lauantai 2. elokuuta 2014

Älä aja päälle!

Reilu viikko ja sitten pienet koululaiset säntäilevät koulutielle isojen reppujensa kanssa. Vaikka alkuun neidin ei tarvitse itsenäisesti koulutietä kulkeakaan, myönnän, että juuri liikenteessä kulkeminen on asia, jota jännitän ja josta stressaan eniten. Aamuisin lähiöstä lähtee unista porukkaa töihin painavine kaasujalkoineen ja iltapäivällä samat tyypit palaavat hidasteet hyppyreinään takaisin kotikoloihinsa. Ei ole helppoa olla vähän toista metriä pitkä pikkukoululainen, jonka liikenteessä havainnointikyky on vain murto-osan aikuisen vastaavasta.

Liikennemerkit ja liikennesäännöt ovat kuitenkin lasten mielestä kiinnostavia, kun ne esitetään kiinnostavassa ympäristössä ja innostavalla tavalla. Ja havavainnoimaan oppii vain harjoittelemalla. Kävimme tänään tutustumassa liikennesääntöihin ja liikenteessä liikkumiseen Lasten liikennepuistossa. Tarkoitus oli tutustua puistoon jo viime kesänä, mutta kaikessa lomahässäkässä se jäi. Nyt ei ollut muuta kuin aikaa, joten pantiin toimeksi ja otettiin polkuauto alle.
Toooooooop!
Polkuauton ratissa tyttö huomasi, että liikenteessä täytyy kiinnittää huomiota moniin asioihin yhtäaikaa; liikennemerkkeihin, muihin autoihin, jalankulkijoihin, kaistamerkkeihin, liikennevaloihin, suuntamerkin näyttämiseen ja niin edelleen. Itse kuljin puistossa jalankulkijana ja yllätyin, miten hienotunteisesti lapset päästivät minut esimerkiksi suojatien yli. Toisaalta mahtuihan joukkoon niitäkin, joilla oli kiire...
Muista hidastaa risteykseen tultaessa, muista näyttää suuntamerkkiä ja pidä jalat polkimilla. Siinä muistettavaa!
Ennen ajamaan pääsyä täytyy käydä läpi pieni teoriatunti, jossa käydään läpi tärkeimpiä liikennemerkkejä ja ajo-ohjeita. Liikennepuistossa lapsi voi myös suorittaa puiston oman ajokorttikokeen, mutta me jätimme sen väliin tällä kertaa.
Nyt neiti tuntee edes muutaman tärkeän liikennemerkin käyttötarkoituksen paremmin kuin ennen liikennepuistossa käyntiä ja jalankulkijanakin pörräämistä tuli oman ajovuoron jälkeen harjoiteltua. Hyödyllinen ja ajatuksia herättävä retki sanoisin. Kiva, että tällaisia puistoja ylläpidetään ja ajamaankin pääsee ihan ilmaiseksi.

Ovatko liikennepuistot tuttu juttu?

Mukavaa viikonloppua!

16 kommenttia:

 1. Muksuna tuli käytyä kyllä muutaman kerran liikennepuistossa. En kyllä muista opinko mitään, kun halusin päästä ajamaan vaan autoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei muuten itselläni ole mitään mielikuvaa lapsuudesta liikennepuistosta :D Mutta ilahduin siitä, että KAupunki järjestää lapsille tällaista ilmaista ja hyödyllistä kesätekemistä. Harvoin enää mihinkään ilmaiseksi pääsee.

   Poista
 2. AI teillon liikennevalot ja kaikki! :) Meidän liikennepuisto on vähän riisutumpi versio, eikä voi sanoa, että liikennesääntöjä kauheesti noudattaisivat isommat kuskit ainakaan (melkoista kaahailua ja siksi onkin huomattavasti kivempi jos sattuu sellainen väljä hetki että pienet saa keskenään ajella)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ihan oikein muistan, niin luin jostain, että Tampereen liikennepuistoa olisi korjattu joku aika sitten. Tuolla oli paikalla henkilökuntaa ihan kivasti ja liikenneopetus tosiaan piti käydä läpi ennen kuin pääsi ajamaan. Suurin osa ajeli rauhallisesti ja ennen ajon alkamista ohjaaja kertasi vielä ajon säännöt eli kaahaminen oli kielletty ja turvaväli oli ehdoton. Hyvin ne autot sinne puistoon katosivat ja sai ajella halutessaan ilman ruuhkaakin :)

   Poista
 3. Ainiin ja täällä on kypärät ihan pakolliset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kypärät on varmaan hyvä ollakin, varsinkin pienimmillä. Tuolla ei kypärää näkynyt kyllä kellään eikä sitä velvoitettukaan. Uskon, että vaaratilanteisiin ja kaahamiseen oltaisiin kyllä puututtu välittömästi henkilökunnan taholta.

   Poista
 4. Tosi hieno liikennepuisto teillä! Ja fiksua, että sillä on oikeasti myös opetuksellinen rooli siellä. Monestihan noissa vaan kaahaillaan miten sattuu...

