maanantai 28. marraskuuta 2016

Lapseni tubettaaKaikki lähti liikkeelle siitä, kun tyttö jo hyvä tovi sitten innostui videopeleistä ja sittemmin erityisesti Minecraftista. Jos jostakin innostuu, haluaa yleensä oppia ja tietää innostuksen kohteesta aina vain enemmän ja enemmän. Tässä vaiheessa kuvioon tulivat siis mukaan YouTube ja muutamat nuoret pelitubettajat, joiden kanavia tyttö alkoi ahkerasti seurata.

En ollut peli-innostuksesta innoissani alkuunkaan ja sitten vasta riemastuinkin, kun neiti löysi YouTuben ihmeellisen maailman. Keskustelimme paljon siitä, että YouTubeen voi kuka tahansa ladata minkälaisia videoita tahansa ja kiltti ulkoasu ei välttämättä kerro sitä, onko video soveltuvaa katsottavaa ja kuultavaa lasten silmille ja korville. Tyttö on luonteeltaan peruskiltti ja joissain asioissa jopa arka (säikyttelyvideot olisivat esimerkiksi ihan liikaa), joten rajat oli helppo luoda. Sovittiin, että tyttö seuraa vain tiettyjä kieleltään siistejä pelitubettajia.

Joku aika sitten neiti jäi kiinni omasta YouTube -kanavasta. Pelästyin hirveästi, mutta video, jonka tyttö oli kanavalleen ladannut oli ihan kiva. Keskustelimme taas kerran nettiin lataamisen vaaroista ja siitä, mitä itsestään kannattaa kertoa ja mitä ei. Millaisia videoita ei ole järkevää tehdä ja millaisia ei missään nimessä. Tyttö tekikin muutamia ihan kivoja videoita ja sai muutaman seuraajankin, itseni mukaan lukien tietysti.

Syksyn aikana joku luokkakaverikin innostui tubettamisesta. Videoita tehtiin porukallakin ja kaikilla oli kivaa. Jossain kohtaa tilanne kuitenkin kärjistyi niin, että tuli ongelmia. Kilpailu kävi kaverille liian kovaksi ja hän julkaisi tytöstä ikäväsävyisen videon, jossa mollasi tämän kanavaa ja motiiveja tubettaa. Lisäksi tytön anonymiteettia rikottiin. Tässä vaiheessa oli pakko puuttua peliin. Tilanne oli kärjistynyt kurjalla tavalla myös koulussa, jossa opettajakin oli joutunut puuttumaan tilanteeseen.

Tyttö pohti myös omaa pienimuotoista harrastustaan uudelleen. Vanhat videot poistuivat kanavalta ja tilalle tuli huolella suunniteltu intro. Uudet videot vielä antavat odottaa itseään. Kokonaan en halunnut tubettamista kieltää esiintyneistä ongelmista huolimatta. Videoiden tekeminen opettaa kuitenkin paljon hyödyllisiä taitoja, kuten muun muassa ilmaisua, videoiden editointia ja niin edelleen. Nähtäväksi jää, onko Youtube edes se the juttu. Nythän on kaikenmaailman Snapchatit ja Musical.ly:t, joista tällainen kurpahtava vanha pieru ei taida blogeineen ymmärtää yhtään mitään.

Tubetetaanko, snappaillaanko tai leikitäänkö teillä Musical.ly:n kanssa? Ongelmia?

7 kommenttia:

 1. Onpa harmillista, että tyttöä mollattiin videoiden tekemisen vuoksi. Taitaa kateus tms. olla syynä.
  Videoiden tekeminen on opettavaista puuhaa. Meillä tubetan minä, nelikymppinen äiti-ihminen :D
  Kuulun siis aikuistubettajiin. Olen nyt julkaissut aktiivisesti videoitani lähes 1,5 vuoden ajan ja se on kehittänyt todella paljon ja opettanut uusia juttuja. Kanavani löytyy YouTubesta nimellä KatinAsiat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun kanavaa jäin ihan seuraamaan. Oli niin hauskoja(kin) juttuja :D Itselleni YouTube on oikeastaan tosi vieras asia, täytyy jatkossa tutustua peremmin. Videoiden teosta voisi itsekin innostua... jos vain osaisi.

   Poista
 2. Meillä varmaan kaikki kattoo youtubesta juurikin kaiken maailman pelivideoita, mutta kukaan ei ole vielä tiedustellut (tai ehkä tajunnut) omien videoiden tekemisen perään. Että voi pienetkin ihmiset olla julmia somessa - kurjaa, että teillä tuli ongelmia! Toivottavasti homma on puitu ja kuitattu, ja opittu puolin ja toisin.
  Itse olen joskus miettinyt videon tekemistä, mutta vielä on jäänyt, kun en jaksaisi opetella editointiohjelmia :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Some on vaikea asia hallita. Jos se on sitä aikuisille, niin lapsille vielä vaikeampaa, kun sosiaalisia taitoja vasta muutenkin harjoitellaan. Asioista on keskusteltu ja toivottavasti myös otettu opiksi. Puolin ja toisin.

   Videoiden tekeminen voisi olla kivaa, mutta se tekninen puoli... :P

   Poista
 3. Voi pyhä jysäys mihin on tultu. Itse just tuossa yks ilta ajattelin, että onneks silloin kun minä olin lapsi ei ollut nettiä. Elämä oli turvallista ja rauhallista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajat muuttuu ja maailma menee eteenpäin. Ei ollut nettiä, tabletteja eikä kännyköitä ennen, mutta nykyään on. Ja nykylasten ongelmat ovat ihan eri näköisiä kuin meidän lapsuudessa. Ei sitä enää voi lastaan päästää samalla tavalla edes liikkumaan, kun nykymaailma tuntuu "vihaavan" lapsia. On huumehörhöjä ja yleistä turvattomuutta. Ihmiset eivät välitä toisistaan. Se on kyllä sääli.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...