lauantai 1. huhtikuuta 2017

Vinkki tiedonhaluisen lapsen/lasten vanhemmalle

Kenenpä lapsi ei kyselisi välillä vähän turhan vaikeita. Joskus on pakko myöntää, ettei kysytystä asiasta ole äipällä pienintäkään haisua. Usein tyttö jo tietää etukäteen, mitä asiaa kannattaa kysyä äidiltä ja mitä isältä. Nykyään on myös helppo selvittää satunnaisia mielenkiintoisia asioita yhdessä ihan vain nettiä apuna käyttäen.

Joku aika sitten näin muistaakseni netissä mainoksen uudesta lehdestä nimeltä JunioriTieto. Edullisen tarjouksen vuoksi innostuin tilaamaan lehden kokeeksi. Ja mainittakoon siis vielä, että tämä postaus ei ole mainos, eikä varsinkaan maksettu sellainen.
JunioriTieto -lehdessä on juttuja eri tieteenaloilta. 
Kun ensimmäinen numero tipahti postiluukusta, varasin lehden heti itselleni. Laadukas ulkomuoto, monipuoliset artikkelit ja mielenkiintoiset kuvitukset ja veivät mukanaan. Itseasiassa tyttö ei ole tainnut vielä päästä lehteä edes vilkaisemaan, sen verran tehokkaasti olen sitä ominut itselläni.

JunioriTieto on siis lehti, joka on suunnattu tiedonnälkäisille ja uteliaille noin 6-12 vuotiaille lapsille. (Ja kelpaa luettavaksi siis vanhemmillekin). Pääosin artikkelit ovat lyhyitä  ja selkökielellä kirjoitettuja. Mielenkiintoiset kuvitukset ovat lehden parasta antia. Mukana on myös pidempiä juttuja tieteen eri osa-alueilta, tehtäviä ja teeseitseosioita unohtamatta. Varsin monipuolinen, kuukausittain ilmestyvä lukupaketti siis.
Kun kohdalle sattuu itselle tuttu asia, kuten veren koostumus, on helppo huomata, että artikkelit on kirjoitettu melko pelkistetysti ja selkokielisesti, mutta kuitenkin sopivan monipuolisesti.
Lehti on suomalais-latvialaisen media-alan yhteistyön tulosta ja lehdellä onkin toimitus sekä Latviassa että Suomessa. Latviassa sisarlehti onkin nauttinut suurta suosiota jo seitsemän vuoden ajan. Ei siis mikään ihme, että hurahdin. Nähtäväksi jää, miten tämä tyttöön uppoaa. Aiemmin hänelle tulee Aku Ankka sekä Koululainen eli kaikki kolme lehteä kuuluvat hyvin erilaisiin kategorioihin. Itsekin pyrin lukemaan tai ainakin selaamaan tytön lehdet aina läpi, että tiedän vähän, mistä puhutaan ja missä lasten maailmassa mennään. Erityisesti Koululainen on erityisen hyvä kartalla pitäjä.


Minkälaisia lehtiä teidän "nuoriso" lukee?

Kati

6 kommenttia:

  1. Mäpäs katselin just tuota lehteä ja se vaikuttikin aikas mielenkiintoiselta!! Luulempa et se vois meille tulla! Muksaaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ehdottoman milenekiintoinen paketti. Meillä neiti otti lehden lukuun tänään aamupalapöytään ihan mukisematta Aku Ankan tilalle :D

      Muksaa sunnuntaita!

      Poista
  2. Asiani ei liity tähän, mutta sivuaa asiaa oppiminen. Mietin yks ilta, että mitähän kieliä ne nykyään ala-asteella jo opiskelee? Onko muuta kuin enkku? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu koulusta, mitä kieliä tarjotaan. Tampereella ensimmäiseksi kolmannella luokalla alkavaksi kieleksi voi valita englannin, espanjan, kiinan, ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Neljännellä voi aloittaa vapaaehtoisen kielen, joka on englanti, espanja, ranska, ruotsi, saksa tai venäjä. Kuudennella luokalla kaikki alkavat nykyään lukea ruotsia. Meillä valittiin tytölle ensimmäiseksi kieleksi englanti ja koska omista huonoista kokemuksistani johtuen haluan, että hän oppii sen hyvin, emme valitse neljännellä luokalla alkavaa kieltä. Meidän tytön koulussa olisi ollut ensimmäiseksi kieleksi ollut mahdollista valita englanti, saksa tai kiina. Kiinankielen ryhmää ei muodostunut, mutta saksaa lukee ainakin yksi ryhmä. Yläaste ohjautuu sitten sen mukaan, miten kielet on valinnut. Eli, jos olisi valinnut esimerkiksi kiinan ja se olisi toteutunut, olisi pitänyt periaatteessa sitoutua siihen, että lapsi käy yläasteenkin alueen koulussa.

      En tiedä miten muualla, mutta paljon mahdollista, että joissain pienemmissä kunnissa tai kyläkouluissa ei ole tarjolla ensimmäiseksi kieleksi kuin englanti (mikä siis omasta mielestäni on ihan riittävä). :)

      Poista
    2. Meillä pojan koulussa alkoi kaikilla automaattisesti jo ekalla luokalla englanti. Mikä on huippua minusta! Kyseessä helsinkiläinen koulu.
      T

      Poista
    3. Tuohan on ihan mahtavaa! Aluksi, jos kaikki eivät vielä osaa lukea tai tunne kirjaimia, kieltä voi opiskella kuulemalla, puhumalla ja leikkimällä. Meillähän tyttö oli tokalla luokalla enkkukerhossa, jossa kielen alkeita opeteltiin juuri leikin varjolla. Samassa ryhmässä oli myös käsittääkseni eskareita ja ekaluokkalaisia.

      Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...