torstai 27. maaliskuuta 2014

Polkupyöräpohdintoja

Jo viime syksynä alkoi näyttää siltä, että neidin polkiessa 16 tuumaisellaan, polvet tuntuivat menevän suuhun. Syksyllä jo kiertelimme pyöräkaupoilla, mutta valikoimat olivat suppeat ja toivomamme alet olemattomat. Näin keväällä, pyöräilykauden alkaessa valikoima on varmasti parempi, vaikkei aleista ehkä tarvitse haaveillakaan.

Liian suuri polkupyörä lienee lapselle vaikea käsiteltävä. Kasvunvara on siis tässä tapauksessa jopa turvallisuusriski. Jostain nappasin ylös ohjeellisen taulukon pyörän tuumakoosta ja lapsen pituudesta. Pelkkä tuumakoko ei toki kerro kaikkea, koska myös pyörän malli ja rungon koko vaikuttavat asiaan.

12" 80-100 cm
16" 95-110 cm
20" 105-140 cm
24" 125-150 cm
26" 136-> cm

Meillä neiti on vielä alle 120 cm pitkä, joten hankinnassa on 20" polkupyörä, joka menee käytössä varmasti pari vuotta. Tyttö itse esitti toiveeksi saada pyörän etutankoon korin. Koreja saa toki ostettua muutamalla eurolla esimerkiksi Biltemasta, joten sen ei tarvitse välttämättä tulla polkupyörän mukana. Vaihteet eivät ole välttämättömyys, mutta kouluikäisen kanssa voi jo lähteä pidemmällekin pyöräretkelle, joten vaihteiden käytön opettelusta ei varmaan olisi haittaakaan.
Kuvat: www.tunturi.fi, www.suomenpolkupyoratukku.fi, www.bestbikes.fi, www.nopsa.fi, www.biltema.fi
Lasten polkupyörien hinnat vain ovat uutena melko järisyttäviä. Kolmivaihteisen 20" polkupyörän hinnat ovat parin illan nettiselailun tuloksena haarukassa 189 e - 369 e. Edullisimmin vaihdepyörä irtoaisi uutena Biltemasta. Bilteman polkupyörä tytöllä on ollut käytössään jo pari kesää ja ainoa miinus on se, että se on vähän raskas nosteltava tytölle itselleen. Pyöräsuojan kynnys on melko korkea ja tytön käsistä ei meinaa löytyä voimaa pyörän varastoon työntämiseen. Miten sitten, jos kyseessä on vielä kokoa isompi polkupyörä? Helkama, Nopsa tai Tunturi olisivat luotettavia ja perinteikkäitä merkkejä, mutta tiskiin saa heti lyödä vähintään 100 e enemmän kuin Bilteman vastaavasta. Hello Kitty pyörä maksaisi reilut 200 euroa, mutta siitä puuttuvat vaihteet. Madison -merkkinen violetti polkupyörä olisi kuvien perusteella oma suosikkini, mutta ei kai tässä auta muu kuin viikonloppuna ottaa suunta jälleen kohti polkupyöräkauppoja. Kokeilemalla se oikea löytyy varmasti parhaiten... ja hyväkuntoinen käytettykin on aina vaihtoehto.

Millaisella pelillä teillä polkupyöräillään tulevana kesänä? Pienimmille suosittelen edelleen potkupyörää. Sen kanssa vain oppii tasapainon ja polkupyöräilynkin paljon nopeammin kuin apupyörien kanssa ruuvaamalla.

Hauskaa loppuviikkoa!

