sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Happy Meal -kirjakampanja tulee taas!

Ai, että mitäkö olen puuhaillut viime aikoina? No, eilen iltasella luin ainakin yhdeltä istumalta läpi kahdeksan kivaa lastenkirjaa.

Kuulun viestintätoimisto Cocommsin kautta McDonald'sin blogitiimiin ja blogitiimin tiimoilta postiin tulla tupsahti loppuviikosta kasa laadukkaita pohjoismaisten lastenkirjailijoiden teoksia. Odotettu Happy Meal -kirjakampanja nimittäin käynnistyy jälleen Mäkkäreissä ensi perjantaina, 16. lokakuuta. Kirjakampanjan aikana lastenaterian "leluna" on viikoittain vaihtuva lastenkirja. Tämä on todella odotettu kamppis ainakin meidän perheessämme. Aiemmista kirjakamppiksista meille on aterioiden mukana kotiutunut muutama kirja ja täytyy sanoa, että ne ovat olleet mäkkärileluista ne vaalitummat, tykätyimmät ja huolella säästetyimmät.

Tänä vuonna Happy Meal -kirjakampanjassa ovat mukana seuraavat kirjat, jotka on tuottanut ruotsalainen lasten lukemista tukeva yhdistys Läsrörelsen yhdessä kustantamojen kanssa:

 • Bettyn salaisuus (Alberte Winding)
 • Aatos ja Sofia (Riitta Jalonen & Kristiina Louhi)
 • Tamppi on peikko (Tor Åge Bringsvaerd & Lisa Aisato)
 • Eemeli ja pikku Iidan metku (Astrid Lindgren & Björn Berg)
 • Asmon kivet (Lotta Geffenblad)
 • Niilo ja Nille (Emma Virke)
 • Yö koulusssa (Helena Bross & Christel Rönns)
 • Lentävä kurpitsa (Lennart Hellsing & Svend Otto S.)


Kaikkia kirjoja yhdistää helppolukuisuus ja vallan ihanat ja kauniit, suuret kuvitukset. Kirjoissa on vaihtelevasti tekstiä, osassa enemmän ja osassa vähemmän. Luin kirjat eilen iltapäivällä ensin itse ja tyttö on lukenut kirjoja ahmimalla iltalukemisiksi 3-5 illassa. Sujuvasti lukevalla ei yhden kirjan kanssa kauaa nokka tuhise, mutta selvästi neiti on kirjoista tykännyt. Niissä ei ole mitään pelottavaa, jännittävää tai pahoja unia aiheuttavaa. Tarinana ne soveltuvat jo melko pienillekin kuulijoille ja kuvista nauttivat kaiken ikäiset lukijat.

Aatos ja Sofia ovat ystävykset ja kirja kertoo heidän kesästään, seikkailuistaan ja ensirakkaudesta pojan näkökulmasta kerrottuna. Kirjan tarinat on kerrottu kauniisti ja pienen pojan näkökulma on oikein onnistunut.

Bettyä mietityttää, mitä tarkoittaa olla rakastunut. Onhan se aikuisellekin vaikea kysymys. Bettyn isäkin tulee kysymyksestä mietteliääksi ja Bettyä suututtaa, kun isä vihjailee Bettyn olevan rakastunut... Lopulta kaikki kuitenkin järjestyy.

Tampin perhe on peikkoperhe. Aamuisin he juovat juomaa, joka estää heitä kasvamasta liian isoiksi ja vahvoiksi. Päivisin peikkoperhe piilottaa häntänsä ja he ovat kuin ihan tavallisia ihmisiä. Tampin äiti neuvoo Tamppia ajattelemaan kissanpentuja, jos tämä suuttuu, ettei repisi ketään kappaleiksi tai heittäisi puunlatvaan. Ovathan peikot paljon muita vahvempia ihmemehusta huolimatta. Tamppi kuitenkin suuttuu kiusaajille ja jää kiinni... eräälle peikkotytölle.

Eka been oppilaat keksivät, että he haluavat olla yön koulun jumppasalissa. Opettajan mielestä ajatus on höpsö, mutta kekseliäät ekaluokkalaiset saavat vanhemmat suostumaan yöpymiseen. Ainoa ongelma onkin sitten siinä, ollako iso voi pieni? Onko liian noloa ottaa nalle mukaan? Voiko käydä niin, että se kaikista kovin alkaakin lopulta itkeä, kun nalle joutuu nukkumaan kotona ihan yksin?

Niilo ja Nille heräävät keskellä yötä ja ihmettelevät, minne kaikki värit ovat kadonneet. Lopulta aurinko alkaa nousta ja värit palaavat ihan uusissa sävyissä.

