sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Mainio Lohikeitto

Kalaa tulisi joidenkin suositusten mukaan syödä pari kertaa viikossa. Voin rehellisesti todeta, ettei meillä tämäkään suositus toteudu juuri koskaan. Meillä kaikki kuitenkin suostuvat syömään lohikeittoa ja sitä syödäänkin sitten pari-kolme päivää putkeen muitta mukinoitta. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikä tahansa lohikeitto vaan ihan maan mainio Koskenlaskijalla terästetty lohisoppa.

Meillä turhaan pelättiin aluksi tuoreen kalan käsittelyä ja käytimmekin keitossa pakastealtaasta ongittuja lohikuutioita. Tuore kala on kuitenkin aina tuore kala ja ero on kuin yöllä ja päivällä. Kaupan kalatiskistä saa ruodottomaksi fileerattuja lohifileitä ja itselle ei jää kuin kalan lihan irroittaminen nahasta ja pilkkominen sopiviksi paloiksi... Helppoa.
Meidän perheen mainio lohikeitto
  • 1,5-2 l vettä
  • 2 porkkanaa (muita keittojuureksia, sipuli)
  • 8-10 keskikokoista perunaa
  • 1 pkt Perinteistä Koskenlaskijaa
  • n. 500 g lohifile 
  • Hyppysellinen rakuunaa (ja pippureita)
  • (Meri)suolaa maun mukaan
Kuori ja pilko porkkanat ja kuori ja kuutioi perunat. Meillä tykätään pehmeistä rakenteista, joten keitän porkkanoita noin 15 minuuttia ennen kuin lisään perunat mukaan kiehumaan.

Porkkanoiden ja perunoiden kiehuessa kuutioidaan paketillinen Koskenlaskijaa. (Itse tykkään täyteläisestä keitosta, joten lisään joukkoon koko paketillisen. Kevyemmän (ja mauttoman) keiton saa tietysti, jos vähentää juuston määrää.)

Lohen liha irroitetaan nahasta. Tyyli on vapaa, mutta terävä fileerausveitsi auttaa huomattavasti asiaa. Nahaton kala paloitellaan hyvän kokoisiksi kuutioiksi.

Kun perunat ja porkkanat ovat melkolailla kypsiä, keittoon lisätään Koskenlaskija. Palat sulavat suht hitaasti, mutta kun keitto jälleen kiehuu, lisätään kalapalat. Keitetään vielä jokunen minuutti, kunnes kalat ovat kypsiä.

Lopuksi lisätään hyppysellinen rakuunaa, (pippurit) ja suolaa, sekoitellaan ja maistellaan, koska suolaa on riittävästi. Tarjoillaan lempparileivän kera.
Koskenlaskija lienee tämän reseptin the juttu!
Meillä neiti onkii keitosta lähinnä perunat, itse nautin kaikista eniten liemestä ja isukkikin massuttaa hyvällä ruokahalulla. Vastaavalla reseptillä on oma isäni tehnyt lohikeiton jo vuosia.
Nam!
Mukavaa alkavaa viikkoa!

10 kommenttia:

  1. Lohikeitto on tosi hyvää, itse laitan siihen aina tuoretta tilliä ja kuohukermaa. Täytyykin testata tuota Koskenlaskijaa lohikeittoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuore tilli sopii muuten varmasti Koskenlaskijakeittoonkin. Rakuuna antaa myös hyvän maun. Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan koskenlaskijaa, jos muuten tykkää juustoisesta mausta.

      Poista
  2. Nam. Kuulostaa ja näyttää hyvältä. Alkoi ihan tehdä mieli soppaa!

    Olen lohikeiton ystävä. Omaan perinteiseen soppaani kuuluu vain lohta, sipulia, perunaa, kermaa, tilliä, (ruohosipulia) voita ja merisuolaa. En ole tehnyt sitä aikoihin, sillä lapsille lohikeitto ei valitettavasti maistu.

    Täytyy ehdottomasti kokeilla tuota Koskenlaskijaa lohen kera. Rakuuna kuulostaa myös hyvältä. Koskenlaskijalla saa mainion maun myös kasvis-/juuressosekeittoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kans tutkaillut netistä, että Koskenlaskijaa voisi tosiaan käyttää muihinkin keittoihin. Meillä neiti kans kieltäityi jossain kohtaa lohikeitosta, mutta nykyään syö, jos ei nosteta meteliä siitä, että syö sattumat vähän lievästi sanottuna valikoiden.

      Poista
  3. Nam, toi on varmasti tosi hyvää! Pitääkin laittaa heti seuraavalla vkolla lohikeitto porisemaan :P

    VastaaPoista
  4. Voi nyt tekisi mieli rieskaa ja lohikeittoa :)

    VastaaPoista
  5. Lohikeitto on yksi minun ja esikoisen lempiruuista. Minä tosin laiskana käytän usein niitä valmiita pakastekuutioita. Tuore lohi päätyy pannulle tai uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me käytettiin kans aluksi lohikuutioita, mutta ne ovat jotenkin tosi kuivakkaita keitossa. Tuore lohi antaa kyllä enemmän makuakin. Uunilohi ja medaljongit ovat myös hyviä. Täytyisi vain tehdä useammin.

      Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...