sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Got It!

Olen jo jonkin aikaa tyylilleni uskollisena panikoinut tytön koulun kielivalintoja, vaikkeivat ne ole vielä reiluun vuoteen millään tavalla ajankohtaisia. Itselleni kävi aikoinaan niin, että kavereiden vanavedessä valitsin ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi saksan, ja sen kummemmin tai seikkaperäisesti asiaa avaamatta, olen nykyään täysin kielitaidoton. Luin pitkän saksan, pari vuotta englantia ja normaalin ruotsin, mutta "sanaakaan" en mitään niistä osaa.

Toisaalta nykypäivänä on lohdullista olla suurimmalle osalle radiossa soiville biileille sisältöimmuuni. Sorry, etten ymmärrä blogien englanninkielisiä otsikoita tai nimiä ja ne jäävät vaille huomiotani. Saatan tunnistaa vieraskielisestä lauseesta kaikki sanat, mutten silti ymmärrä asian ydintä. Mieheni aina nauraa, kun ihmettelen ääneen, mikseivät kaikki maailman ihmiset voisi ajatella yhtä selkeästi kuin me suomalaiset.

Tyttö on ollut jo pitkään innokas oppimaan englantia. Koulussa opetellaan kuulemma ihan liian vähän asioita ja toki kirjainten harjoittelu lukemisen hallitsevalle varmasti onkin tuskastuttavan hidasta toimintaa. Matematiikassa tyttö on välillä tingannut itselleen kolmosluokan tehtäviä. Jakolaskut onneksi pudottivat neidin ainakin hetkeksi takaisin maanpinnalle. Englannin opiskelun halut otin kuitenkin tosissani, sillä kielitaidottomuus on ollut omalla kohdallani asia, joka on rajoittanut eniten muuten ihan suht fiksun pään etenemistä opiskeluissa ja työelämässä.
Summamutikan Got It! on kiva bingopeli, jossa enkun sanat jäävät mieleen ihan huomaamatta. Pelissä on pelilaudat, josta mukana tulevien tussien merkinnät voi pyyhkiä pois siististi kuivalla paperilla.
Tämä tonttu tilasi (ja paketoi) ennen joulua Oppi&ilo -verkkokaupasta muutaman tehtäväkirjan sellaisten "ei oo mitään tekemistä" -päivien varalle. Silmiini osui myös Got It! -enkkusanabingo aloittelijoille. Peli on tuonut joulun jälkeiseen elämään jo paljon iloa ja voisin sanoa, että olen itsekin oppinut jotain. Onneksi perheeseen kuuluu myös yksi laudaturin englannista kirjoittanut. Muutenhan oppisimme tytön kanssa ainakin ääntämään ihan Häkkismäisesti. Kun pelin sanat alkavat olla hallussa, voi pelilaudan kääntää ja jatkaa peliä astetta vaikeammalla lausebingolla. Lausebingoa emme ole vielä rohjenneet yrittää.
Got It! Voittajan on helppo virnistellä :D
Kuoriutuiko teillä joulupaketeista kivoja pelejä?

Mukavaa loppuvuotta!

14 kommenttia:

 1. Kivanoloinen peli :)
  Nykyisinhän koulussa voi ala-asteella aloittaa A1 ja A2 kielet, joten tyttäresi voi valita sekä englannin että saksan. Toinen alkaa kolmoselta ja toinen neloselta. Ilmeisesti ruotsi alkaisi sitten jo kutoselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kompastuskiveksi muodostui se, että valitsin ensin kolmoselta saksan ja vitoselta englannin. Aluksi olin innokas oppija, mutta sitten huomasin, etten erottanut kieliä toisistaan ja sekoitin sanoja. Vaikka kuinka ja pahinta kaikesta, sanat eivät jääneet mieleen, vaikka yritin mitä muistisääntöjä. Lopulta olisin halunnut jättää saksan kokonaan pois ja jatkaa englantia. Se ei kuitenkaan käynyt, vaan ainoa vaihtoehto oli jättää se tosi tärkeä englanti pois.

   Jos toinen kieli on mahdollista aloittaa nelosella ja ruotsikin alkaa jo kutosella, niin onpa vaan kielivalinnat muuttuneet sitten omien kouluaikojen. Itse pidän tärkeänä, että tyttö aloittaa englannin ensimmäisenä. Se, kun on se kaikista tärkein kieli hallita ja osata.

   Poista
 2. Totta kai lautapelejä jouluksi! Ne valitaan aina ensimmäisenä ja sitten vasta muut lahjat. Tänä vuonna ostimme Piirrä ja arvaa pelin sekä Life Coach eli sellanen elämän 'koutsaamispeli' joka on tosi hauska isolla porukalla pelatessa. On kuitenkin aikuisten peli enemmänkin.
  Hienoa että kannustat oman lapsesi englanninopiskelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko googlata tuo Life Coach -peli. Vaikuttaa hauskalta! :D

   Pakko kannustaa omaa lasta kielten kanssa, kun oma koulu on niiden osalta mennyt niin surkeasti kuin olla ja saattaa.