Asmon kivet on hellyyttävä kertomus Asmosta, joka kävelee joka ilta samaa tietä kotiin äitinsä kanssa ja joka ilta hän löytää uusia kiviä, jotka ovat yksin ja kylmissään. Oli kivet isoja tai pieniä, niitä käy sääliksi ja kaikki pääsevät Asmon mukana kotiin. Siellä kivet saavat lämpimät sängyt ja mukavat oltavat. Kotona alkaa kuitenkin olla pian ahdasta...

Vaahteramäen Eemeli ja Iida ovat varmasti kaikille tuttuja ja niin myös Iidan huoli siitä, ettei hänelle koskaan tapahdu metkua, eikä hän koskaan pääse verstashuoneeseen. No, tapahtuuhan se metku sitten kuitenkin ja metkunhan huomaa vasta sitten, kun se on jo tapahtunut.

Lentävä kurpitsa on surrealistinen tarina kahdesta karhusta, jotka kasvattavat pihalleen kurpitsan. Kurpitsa kasvaa niin suureksi, että lopulta he muuttavat siihen asumaan. Siitä alkaakin seikkailu, joka on omassa mahdottomuudessaan kuitenkin aika opettavainen.

Itse tykästyin eniten Tamppi on peikko, Yö koulussa, Asmon kivet ja Eemeli ja pikku Iidan metku -kirjoihin. Tarinoissa on sopivasti lapsekkuutta ja kerronta jouhevasti etenevää ja mutkatonta. Mäkkärin kirjakampanja on ihan mahtava juttu!

Löytyy teiltä lasten kirjahyllystä aiempien Mäkkärin kirjakampanjoiden kirjoja? Entä meinaatteko poiketa lähiaikoina Mäkkärissä?

Mukavaa alkavaa viikkoa!

12 kommenttia:

 1. Tosi kivoja! Ne krääsälelut ei houkuta mut nämä kyllä. Ei oikeen toi hampurilaisketjujen safka maistu niin tuskin mut joskus tooooosi harvoin oon pojan sellaseen ketjuun vieny syömään ku ei se saa olla siitä kii et vanhemmat ei vaan tykkää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat ovat ehdottomasti Mäkkäri"lelujen" aatelia :D

   Meillä kyllä neidille mäkkäriruoka maitttaa. Ateriasta ei kyllä jaksa syödä kuin suunnilleen puolet. Silloin tällöin, pari kertaa kuussa käydään syömässä, kun sattuu Mäkkäri olemaan tässä ihan "kulmilla".

   Poista
  2. No meillä käyty hesessä joskus pojan kans, mut meillä mäkkiin matkaa yli 100km :D

   Poista
  3. No joo, ei sitten kyllä viitsi ihan huvikseen ajella. :D

   Poista
 2. Onpas fiksuja kylkiäistavaroita - tykkään! :) Yleensä valitsemme hampulaispaikassa kylkiäislelun sijaan jäätelön, mutta kirjojen kohdalla tekisin mielelläni poikkeuksen. Kivan oloisia kirjoja kampajassa.

  Meillä on Oskarin karkumatka kirja, joka on muistaakseni saatu juuri Mäkkäristä. Voi kyllä olla Hesestäkin, jossa yleensä käymme. Ehkä kerran kuukaudessa käymme pikaruokapaikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä fiksuja ja aikuisten oikeasti ainoita, joita ihan oikeasti vaalitaan ja säilytetään pidempäänkin. Tämän kamppiksen kaikki kirjat ovat kivoja ja ilmeisen huolella valikoituja.

   Poista
 3. Aikasta kiva ja järkevä kampanja ainaisten lelujen sijaaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Kyllä tätä on odotettukin :) Tosin, nythän meillä on jo kaikki kirjat!

   Poista
 4. Harmi kun meidän kaupungin mäkkäri lopetettiin ja lähn on 60km päässä :( Meillä myös tykätään kirjoista ja ainakin possuressu ja Akselin automatka- kirjat on meillä mäkkäristä.

  SAija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pöh! Harvemmin sitten vissiin tulee ajeltua edes hyvin kamppisten perässä, jollei muuten ole reissua tiedossa.

   Itselleni on jäänyt mieleen aiemmista kamppiksista erityisesti kaksi kirjaa; Peppi Pitkätossun sarjakuvakirja ja Anna ylösalaisinmaassa.

   Poista
 5. Mahtavia kirjoja onko tietoa missä järjestyksessä kirjat tulevat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä hieno, jonkun tietyn kirjan metsästyksen kannalta tietää, missä järjestyksessä nämä tulevat jakoon... vai onko peräti ravintolakohtaista, tiedä häntä?

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...