta teidänkään kulmilla. En kans ymmärrä, miks vauhdin pitää olla niin kova taajama-alueellakin. Täällä kans välillä vedetään sellaisella kiireellä aamuisin, että pienet kulkijat unohtuu kokonaan. Aika paljon kulkee myös isoja kuorma-autoja, busseja jne. Pieni kulkija ei osaa niin hyvin arvioida etäisyyttä ja kulkuvauhtia kuin aikuinen.

   Poista
  2. Mä oon joskus leikannut noi repaleet pois ja laittanut eka vahvikkeet kontaktimuovista kulmiin niin saanut kaikista siisteimmin - kannattaa kokeilla! :)

   Joo meillä menee tän taajaman läpi valtatie 4 joten voit vaan kuvitella sen liikennemäärän... Osa koululaisista joutuu päivittäin ylittään ton tien useamman kerran ja kukaan ei kyllä tasan päästä suojatien yli :/

   Poista
  3. Kiitos vinkistä! Tänään olisi tarkoitus ottaa päällystäminen työn alle. Oon nyt monta päivää miettinyt, että miten ihmeessä saan no repalekulmat siisteiksi jälleen :D Täytyy varmaan vähän soveltaa jotain.

   Iiiik! Ei kuulosta kivalta paikalta ylittää tietä! Eikö tuollaisiin paikkoihin ole jo perusteltua tehdä alikulku lasten turvallisen koulutien takaamiseksi? Kaikkeen muuhun on kyllä varaa, mutta lasten hengilläkö on varaa leikkiä??

   Poista
 7. Meillä on pojilla aika lyhyt (n. 700 m) ja turvallinen koulumatka. Siinä on vain yksi vähän isomman tien ylitys, muuten kuljetaan jalkakäytävää pitkin. Ensi vuonna esikoinen meneekin jo yläasteelle ja silloin koulumatka pitenee ja monimutkaistuu paljon.

  Mielenkiinnolla odotan, millaisia koulukirjoja pojat tänä vuonna saavat. Vantaa on osittain siirtymässä pois koulukirjoista, koulussa on tabletteja lähes joka oppilaalle. Minä päällystän kaikki kirjat, tykkään että ne ovat siistejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut paljon hyvää tableteihin siirtymisestä. Osa oppilaista, joita koulunkäynti ei ole kiinnostanut, ovat aktivoituneet ihan uudella tavalla. Toisaalta mielestäni ruutua tuijotetaan nykyään muutenkin liikaa, joten koulussa voitaisiin kyllä opiskella ainakin alkuluokilla vielä ihan perinteisesti. Käsin ei osata kohta enää kirjoittaa mitään ja kynällä kirjoittaminen kuitenkin ilmeisesti aktivoi aivoja eri tavalla kuin koneella kirjoitettaessa.

   Päällystämisen kannalla olen itsekin ja meinaan tuon kulmista kurtistuneen kirjankin saada vielä kuosiin. Kumpa ensimmäinen käyttäjä vain olisi tajunnut tehdä sen jo heti uutena.

   Poista
 8. Meillä aloitettiin koulu tänään. Pojat tulivat juuri kotiin uusien lukujärjestystensä kanssa. Nyt on huoli koulumatkoista, kun aamut alkavat lapsilla eri aikaan ja pikkuisen mietityttää päästä pienempää omin päin matkaan, vaikka koulumatka ei paha olekaan. Tienylityksiä kuitenkin löytyy.

  Kirjoja ei vielä saatu kotiin, joten päällystysurakka siirtynee viikonlopulle. On kyllä kurjaa, jos kirjan edellinen omistaja ei ole kirjaa kunnolla päälystänyt. Pysyvät niin paljon siistimpinä, kun on kuoret pinnassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä saatiin lukkarit heti! Meillä tyttö saa omansa vasta tänään. Tosi harmi, etteivät aikataulut täsmää. Olisi varmasti ollut niin helppoa, jos olisivat saaneet kulkea koulumatkaa yhdessä.

   Kyllä, päällystyspakko pitäisi olla uusille kierrätettäville koulukirjoille. Kirjat menevät repussa huonoon kuntoon jo yhden lukuvuoden aikana ja niiden on kuitenkin laskettu kestävän näköjään ainakin viisi lukukautta. Huoh!

   Turvallista koulutietä pojille! :)

   Poista
  2. Kiitos.:) Tänään pienin meni ekaa kertaa ihan itse kouluun. Hienosti meni. Toivottavasti jatkossakin. Iloista koulutaivalta sinne teille. :)

   Poista
 9. Mun piti ihan ruveta laskemaan, että monta tienylitystä meidän koulumatkalla tulee :D No niitähän on 7, mutta vain 2 niistä on ns. isomman tien ylitystä, joilla voisi olettaa olevan liikennettä. Ikävä kyllä reitillä on myös linja-autoasema, josta kaahailee taksikuskeja edestakaisin. Bussit minusta aika nätisti pysähtyy kauempaakin odottamaan että lapset menee, mutta noi taksin prkeleet oikeesti kaahaa siihen malliin, että itekään tiedä meinaako se pysähtyä vai ei (miten sitten lapsi osaisi arvioida??) - jarruttavat vasta ihan lähellä risteystä/suojatietä :/ Reitti on ekaluokkalaisellekin tuttu jo eskarista, mutta eiköhän me jonkun aikaa ainakin saatella pienimmän kanssa. Ja jos lukkarit vaan osuu, niin isosiskon kanssa voi kulkea myös.
  Täällä on aika hyvin minusta ollut ihan uusia kirjoja nuokin lukukirjat, enkä mitään ihan rupuja ole ainakaan tavannut. Saapas nähdä joko tänään (eka päivä) tulee kaksin kappalein päällystettävää eka- ja vitosluokkalaiselta :) Niin ainiin - meillä on ekaluokkalaisellakin pitkä päivä tämä eka päivä klo 9-14!! :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kyllä sitä vaaranpaikkoja mahtuu sitten teidänkin koulureitille. Taksikuskit muuten usein ajavat aika röyhkeästi... vaikkei tietenkään pidä yleistää tässäkään asiassa.

   Meillä neidillä viime vuonna kaikki päivät olivat 4 tuntisia ja samalta näyttää lukujärjestys tänäkin vuonna eli 20 viikkotuntia. Ensi vuonna sitten varmaan päivät pitenevät, kun tulee kielten opiskelua sun muuta uutta ja jännää :D

   Poista
 10. Täällä ainakin englannin opiskelu alkaa ekaluokalla. Ja koulumatka on helppo. Noin 500m ja yksi tienylitys ja yksi ns.pihatien ylitys. Suurin osa pienestä matkasta on puistoa.
  Katoin tuon päällystysvideon minkä olet linkittänyt. Sain tyydyttävän lopputuloksen aapisen kanssa. Muutama pikkukupla tuli ja ne ärsyttivät poikaani.
  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaisipa täälläkin kielten opiskelu jo ensimmäisellä luokalla. Tietäisin nimittäin yhden tosi innokkaan englannin kielen opiskelijan :D

   Ilmakuplat harmittavat aina! Useimmat saa helposti pois viivoittimen avulla. Viime vuonna huomasin myös, että mitä paksumpaa ja parempilaatuista kontaktimuovia käyttää, sen vähemmän kuplia jää. Itse suosin tällä hetkellä mattapintaista muovia.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...