lauantai 16. elokuuta 2014

Kamerakuume

Meillä kärvistellään nyt erilaisten materiakuumeiden kanssa. Isukilla on pahanlaatuinen autokuume ja itse kärvistelen kamerakuumeessa, joka taitaa olla meidän blogi-ihmisten yleisimpiä kuumeilun aiheita...

Aluksi kuvasin perhealbumi- ja vauvablogiaikaista materiaalia tavallisella Canonin pokkarilla ja jossain vaiheessa se päivitettiin kalliimpaan ja parempaan vastaavaan. Käyttöohjeiden lukeminen on itselleni ihan ylivoimaista, joten en saanut kamerastani läheskään kaikkea mahdollista potentiaalista irti. Nykyäänhän pokkareilla ja muilla pikkukameroilla saa ihan kelvollisia kuvia ja asetuksiakin pystyy säätämään ainakin aloittelijan vaatimille tasoille.

Viime vuoden kevättalvella sain synttärilahjaksi haaveilemani vähän isomman "pikkujärkkärin". Niin fiksun Olympuksen, ettei minun tarvitse itse olla, fiksu nimittäin. Olenkin ollut kamerani pieneen kokoon ja välillä jopa kuvanlaatuun oikein tyytyväinen. Ison järjestelmäkameran kanssa liikkuminen olisikin hankalaa ja kuvaaminen pidemmän päälle jopa raskasta. Itse, kun olen viimeaikoina kiinnostunut kuvaamaan erityisesti luontoa sekä ötököitä ja pörriäisiä, jotka eivät aina jaksa pysyä kovin kauaa paikoillaan kuvattavana käskyistä huolimatta. Toimivat siis vähän samalla tavalla kuin lapsetkin.
Pörriväisiä, kukkia ja koppis. Öttiäisten kuvaaminen on yhtä haastavaa kuin lasten kuvaaminen. Kummatkin hyörivät ja pyörivät paikallaanolokehoituksista huolimatta... Kamerakuumeeni päättyi tällä erää makrolinssin hankintaan.


En väitä olevani vieläkään mikään hyvä valokuvaaja. Toivottavasti kuvat ovat kuitenkin parempia kuin reilu kaksi vuotta sitten aloitellessani bloggaamista (toistamiseen). Kursseja en ole käynyt ja kameran manuaalinkin olen hukannut. Minulle on ihan turha puhua hienoista kamerasäädöistä, mutta ehkä joskus tulee niidenkin aika. Tämän kesän kamerakuumeenkin taltutin vain hankkimalla nykyiseen kameraani vähän alle sadan euron makrolisäosan. Materiakuume ei nimittäin ole hyvä asia yhdistettynä siihen faktaan, ettei kesäisten sairaslomien ja tämän hetkisen kesäloman jälkeen ole olemassa työpaikkaa, johon palata.

Jotta kamerakuume ei ihan kokonaan laantuisi, kysyn kuitenkin, että millä kameralla sinä kuvaat, mitä ja oletko tyytyväinen?

Mukavaa viikonloppua!
Alkukesän sairastelujen jälkeen olin innoissani, kun olin heinäkuun puolenvälin jälkeen sellaisessa kunnossa, että pääsin viimein ulos ja valokuvaamaan.

16 kommenttia:

  1. Mielettömän hienoja kuvia! Mulla on Nikon 1 V1 minijärkkäri, enkä ole sitä tänä kesänä jaksanut kanniskella mukanani ollenkaan, ja blogiinkin läiskinyt ihan hutaisten kuvattuja pikaotoksia, huoooh. Teksi mieli parempaa kameraa juu, mutta järkkäristä turha haaveilla jos en tuotakaan jaksa mukanani kuljettaa! Oliskohan siitä Lumia 1020 mihinkään...

    Voi ei, nytkö ne työt sitten loppui :( Toivottavasti löytyy uusi työ - sulla on ainakin oikea ala työllistymisen kannalta, toisin kuin allekirjoittaneella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen nyt pakottanut itseni kantamaan kameraa mukana. Äkkiä siihen tottuu ja kuvistakin tulee parempia, kun kuvaa enemmän. Mietin kans pitkää kunnollisella kameralla varustettua kännykkää, mutta niissä kamerat toimii niin järkyttävällä hitaudella, että mulla on tilanteet jo ohi, kun kamera lopulta laukaisee. Mutta tosi hyviä kuvia parhaimmilla kännykameroilla kyllä saa, jos vain malttaa ;)

      Nyt ne työt sitten oikeasti loppui. Viimeisen vuoden sain vielä armon aikaa, mutta nyt on sijaisuudet sairaanhoitopiirissä, reilu 5,5 vuotta putkeen, näköjään sitten tehty :/ Loppuvuodesta olis vielä tiedossa pari kertaa leikkauspöydällä makailua ja sairaslomia, etten nyt sitten tiedä, kuinka innokkaasti mua ollaan töihin mihinkään ottamassa.

