perjantai 31. toukokuuta 2013

Kirjakerhoviidakossa

Hyvä, että ehdin kuusi vuotta sitten kotiutua synnytyslaitokselta tytön kanssa, kun ensimmäiset kirjakerhomainokset jo kolahtivat postiluukkuun. Mietin jo silloin, että kylläpä mainostajat ovat hyvin selvillä siitä, mitä perheissä tapahtuu. Meillä sinniteltiin kuitenkin pari-kolme vuotta ennen kuin liityimme tytön kanssa Lasten omaan kirjakerhoon. Siellä pysyimme myös ihan viime viikkoihin asti. Aloin nimittäin kevään mittaan pähkäillä, ettei kerhopaketeissa ole enää pitkään aikaan ollut napakymppejä. Kerholehden kolahdettua postiluukusta on ollut suorastaan kiire painamaan peruuta -painiketta. Onneksi kerhosta oli helppoa erota vain laittamalla asiasta pyyntöä asiakaspalveluun.
Lukeminen ja kirjoihin sekä lehtiin tutustuminen aloitetaan yleensä jo varhain. Kirjakerhoonkin voi liittyä heti syntymän jälkeen. Ensimmäiset kirjat ovat yleensä pehmeitä ja rapisevia tai äänteleviä. Sitten siirrytään hiljalleen pahvisivuisiin kirjoihin. Jossain vaiheessa hienomotoriikan kehityttyä alkavat ohuemmatkin sivut maistua.
Lasten omasta kirjakerhosta erottuamme päätin, etten enää sekaannu kirjakerhoihin. Meni reilu viikko ja meille tarjottiin puhelimitse Prinsessakerhoa. Kerroin, ettei meillä ole prinsessat olleet ihan kuuminta hottia oikeastaan koskaan. Seuraavaksi toisesta päästä tarjottiin Lasten omaa kirjakerhoa. Kerroin, että erosimme siitä juuri, koska se ei enää tuntunut omalta sen jälkeen, kun tyttö oppi itse lukemaan ja luemme muutenkin nykyään yhdessä jo ns. ihan oikeita lasten romaaneja, joita ei ko. kirjakerhon sivuilla juurikaan näkynyt. Tämän jälkeen ääni luurin päässä kertoi minulle ihan uudesta Kääk -kirjakerhosta, joka on suunnattu alakouluikäisille tai siis sellaisille, jotka osaavat jo itsekin lukea. Lupasin jäädä miettimään asiaa.

Aloin Googletella lasten kirjakerhoja ja huomasin viimeaikoina tapahtuneen paljon kerhojen yhdistymisiä ja muuttumisia. Kääk -kerhokin on ihan uusi juttu ja seurausta pojille suunnatun Merkuriuksen ja tytöille suunnatun Sisters Clubin yhdistymisestä. Googlettelun tuloksena huomasin myös Uppo-Nalle kerhon muuttuneen Satumaa kerhoksi sekä Satusiivet-, Lasten parhaat kirjat- sekä Luen itse -kerhojen yhdistyneen yhdeksi Lasten parhaat kirjat -kerhoksi. Ihan pienille suunnattu Vaukirja sentään oli ennallaan ja löytyipä pienille toinenkin kiinnostava kerho -nimittäin Lasten oman kirjakerhon Minit -versio. Mauri Kunnaksen kirjoillekin on ihan oma kerhonsa nykyään...

Melkein teki mieli jo lähteä googlettelun päätteeksi paikalliseen kirjastoon, mutta päätin kuitenkin liittää meidät vielä kirjakerhoonkin. Kirjakerhossa tunnen olevani jollain tavalla ajanhermolla uutuuksista ja tutustun ehkä sellaiseenkin kirjaan, johon en muualla törmäisi. Tyttöä kiinnosti kovasti myös Kääk -kerhon houkuttelulahja, joten asia oli sitten päätetty. Näin pitäviä ovat siis tämän äipän päätökset.
Lukeminen kannattaa aina!
Tuleeko teille postia kirjakerhosta?