  Minua on kammottanut jo ainakin vuoden päivät ajatus päästää isoveikka yksin koulutielle, vaikka tositilanteeseen on edelleen se vuosi aikaa. Meillä on varsin lyhyt, mutta sitäkin vaarallisempi koulutie. Omasta pihasta pitää kulkea vilkkaan tien laitaa bussipysäkin yli (ei ole kevyen liikenteen väylää) ja sitten ylittää tuo rekkoja ja muuta liikennettä vilisevä tie, jossa on mutka juuri tässä kohtaa, eli näkyväisyys on todella huono. Autot ilmestyvät mutkan takaa kuin tyhjästä. Kun on päässyt tien yli, on sitten enää 100 m kevyenliikenteenväylää ja ollaankin jo koulun pihassa. Mutta tuo tienylitys on aivan kamala, siinä saa aikuinenkin olla tarkkana! Muuta reittiä ei meidän pihasta koululle ole, turvalliselle alikululle päästäkseen pitäisi kiertää metsän ja asuntoalueen läpi aikamoinen reitti (ja talvella metsä on tietysti lumen peitossa). Olen miettinyt, että jos hakisin isoveikalle koulukuljetusta vaaralliseen koulumatkaan vedoten. Jollei muu auta, täytyy olla ainakin aluksi saattamassa itse poika tien yli.

  Turvallista koulutietä teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä tosi haastavalta tuo teidän koulureitti. Saisikohan siihen mitään helpotusta vuoden aikana, jos alkaisit siellä sellaista puuhata? ;)

   Meillä on täällä kyllä suojatiet, mutta ovat risteyksissä siten, että lapsen töytyisi osata katsoa ja arvioida autojen tuloa neljästä suunnasta. Tästä kulkee busseja, rekkoja ja hulluja kaahareita. Nopeusrajoitus muuttuu 50 km/h kyllä heti meidän kohdan jälkeen, mutta mitä itse olen seurannut, niin melkoista vauhtia tässä ajetaan ja todellakin koulun kohdalla olevia hidasteita hulluimmat pitävät vain hyppyreinä :/ Ei kiva!

   Poista
 5. Olinpa taas rähmäsormi ja poistin vahingossa puhelimella yhden viestin:

  SH - HOUSEkoti on lisännyt kommentin tekstiisi "Älä aja päälle!":

  Aiheellinen varoitus ja muistutus. Kohta on taas pieniä liikenteessä ♥

  VastaaPoista
 6. Meidän eskarista lapset tekevät kolme reissua lasten liikennepuistoon eskarivuoden aikana. Ne ovat olleet todella suositut retket ja hyödyllisetkin vielä.

  Esikoisen aloittaessa koulussa huomasimme sellaisen, että yksin poika kulki fiksusti ja muisti katsoa tietä ylittäessään, vaikka valo oli vihreä. Porukassa kulkiessa meinasi liikennesäännöt unohtua täysin. Meillä on pelottavasti yksi valoristeys, joka vie erittäin vilkkaan tien ylitse, jonka nopeusrajoitus on 60 km/h. Se on taas aika aloittaa treenaus, kun keskimmäinenkin menee kouluun. Eikä tee pahaa kerrata esikoisellekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä täällä liikennepuisto on avoinna vain koulujen loma-ajan, joten eskarista eivät voineet puistossa käydä. Mutta ihan mahtavaa liikennekasvatusta, jos eskarista on peräti kolme retkeä vastaavaan puistoon. Tosi hienoa!

   Meillä täällä neiti on juuri nyt kotiarestissa, kun eilen ylitteli isoa tietä kavereiden kanssa omin lupineen. Näen vaan sieluni silmin, miten ovat säntäilleet tien yli, miten sattuu :/ Onneksi mitään ei sattunut. Täytyyhän sitä tietä toki ennen pitkää yksin ylittää, mutta tällä hetkellä leikkialueeksi riittää ihan hyvin tien tämä puoli, kun pari pienempää katua on kuitenkin lupa ylittää jo yksinkin.

   Poista
 7. Mekin ollaan käyty muutamasti liikennepuistossa, poika kun jaksaisi olla siellä vaikka aina :D Vielä ei olla liikennesääntöjä opeteltu, mutta varmaan ensi kesänä voi jo niitäkin alkaa katsomaan. Nyt ollaan vaan ajeltu ja koitettu pysyä pois muiden tieltä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Me käytiin liikennepuistossa nyt vasta ensimmäisen kerran. Kiva ja hyödyllinen paikka. Ja helppohan se on sitten alkaa liikennesääntöjenkin mukaan ajaa, kun polkuauto on jo ennestään tuttu.

   Poista
 8. Hei, Turussa uusittu ja niin upea liikennepuisto! Voi aikuisetkin ajaa, kun eri kokoisia autoja ja kaikissa siirrettävät penkit:) Nyt kakkoselle menevä poikani tarvii vielä saattajaa, koska asumme keskustassa ja mm yksi paha risteys..siitä sitten bussilla pieni matka vielä..huh, mitään mahkuja esim taksille tms ei ollut vaikka lapseni ns "erityislapsi". Jäin kotiin ja/tein muutamaa tuntia töitä sitten vain(: Turvallisia koulumatkoja teille<) T. äiti Turusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun liikennepuisto kuulostaa ihan mahtavalta! :D Täälläkin autojen penkkejä pystyi säätämään eteen ja taakse, mutta yli 145 cm pitkät eivät pääse enää ajamaan.

   Lapsen koulumatka kuulostaa kyllä aika haastavalta. Tosi harmi, ettei koulukyytiä saanut järjestymään :/ Monesti tuijotetaan vain sitä matkan pituutta, ei sitä, kuinka vaarallinen tai muuten haastava se on suorittaa. Tsemppiä teille ja turvallisia koulumatkoja myös :)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...