tiistai 13. toukokuuta 2014

Voileipäkakku

Voisi kuvitella, että pidän nykyään ruokablogia. Lupaan vaihtaa levyä pian, mutta tänään vielä pysytään kyökin puolella. Viikonloppuna tuli nimittäin pitkästä aikaa tehtyä voileipäkakku mummolle osaksi synttärilahjaa. En olekaan tehnyt voileipäkakkua lähes pariin vuoteen, sillä tulin maistaneeksi tässä välissä niin hyvää voileipäkakkua, että lamaannuin täysin. Niin täydellistä en osaisi itse tehdä koskaan.

Nyt kuitenkin osui ja upposi, ainakin melko lähelle. Etsin pitkään vinkkejä eri blogeista. Halusin tehdä simppelin kinkkukakun ilman majoneesia, maksamakkaraa, piparjuurta, sipulia, persiljaa ja paprikaa. Ihan parhaan ohjeen täytteisiin keikkasin tällä kertaa Open Café -blogista. Tosin laitoin Italiansalaattia vain yhteen kerrokseen neljästä ja syöntivaiheessa taivastelin lautasella pyöriviä herneitä ja porkkanaa, jotka toki sopivat makuun, mutta näyttivät silmissäni kakkuun kuulumattomilta. Seuraavalla kerralla täytyy tuunata toiseksi täytteeksi siis jotain muuta. Palvikinkku - sinappikurkkusalaatti - ranskankerma - ruohosipulituorejuusto -täyte tosin oli enemmän kuin täydellinen. Samoin Fazerin Laivurin vaaleat vaakaviipaleet (kaupan pakastealtaasta) tulevat meille käyttöön voileipäkakuissa jatkossakin. Ovat ne niin maistuvia ja helppoja käyttää.
Fazer Laivurin vaaleat vaakaviipaleet löytyivät yllättäen kaupan pakastealtaasta. Voiko voileipäkakun rakentaminen enää halpommaksi mennä?
Olen aina rakastanut voileipäkakkuja. Koskaan vain en kehtaa ottaa niin suurta palaa lautaselle kuin tekisi mieli. Kolmisen vuotta sitten keksin, että voileipäkakunhan voisi opetella tekemään itsekin. Yllätyin, kuinka helppoa ja nopeaa voileipäkakun kokoaminen voi olla. Edellisenä päivänä tehdään täytteet ja kootaan kakku jääkaappiin vetäytymään elmukelmun alle yön yli. Seuraavana päivänä koristellaan ja syödään.
Moni kakku päältä kaunis, mutta tämä maistuikin taivaalliselta.
Nauratti muuten vietävästi, kun olin pähkinyt pitkään, että miten kakun koristelisin ja päädyin yllä olevaan ratkaisuun. Myöhemmin katselin koneelta kuvia edellisistä parista kakustani ja toinen, parin vuoden takainen oli hyvinkin pitkälti samalla kaavalla koottu vain vähän leveämpi kakku.
Kakku parin vuoden takaa samalla koristelukaavalla... Täyte oli eri.
Mukavaa viikkoa!

14 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa aivan ihanalle! Rrrakastan voileipäkakkuja, mutta en ole koskaan koittanut tehdä sellaista itse, pitää varmasti uskaltautua, niin käteviltä nuo leipäviipaleetkin kuulostaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopeus yllättää! Perjantaina, kun kasasin tein täytteen, kostutin ja kasasin -aikaa meni vajaa puolituntia. Lauantaina viimeistelyt ja koristelut pähkäilyineen veivätkin sitten vähän enemmän, mutta sehän oli oikeastaan vain kivaa :) Uskallan sanoa, että on helppoa ja pienen vaivan arvoista :)

      Poista
  2. Tuo kohta missä kerrot rakastavasi voileipäkakkuja ja luulit niiden olevan vaikeita - samaistun niihin :) Rakastan ja aina tekisi mieli ottaa lisää. Ja oi miten yksinkertaisia, maukkaita ohjeita onkaan. On myös niitä monimutkaisempia eikä niin maukkaitakaan välttämättä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertaisuus on joskus valttia. Tuo palvikinkkutäyte, mitä käytin, oli ainakin sellainen, ettei tarvitse heti hakea vaikeampaa. Todella nami!