14 kommenttia:

 1. Voi pojat... Tulee... Niistä on niin hitsin vaikea vielä erotakin, etten saa sitä ikinä tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kokemukseni oli, että LAsten omasta kirjakerhosta eroaminen oli helppoa... Tosin mistään ei löytynyt ohjeita, että miten se kuuluu oikeaoppisesti tehdä.

   Nykyään ei kuulemma ainakaan kyseisen firman kerhoissa ole enää edes ostovelvotteita niin kuin ennen oli. Mulle tuli heti orpo olo ilman kirjakerhoa, joten hyvä näin :D

   Poista
 2. Kirjakerhoja on ihan valtavasti! Me kuulutaan muutamaan ja aina silloin tällöin sieltä joku paketti otetaan, mutta useimmiten perutaan. Kiva kuitenkin nähdä mainoksissa uutuuksia ja niitä sitten ettiä kirjastosta. Nyt vasta mies liitti pojan johonkin abc-kirjakerhoon, josta sai liittymislahjaksi aakkosmagneetit. Joka kuukausi tulisi kirja jostain aakkosesta, mutta niitä ei taideta ottaa sentään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en siis löytäänyt googlettelullani edes kaikkia kirjakerhoja? Osa kerhoista oli lopettanut tai yhdistynyt. Hirveä kirjakerhoviidakko, josta ei ottanut selvää erkkikään.

   Kirjakerhon jäsenenä kyllä pysyy ajan hermolla uutuuksista. Meillä tyttö oli kiinnostunut kirjaimista ja oppi aakkoset tosi aikaisin. Yhdessä ollaan luettu aina ja paljon.

   Poista
 3. Me kuuluttiin Vau-kirjaan hetken aikaa kun Eevi oli vauva. Sieltä tulikin muutamia ihan meidän suosikki-kirjoista!

  Mutta irtisanouduin siitä varmaan vähän vajaan vuoden jälkeen. Tuntui, että kirjoja tulee ovista ja ikkunoista. Lahjaksi ollaan saatu todella paljon kirjoja ja kirpputorilta olen ostanut myös hyväkuntoisia.
  Kaverilta ostin jokin aikaa sitten Vau-kirjan aakkossarjan, missä on joka kirjaimelle oma kirja. Nämä kirjat on ihan hitti! Olisi mennyt pitkään ne itse kerätä. :) Ja ajatuksena oli, että niitä aletaan katselemaan vasta parin vuoden päästä, mutta eipä meillä paljon muuta lueta. No, osaapa tuo 3v nyt sitten aakkoset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kans harkittiin Vaukirjaa pitkään, kun se firma osasi hoitaa tuon mainos- ja markkinointi puolen ihan hyvin. Jostain syystä se kuitenkin jäi, mutta luettu ollaan silti paljon ja meilläkin neiti oppi aakkoset tosi aikaisin. Kirjaimista kiinnostuminen oli varsinkin 4-vuotiaana ihan valtavaa. Viime talvena 5-vuotiaana tuo alkoikin sitten lukea. Uskon, että kiinnostus ja lukuharrastus auttoivat kyllä paljon oppimisprosessissa. Siihen pitää panostaa, mistä lapsi on kiinnostunut.

   Poista
 4. Me on kuuluttu vuosien varrella aikasta moneen kirjakerhoon, mutta mistään en ole kamalasti tykännyt, kun minusta ne kuukauden paketit ei ole edullisia (tällaiselle ale-jahtaajalle). Nyt kuulutaan Maurin Kunnaksen kerhoon kun se liittymispaketti oli halpa eikä ole ostovelvoitetta. Mutta sama homma taas, minusta ne paketit on turhan tyyriitä, joten varmaan kohta taas erotaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten omassa kirjakerhossa oli välillä ihan hyviä tarjouksia ja valikoimakin alkoi laajentua kivasti nettikaupassa. Tästä syystä varmaan uskalsin sitten lähteä mukaan saman firman isompien kerhoonkin. Kirjoja tulee silti hankittua muualtakin. Yhden kustantamon tuotevalikoima ei kuitenkaan ole ihan niin laaja kuin toiveissa olisi.

