torstai 6. kesäkuuta 2013

Upea kirjalöytö meille lintubongareille

Työpaikan taukotilassa puhutaan paljon ja asiaa. (Silloin tällöin myös asian vierestä ja jopa asiattomuuksiakin.) Tässä taannoin keskustelu kääntyi kuitenkin lintukirjaan, josta saa myös napinpainalluksella kuuluviin ihan oikeat, nauhoitetut lintujen äänet. Innostuin asiasta, sillä tyttö on papan "luontokoulujen" myötä ollut kiinnostunut linnuista.

Tässä taannoin bussin kurvattua kaupungissa pysäkiltä jälleen kerran ystävällisesti nenäni edestä, päätin poiketa kyselemässä kahvipöytäkeskutelussa ollutta lintukirjaa Suomalaisesta kirjakaupasta. Kevät ja kesä ovat tehneet lintukirjat ajankohtaisiksi, sillä sisään astuttuani Tammen Linnut äänessä -kirja oli heti silmieni edessä. Eipä tarvinnut viserrellä sen enempää, kun tarjoushintalapulla varustettu kirja jo kiikkuikin muovikassissa matkalla kotiin. Tytön kanssa opiskelimme illalla yhdessä lintujen ääniä. Ahkerimpia opiskelijoita ajatellen kirjaan saa liitettyä myös kuulokkeet (eivät tule kirjan mukana). Äänen voimakkuutta voi säätää ja kelaustoiminnolla saa juuri oikean linnun äänet kuuluviin. Laite sammuu automaattisesti, jos siihen ei koske muutamaan sekuntiin. Myyjän mukaan kirjan ännilaite toimii pienemmillä sormiparistoilla. Itse tykkäsin kirjan nasevista ja kertovista tekstiosuuksistakin kovasti, mutta jäin silti kaipaamaan myös pieniä infotietolaatikoita, joista tärkeimmät tiedot esimerkiksi levinneisyydesta ja pesimisestä olisivat löytyneet nopeasti.
Ihan pienimpien lintubongareiden ensimmäinen kirja tämä ei ole. Pientä teksiä on jokaisen linnun kohdalla melkoisen paljon aloittelevalle lukijalle. Isomman lintubongarin kanssa iloa kuvista ja napinpainalluksista saa toki pienempikin lintuopiskelija.
Kiikarit ja kirja ovat jo menossa mökille ja pääsemässä tositoimiin. Pappa pääsee kuulemma linnunlaulutenttiin heti alkajaisiksi. (Kuva viime kesältä).
Päiväkodissakin on talven ja kevään mittaan teemana olleet linnut ja lapset ovatkin piirrelleet, askarrelleet ja tehneet lintuaiheisia ryhmätöitä seiniä koristamaan. Eilen kotiin tuodun kasvunkansion välistä tipahti itse tehty lintukirja ja  piirustusten ja valokuvien lomasta löytyi myös lintupiirroksia.
Tytön lintuaiheiset taiteilut päiväkodissa.
Bongailemisiin! Ja mukavaa viikon jatkoa.

Ps. Meistä voi käydä tykkäämässä Kideblogien kesäduunikilpailussa sunnuntaihin asti. Suora linkki meihin:  https://www.facebook.com/kideblogit/posts/10151622906141445 Valitetttavasti täytyy olla kirjautunut fb:hen, että pääsee klikkaamaan. Kiitos äänistänne = tykkäyksistänne!

6 kommenttia:

 1. Tuttuni poika oli joku vuosi sitten Ennätytehdas-ohjelmassa tunnistamassa lintujen ääniä. Hänen pappansa oli tuollaisen lintukirjan (ei ihan sama kirja tainnut olla) hänelle ostanut ja poika osasi vissiin kaikki lintujen äänet ulkoa! :)
  Ikää pojalla taisi olla jotain 4 tai 5. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisilla lapsilla on ihan uskomaton kapasiteetti oppia asioita ulkoa. Moni suunnilleen juuri puhumaan oppinut on opetellut ulkoa kaikkien dinosaurusten hienot nimet tai opetellut tunnistamaan kaikkien maailman maiden liput. Sen ilmeisesti oppii, mistä on kiinnostunut :) Eikä oppi koskaan hukkaan mene :)

   Poista
 2. Muistan itsekkin tuon ikäisenä kiinnostuneeni linnuista ja joululahjaksi sain paksun ja mielenkiintoisen lintukirjan. Sen nimeä en nyt vaan muista, mutta kattava tietopaketti oli. :)

  Se on mukavaa ja opettavaista puuhaa samalla tuo lintujen bongaus.
  Vähän ajattelinkin, että kuva on viime kesältä, kun tytöllä on mekko päällä kuvassa. ;)

  Mukavia ja hyviä bongaus hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin muistan lintukirjaa opiskelleeni lapsena. Ihan mielenkiintoistahan se on. :)

   Kyllä, mekkokuvia viime kesältä on vaikka kuinka. Tänä kesänä on bongailut vasta edessä päin ja pahoin pelkään, ettei niitä tehdä mekko päällä.

   Kiitos! Tyttö sai ikiomat kiikaritkin synttärilahjaksi, joten eiköhän tästä bongailut vain parane.

   Poista
 3. Toi on ihan huippu kirja! On ollut suunnitelmissa lainata sitä appiukolta. :D josko pian sais aikaiseksi. Olis kiva tuntea enemmän lintuja ja saada sitenkin enemmän irti luonnosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Ei ole kiva liikkua luonnossa, jos ainoa lintu, jonka tunnistaa laulaa titityy tai niin kuin kaupungin murteella tityy, tityy :D

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...