keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Kultaako aika muistot? Luukku 12

Tyttö nukahti eilen rankan tarhapäivän jälkeen sohvalle, ihan vain sekunniksi. Sekuntikin riitti siihen, että päiväunimuistelot tulvahtivat ryöpsynä mieleeni.

Vauva-aikaan tyttö nukahteli päivän aikana usein (aina rinnalle), mutta vain lyhykäisiksi hetkiksi. Kunnon päiväunet nukuttiin silloin vain touhuntäyteisten aamupäivien päätteeksi. Vähän isompana ja päivähoitoon mennessä päiväunirutiini vakiintui ja tyttö nukkuikin noin tunnin tai jopa puoletoista tunnin unoset päivittäin. Se sopi päivärytmiimme hyvin; tyttö oli alkuillan virkeä ja simahti yöunille suht helposti. Päiväkotiinkin painotimme aina päiväunien tärkeyttä, koska ilman uniaan tyttö simahti päivällisen jälkeen istualteen sohvalle, eikä suostunut tekemään mitään muuta kuin kiukkuamaan.

Peukku suuhun ja pää kenolleen. Nyt otan salaa päikkärit!
Kamelin selkä kuitenkin katkesi ihan yhdeltä seisomalta tytön ollessa 3-4 -vuotias. Päiväunet nukuttuaan tyttö ei saanutkaan illalla enää unta helposti vaan illat venyivät todella pitkiksi. Aamulla herätys ennen seitsemää, pitkät päiväunet ja iltakukkuminen tulivat kierteeksi, joka täytyi saada katkeamaan. Kokeilimme viikonloppuisin jättää päiväunet väliin ja homma alkoikin toimia. Yöunista tuli taas normaalimittaisia kasvavalle lapselle ja päiväunien tarve väheni. Päiväkodinkin kanssa sovimme, ettei tyttö nukkuisi sielläkään kuin korkeintaan puolen tunnin päiväunet. Nykyään tyttö simahtaa illalla aina kahdeksan ja yhdeksän välillä. Päiväunia tyttö ei nuku päiväkodissa kuin satunnaisesti ja silloinkin hänet herätetään sovitusti puolen tunnin unien jälkeen.

Kuva on otettu viime kesänä mökillä. Tyttö ei nuku oikeasti.


8 kommenttia:

 1. Suloisia unikuvia! Vaikka jälkimmäinen onkin huijausta. ;)

  VastaaPoista
 2. Esikoisellamme päiväunet jäi pois juuri sopivasti kuopuksen syntymän aikoihin...ei ollut päivässä hetkeäkään levähdystaukos ja "nuku silloin kun vauvakin nukkuu" -fraasi sai ihan uudennäkökannan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, ei ole kokemusta, mutta toisaalta meilläkin tyttö nukkui niin lyhkäisiä päikkäreitä pienenä, etten itsekään juuri päiväunista saanut nauttia. Mulla on muutenkin joku nukkumisongelma, kun uni tulee päivällä oikeastaan vain kipeänä ollessa :D

   Poista
 3. Meillä meni unet esikoisella melko samalla kaavalla. Ja tosiaan, kokonaan ne jäi pois kesällä, kun kuopus synty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on tosiaan sitten päivän lepohetket olleet vähissä, kun toinen painattaa täysillä silloinkin, kun toinen nukkuu :)

   Poista
 4. Tutun kuuloista! Isommat ei nuku enää, niin saapa heidät 8-9 maissa yöunille. Toivo nukkuu 2-3 unet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on sullakin sitten päivän lepohetket vähissä... Toisaalta se on varmaan ihan kiva, että isommat sitten nukahtavat noinkin aikaisin, eikä ole montaa kukkujaa iltapuuhissa :)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...