   En ole varma, mutta ilmeisesti näitä ostovelvotteita on alettu hiljalleen purkaa kerhoista. Kerhopaketit eivät postareiden jälkeen ole juuri sen halvempia kuin täyteen hintaan kaupan hyllyltä ostettuna ja aika harvoin tuleekin kerhopakettia otettua. Muita kerhotarjouksia kyllä hyödynnän ja pysynpähän ajan hermolla. Mauri Kunnas -kerho kuulostaa suppealta, mutta ilmeisesti sieltä saa muidenkin kirjoja? :D Eilen googlettelin, mutten ehtinyt sen paremmin tutustua.

   Poista
 5. esikoisen aikaan kuuluttiin pariinki kirjakerhoon, mutta nykysin kun on netit ja kaikki ni meikäläinen tilailee sitten kirjansa alennusmyynneistä. ja hyvä niin..mie nimittäin unohdan aina perua ne kuukausi kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan kans tilattu paljon kirja-aleista eri kirjakaupoista varsinkin lasten romaaneja (Heinähatut ja Vilttitossut, Risto Räppääjät, Ella -sarjaa). Eihän kirjakerhojen valikoimat kuitenkaan koskaan kata ihan kaikkea.

   Mulla on sellainen tapa, että perun kuukauden paketin heti kerholehden saavuttua. Muuten se unohtuu. Toki houkuttavista paketeista jutellaan ensin tytön kanssa ja sitten vasta tehdään päätös suuntaan tai toiseen.

   Poista
 6. Ollaan kuuluttu muutamiin, muttei enää. Paketit oli mun mielestä melko tyyriitä, kun usein löytää kirpalta kirjoja ja alehintasina kaupoista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan totta. Tuntuvat alennukset houkuttaisivat varmasti ottamaan kerhopaketin useammin vastaan ja lisäksi jäsenet pysymään kerhossa tiiviimmin.

   Poista
 7. kuuluttiin joskus sen pakollisen tutustumispaketin verran vau-kirjakerhoon, mutta erosin aika pian. sitten näin jossain sen aakkoskirjasarjan, ja liityttiin uudelleen. sen lisäksi kerättiin myös numero-sarja ja ensi tietoni-sarja. kirjoja meille on tullut ja ostettu muuta kautta todella paljon, joten en ole nähnyt tarpeelliseksi muita lastenkirjakerhoja. viimeisen 1,5 vuoden aikana kuuluttiin Mauri Kunnas-kirjakerhoon ja nyt meillä on aika monta kirjaa sieltä, mutta erosin juuri. sen sijaan, kun molemmat pojat jo lukee ja nuorempi ahmii lasten romaaneja, olen alkanut etsimään meille kirjoja huutiksesta. ja tietenkin tulee se pakollinen Aku Ankka, joka tilattiin jo esikoisen raskausaikana, joten lukemista piisaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan hyvä, että kirjakerhoja on eri ikäisille lapsille tarjolla. Meillä tyttö osaa lukea jo ihan suht sujuvasti itsekin, mutta kirjoja luetaan kuitenkin vielä pitkälti yhdessä. Hylly tursuaa jo erilaisia kuvakirjoja, joten nyt oli aika kääntää katse tulevaan. Toivon, että tyttö innostuu omaehtoisestakin lukemisesta, kun kirjahyllyssä on jo valmiina kivoja kirjoja. Meille on tullut myös Nalle Puh ja Aku Ankka molemmat parissakin pätkässä, mutta sarjakuvista neiti ei ole jaksanut innostua juurikaan. Ainakaan vielä. :)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...