14 kommenttia:

  1. Meidän kuusvee, noin 120 cm nyt, oppi pyöräilemään apupyörien kanssa 2,5-vuotiaana ja seuraavana keväänä ilman apupyöriä ollessaan 3,5-vuotias. Meillä oli viime kesänä pojalla käytössä vaihteeton 20-tuumainen pyörä, aluksi ehkä hieman iso, mutta hyvän tasapainon omaava oppi sillä nopeasti polkemaan. Pyörä on Madison-merkkinen ja se oli meidän katselemista 20-tuumaisista pyöristä matalin. On ollut ihan hyvä hinta-laatusuhteeltaan ja toistaiseksi vielä ehjä vaikka meno 6-vuotiaalla pojalla on aika vauhdikasta crossailua ;) Tulevan kesän alku menee todennäköisesti entisellä pyörällä, mutta kesän aikana ehkä jo vaihdetaan isompaan, vaihteelliseen versioon. 22-tuumaisia pyöriäkin on ilmeisesti jonkin verran saatavilla, mutta toisaalta runkokorkeudella on ehkä enemmän merkitystä tässä tapauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kiitos tästä! Vahvisti kyllä käsitystäni siitä, että kannattaa mennä tytön kanssa kokeilemaan ja katselemaan. Pelkän värin, tuumakoon ja kuvan perusteella ei varmaan enää kannata ratkaisua tehdä. Luotan siihen, että nykyajan polkupyörät ovat merkistä riippumatta hyvää tekoa siinä mielessä, että varmasti kestävät. Vaihteistoissa voi toki olla hintaa nostavia eroja... tosin en tiedä, tarviiko ensimmäisessä vaihdepyörässä olla kovin kummoiset vaihteet. Pääasia, että kestävät käytössä.

      Meillähän ei tuo pyöräily ilman apupyöriä oikein meinannut lähteä sujumaan, mutta 5-vuotiaana pienen potkupyörätreenin voimin luotto omaan tasapainoon alkoi löytyä ja nykyään vauhtia riittää.

      Poista
  2. Noi kokotaulukot on jotain ihan ihmeellistä, meidän pienin olis jo muka valmis 16'' ja seuraava 20'' :O Joskus aikoinaan menty kaupoille noiden taulukkojen antamien olettamuksien mukaan ja lähdetty pienemmän pyörän kanssa, kun ei olisi lapsi mitenkään yltänyt sillä isommalla ajamaan. Mä aina haaveilen Jopoista (itellekin), mutta niillä sitä hintaa vasta onkin! Mutta kyllähän ne "merkittömät" pyörät on huomattavasti painavampia kuin merkkipyörät, että kai se investointi olis ihan jees - ainakin meillä, jos käyttäjiä on tulossa perässä muitakin. Nyt vähän ärsyttää että on just jotain painavaa markettipyörää isompien jäljiltä, eikä siis ole perusteltua hankkia uusia pienille...

    Potkupyörän kanssa kävi meillä silleen, että tuleva eskarilainen ei nyt sitten uskalla ajaa tavallisella pyörällä, kun siinä on se jalkajarru :/ Tasapaino on ja polkea osaa, mut voi kauhistus kun se jalkajarru tökkää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästäkin näkökulmasta! Mietin vain, että kannattaako pariksi vuodeksi hankkia kallis merkkipyörä, kun se tosiaan ei tule pysymään perheessä sen pidempään. Ehkä se on kuitenkin sen väärti.

      Nuo mitat ovatkin todella sinnepäin suuntaa-antavia mittoja. Rungon malli saattaa tehdä kahdesta tuumakoollisesti samankokoisesta polkupyörästä ihan erikokoisen näköiset. Lapsetkin ovat toki erimallisia.

      Meillä mies haaveilee kans Joposta. Muhun se ei iske. Pitää olla sata vaihdetta ja etutanko pitää olla suora :D

      Meillä tais mennä viime kesänä parit lenkkarit huonoon happeen tuon jarrutusongelman takia. Neiti ei halua jarruttaa jalkajarrulla, vaan jaloilla. Eli on sillä potkupyörälläkin lieveilmiönsä näemmä.

      Poista
  3. Minä kannatan lapsen pyöräksi käytettyä "merkkipyörää". Käytetyn saa puoleen hintaan tai jopa alle ja kuitenkin on aivan toimiva peli edelleen. Toki voi olla pieniä kolhuja tai joku ruostepilkku, mutta niitä tulee joka tapauksessa. Ja varsin siistikuntoisiakin on kaupan. Lapsi kasvaa niin nopeasti ulos pyörästään, että hankkimalla käytetyn säästää kyllä melkoisesti.