      Poista
  2. Mulla on ihan perusjärkkäri Canon EOS1100D. Toi kamera on ollut mulla pari vuotta ja hankittiin se ihan kotikameraksi, mutta tuolla olen ihan pärjännyt ja se on helppo käyttää (ohje kirja taitaa olla mullakin hukassa) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Canonit on kyllä hyviä kameroita. Niitä paljon kehutaan, eikä suotta :) Mulle Olympus oli ihan uusi tuttavuus, kun sen hankin, mutta paljon kuvausta harrastava tutun tuttu kehui sitä kovasti. Mulla on kameraan kaksi erillistä objektiivia ja nyt tuo toiseen putkeen liitettävä makrolisäosa, joten en varmaan ole merkkiä ihan heti vaihtamassa, kun noissa putkissa on kuitenkin useampi saturainen kiinni. Ja ohjekirjat on tehty hukattaviksi :D

      Poista
  3. Mulla on Nikon D3100 järkkärinjärkäle.
    Iso on jo painava, mutta se on vaan laukunvalintakysymys. Kyllä mulla se aina on mukana joka paikassa. =D
    Noita minijärkkäreitä on kyllä kovasti kehuttu, ehkä minäkin hankin sellaisen sitten seuraavaksi kameraksi kun vaihdon aika tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan iso järkkäri aina iso järkkäri ja varmasti kuvan laatukin sen mukainen :) Täytyy kyllä sanoa, että pikkujärkkärilläkin pääsee suht hyviin tuloksiin ja sitä kantaa ilokseen mukana... ja jaksaa kuvata pidempään käsien väsymättä.

      Poista
  4. Vau, mitä makrokuvia!!! Tahtoo kans...

    Mulle joulupukki toi viime jouna Canon EOS 600D:n, mutta en ole kyllä saanut aikaiseks opetella sen "hienouksia" vielä. Liike-/lapsikuvaus asetusta tulee käytettyä paljon (sattuneesta syystä), mutta makrolla en ole onnistunut saamaan teräviä otoksia. Yleisesti saan kyllä tällä parempia kuvia kuin pokkarilla, mutta paljon on vielä opittavaa.

    Töiden alettua kuvaaminen on kyllä vähentynyt huomattavasti. Jospa sitä syyspimeillä tulisi opiskelua vaikka kameran säätöjä? (hah...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kyllä pari ihan yllättävän kivaa harjoituskuvaa eilen räpsäistyä makrolinssillä. Täytyy kyllä sanoa, että olin enemmän kuin skeptinen koko linssin suhteen, mutta yllätyin kyllä positiivisesti :)

      Mä kuvaan kans valmiilla asetuksilla, koska en ymmärrä valotusaikoja tai aukon kokoasioita ollenkaan. Täällä kyllä juuri katselin työväenopiston valokuvauskursseja, koska halua olisi oppia. Syksyn kuviot ovat kuitenkin vilelä niin epäselvät, etten taida kuitenkaan alkaa kurssittautua. Jos vaikka etsisi sen kameran manuskan esille. Siitäkin voisi oppia jotain :) Mulla on nyt tosiaan hyvin aikaa aamupäivisin, kun tyttö on koulussa ja mies töissä.

      Poista
  5. Mä kuvailen ihan vaan pokkarilla, ja laiskana automaattiasetuksilla =D haaveilen jostain kivasta minijärkkäristä, mitään järkälettä en jaksa mukana raahata

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä mä nyt tänäkin kesänä tytön touhuja mökillä kuvailin sekä tuolla minijärkkärillä että pokkarilla, niin huomasin kyllä kuvan laadussa eron. Molemmilla sai kivan värikkäitä kuvia, mutta pokkarikuvat olivat jotenkin epätarkempia. Automaattiasetuksilla kuvaaja olen itsekin. Vielä :D

      Poista
  6. Canon EOS 100D ja 700D on ne mun suosikit järkkäreistä. Pokkareissa ensin kehuin SX50 HS powershotia mutta käsilaukkukelpoisena SX700 HS on kans varsin näppärä, ehdottomasti tosin se matkakamera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on kova luotto Canoneihin ja tottahan se on, että Canon tekee varmasti parhaimmat kamerat. Sä oot kameroista postannutkin mielenkiintoisesti :) Jos nyt valitisisin kameraa, päätyisin ehkä Canoniin. Toisaalta nyt on hankittuna jo parit putket ja erikoislinssi Olympukseen, niin luulen, että seuraava kamera on parempi Olympus, johon saan vanhat putket kiinni.

      Poista
    2. Jep. Varmasti löytyy Nikonilta ja Olympukselta yhtä hyviä, ehkä parempiakin. Ja jos löytyy ennakkoon tarvikkeita niin ehdottomasti kannattaa miettiä siltä merkiltä itselle se paras :) Mä oon liian merkkiuskollinen monessa asiassa :D Miksi vaihtamaan hyväksi todettua ;)

      Poista
    3. Totta! KAmeroissa on jo namiskoissa sen verran merkkikohtaisia eroja, että kannattaa pysyä sellaisessa, jonka on jo hyväksi todennut. Ei merkkiuskollisuus pahasta ole. Ainoa, mikä mua ottaa tuossa Olypuksessa aivoon, on videokuvauksen nappula, jota painan välillä vahingossa, kun kuvaan vaikka jotain eläintä hurmoksessa. Sitten jälkeenpäin ketuttaa, kun hyvät lähikuvat onkin surkeita videopätkiä.

      Poista
  7. Haaveilen salaa ihan kunnon megajärkkäristä, jolla saisi täydellisiä kuvia...! :D Matkassa mukana on silloin tällöin Nikonin järkkäri, joka on aika vanha, ja jonka painavuus ei valitettavasti korreloi kuvien laadun kanssa. Minäkään en asetuksista juuri mitään kyllä ymmärrä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täydelliset kuvat kuulostaa hyvältä. Kerro, jos löydät jostain kameran, jolla sellaisia kuvia saa ilman sen kummempia ponnisteluja :D Itse oletan kyllä, että ainekset hyvään kuvaan ovat kiinni enemmänkin siitä kameran takana olevasta mätikästä kuin siitä kamerasta itsestää. Pitäisi siis varmaan ottaa se manuska käteen ja opetella käyttämään niitä asetuksia ja hankkia kunnon kuvankäsittelyohjelma ja opiskella senkin käyttö kunnolla.

      Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...