      Poista
  3. Kauniin ja herkullisen näköinen voileipäkakku. Minäkin muuten pidän todella paljon voileipäkakuista, voisin aina vetäistä ainakin kaksi kierrosta sitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voikkiskakkua pitää aina santsata :D Ei muuten ole synttärijuhlistakaan paljon jäänyt voileipäkakkua koskaan yli. Hyvin se tekee kauppansa.

      Poista
  4. Voi nam! Nyt tuli nälkä! Nimimerkillä kohta kaksi vkoa laihiksella ollut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Namia oli! :D Mun pitäis kans aloittaa laihis... sitten ens viikolla!

      Poista
  5. Suurena voileipäkakkujen ystävänä ilahdun uudesta reseptistä, eikä haittaa yhtään ruokajutut blogissa muutenkaan :) Hyvä vinkki nuo isot leipäviipaleet pakkasesta, en ole tiennyt sellaisia olevankaan (paitsi jollain leipomoilla).

    Mulla on ollut jo vuosia tapana tehdä lasten synttäreille kylmäsavulohi-katkarapukakku, jonka ohje on aikanaan Pirkasta löytynyt (http://www.k-ruoka.fi/reseptit/katkarapu-lohivoileipakakku/). Blogissakin olen tainnut siitä kirjoitella. Kakku on suhteellisen helppo tehdä ja maistuu kaikille vieraille (pois lukien kala-allergiset). Ryhdyin aikanaan kokeilemaan itse voileipäkakun tekoa, kun en tykännyt ostokakkujen tummasta vuokaleivästä sen happamuuden vuoksi ja hintakin on varsin suolainen näillä ostokakuilla. Toki onhan niissä työtäkin.

    Kiitos hyvästä lihakakku-vinkistä! :) Me ollaan joskus tehty voileipäkakun pikaversiokin "omaan käyttöön": yhtä täytettä vaan leivälle ja herkuttelemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle oli nuo leipäviipaleet myös uusi juttu ja myös se, että ne löytyvät kaupan pakastealtaasta ja viipaleiden loput, mitä en käyttänyt kakkuun, olivat tosi maittavia paahdettuna sellaisenaankin. Tosi hyvää leipää.

      Kiitos lohi-katkarapukakkuvnkistä! En ole vielä yhtään kalakakkua tehnyt, vaikka itse suuri katkarapujen ja lohen ystävä olenkin. Meillä vain tästä perhepiiristäkin löytyy pari, jotka karsastavat vähintään katkiksia :D Silti täytyy joskus kokeilla ja tuunata ohjeesta vaikka katkaravut syrjään.

      Laskin karkeasti, että tuon voileipäkakun aineisiin meni rahaa noin 20 euroa kaikkineen. Työtä ehkä noin 1,5 tuntia pähkäilyineen. Mutta kyllä, jos voileipäkakun teettää jossain leipomossa, niin sille hintaa tule moninkerroin. Itse pidän voikkokakkua kuitenkin aika kohtuulisena työmäärän suhteen. Enemmän vaivaa on mielestäni esim. pullien leipomisessa :D

      Poista
  6. Voileipäkakut on aivan ihania. En juurikaan tykkää nykyisin muista kakuista. En nykyisin välitä hirveästi makeasta. Voin kyllä niitä maistella, mutta voileipäkakut vaan vie voitin. Monesti tulee mieleen, että voisi tehdä voileipäkakun ihan muuten vaan, mutta aina se jotenkin jää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en kans ihan hirveästi yleensä välitä makeista leivonnaisista. Voileipäkakut on kyllä yleisestiottaen aika kuumaa ja haluttua syötävää kahvipöydässä. Ensimmäisen voileipäkakkuni taisin tehdä "ihan muuten vaan", mutta kyllä sitä aina kuitenkin haluaa sen tekemiselle yleensä jonkun syyn. Ihan senkin takia, etten ainakaan itse edes osaa tehdä ihan minimaalista kakkua :D

      Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...