    Meidän pojilla on käytetyt pyörät, jotka olen löytänyt tori.fi kautta. Vinkiksi vaan! :)

    Minäkin törmäsin viime vuonna isoveikan pyörää hankittaessa noihin pyörien kokotaulukoihin ja hämmennyin. Taulukot ovat tosiaan vain suuntaa antavia, pyörää pitää aina sovittaa. Me kävimme sovittamassa urheiluliikkeessä oikean koon myynti-ilmoitusten selailua varten ja sitten hankin pyörän käytettynä.

    Pyöräilemään opettelevalla lapsella on tärkeää, että jalat ylettävät tukevasti maahan, jolloin pyörä saa mielummin olla hiukan pienempi suhteessa pituuteen kuin kokeneella kurvailijalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Täytyypä katsastaa Torin tarjontaa ja käydä sovittelemassa. En voi kyllä neidille missään nimessä sellaista pyörää valita, josta jalat eivät ylety maahan. Luulen, ettei neiti uskaltaisi sellaisella kyllä vapaaehtoisesti ajaa muutenkaan.

      Poista
  4. Vähän laadukkaamman pyörän hankintaa puoltaa se, että jälleenmyyntiarvo on hyvä. Lapsi saa ajaa hyvällä pyörällä ja kun pyörä jää pieneksi, se on helppo myydä. Esimerkiksi Islabikesit suorastaan revitään käsistä. Kevyellä pyörällä meno on huomattavasti helpompaa kuin painavalla. Hyviä ovat ainakin tuo Islabikes ja puky

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja! Islabikes on merkkinä ihan outo. Täytyy tutkia vaihtoehdot. Kiitos vinkeistä!

      Poista
  5. Voi apua, kun meillä on pieni stressi pyöräilyn opettelusta. Poika on siis ensi syksyn eskari ja pelkää apurenkaista luopumista ihan hysteerisenä. On nyt sitten mieluummin pyöräilemättä kuin harjoittelee. Appareitten kanssa pyöräillyt jo kaksi kesää hienosti ja viime kesänä apurenkaat oli lähinnä ilmassa. Eli taito ja tasapaino jo olisi, mutta psyykkinen puoli ei ole vielä ihan samalla tasolla. Pelottaa se kaatuminen. Viime kesänä jo yritin appareista luopua, mutta ei siitä muuta tullut kuin hermojen menetystä kaikille.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli toissakesänä samanlaisia suuntauksia näkyvissä eli neiti kieltäytyi pyöräilystä kokonaan, jos apparit otetaan irti ja toisaalta appareiden kanssakaan ei halunnut enää ajaa, kun kaverikin ajoi jo ilman. Luotto omaan tasapainoon oli hukassa ja itkupotkuraivarit tuli jo sanasta polkupyörä. Me hankittiinkin sitten potkupyörä, joka oli käytössä alkukesän. Tasapaino löytyi ja luotto osaamiseen vahvistui. Polkupyörän selkään hyppääminen oli helppoa ja apupyörien perään ei ole sen jälkeen kyselty.

      Poista
  6. Mä oon katellut itselle hieman pyörää, mutten oo löytänyt. On mulla semmonen aika peruspyörä tälläkin hetkellä ja kyllä sillä voi varmaan vielä ajaa. Mä kävin eilen kokeilemassa pyöräilykypärää kaupassa ja oli kyllä ihan passeli. Ei vaan tullut vielä ostettua, mutta ehkä sitten lähempänä pyöräilykautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on itselläni ikivanha polkupyörä, jossa vaihteet renkkaa, kypäräkin on vielä hankkimatta. Ehkä tänä keväänä pitäis kans käydä sovittelemassa.

      Poista
  7. Stadiumista saa 25% alennusta kaikesta. Ite tilasin sieltä potkupyörän pienemmälle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Täytyy tarkastella tarjonta ja käydä tutkimassa valikoima paikanpäällä. Hintaa ei ainakaan jäisi pahasti.

      Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...