   Poista
 3. Kiva idea tämä peli! Laitanpa harkintaan. Meillä Esikoinen aloitti englanninopiskelun ja Kuopus oppii siinä sivussa, voisi siis olla ihan hauska peli meillekin. Ei edes harkittu muita kieliä, koska olisi merkinnyt koulun vaihtoa ja 12km:n koulumatkaa. Tänä päivänä lapset tuntuvat oppivan tuota englantia ihan melkein huomaamattakin, mutta tokihan se hyvä on saada siihen opetuskin. Pikkuveljelleni kävi samoin, kuten kuvasit sinulle käyneen, mutta englantiin säilyi kiinnostus, vaikkei koulussa siinä niin pärjännytkään ja alkoi lukemaan paljon sillä kielellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kans tietokonepelien yms. ohella opittu ja erityisesti kiinnostuttu enkusta. Jatkuvasti neiti kyselee, että miten joku asia sanotaan englanniksi ja miten joku asia kirjoitetaan. Ihan mahtavaa, että on noin kova innostus kieltä kohtaan. Itse en osannut ekalle enkun tunnille mennessäni yhtään sanaa.

   Itse kävin kans työelämään siirtymisen jälkeen englannin kurssia kansalaisopistossa, mutta siellä edettiin kuolettavan hitaasti ja muut olivat pääsääntöisesti päälle 60-kymppisiä. Suoritin myös nettikurssin avoimeen amk:n, mutta taisin tarvita siinä aika paljon miehen apua :D

   Poista
 4. Meillä on aina lautapeli tai kaksi joululahjaksi. Tänä vuonna tuli Perhe Alias ja Monopoly Empire, jotka oli kovasti isompien mieleen (tai no pelasi pienetkin Monopolya, vaikka siinä onkin 8+ merkki). Pienemmille sitten oli paketeissa pelikortteja, Angry birds ja Skip-Bo junior. Lauta- ja korttipelit on kyllä just parasta ajanvietettä loma-ajoille :)

  Meilläkin pieniä kiinnostaa englanti, osaavat laskea ja joitain sanoja ja värejä esim, en ole kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi vielä sen kummemmin alkaa opettaa - kerron toki kun kysyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kans perhe Alias ollut jo jokuisen vuoden, mutta jostain syystä sitä ei ole pelattu kunnolla muistaakseni koskaan. Kyllä se nytkin oli mummolassa mukana, mutta jäipä pelaamatta. Taisi tuo enkkupeli viedä tänä jouluna voiton.

   Itselleni on tullut tästä enkun opiskelusta nyt miltei pakkomielle, kun omalle kohdalla on käynyt asian suhteen niin onnettomasti ja se on harmittanut elämässä niin monessa kohtaa. Nyt on ollut kova halu oppia ja sanojen kysely on ollut tytöllä niin jokapäiväistä, että ehkä tällaiselle pelille oli tässä kohtaa tilausta.

   Poista
 5. Näitä erilaisia saman sarjan pelejä tutkiskelin kummilapsille netissä joulun alla. Aika mukava ja opettavainen lahjavaihtoehtokin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Joululahjasäkkiin oli oikeasti tarve saada jotain järkevää ja kehittävääkin puuhaa ja tadaa, tässä lopputulos.

   Poista
 6. Hih naurut "Häkkismäisesti" sanalle. Se oli hauskasti ilmaistu. :) Ja meidän neljännellä oleva valitsi toiseksi kieleksi ruotsin ja on nyt aivan hämmästynyt, että eikös se ruotsinkieli lopukaan, kun ei enää sitä jaksaisi opiskella. ;)

  Iloista uuttavuotta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kunnia Häkkiselle! Entisenä fanina tulee tankeroenglannista vain mieleen Häkkinen :D

   Koitapa kannustaa siihen ruotsiinkin. Itsekin olisin tarvinnut pari viikkoa sitten ruotsinkielentaitoa. Pärjäsin tosin ilmankin, mutta olisihan se ollut kiva asiakkaan kanssa kommunikoida enemmänkin kuin sanoilla Hej! Ja "Plotrov", varsinkin, kun kyseessä oli vanhempi ihminen...

   Poista
 7. Todella ihailtavaa, että tytöllä oppimis halua ja intoa löytyy. :)
  Ilman englantia ei taida nyky työelämässä oikein pärjätä. Riippuu paljoltikkin alasta tietysti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innokas oppija on ja todellakin koulussa edetään kuulemma tappavan hitaasti. Haasteita siis kaivataan selvästi, kun intoakin vielä löytyy.

   Voin kertoa, että pärjääminen työelämässä on pitkälti hiuskarvan varassa, jos ei osaa englantia. Itse olen ollut asiakaspalvelutyössäkin ja neuvonut kakkanäytteet sun muut sujuvasti elekielellä ja parilla sanalla englantia (hyvää piilokameramatskua). Pomolle en ole ikinä kertonut, kuinka surkea oikeasti olen kielissä. Kerran pyysin englanninkurssille ja melkein kaikki muut pääsivätkin, mutta minä en :D Mutta pääsääntöisesti edes opiskeluissa ei nykyään pärjää, jos ei osaa englantia. Melkoista taiteilua englanninkieleisten monistenippujen kanssa harrastin minäkin aikoinani. Sujuvasti luin ne, mutta mitään en ymmärtänyt.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...