tiistai 22. joulukuuta 2015

Vielä ehtii - Piparkakkutalo


Aina ei ole aikaa tai viihteliäisyyttä väkertää piparkakkutaloa alusta asti itse. Tosi kätevänä emäntänä ajattelen jo ennen koitosta, ettei seinistä tulisi kuitenkaan suoria ja joku pellillinen palaisi karrellekin ihan taatusti. Onneksi kokoamista vaille valmiita piparkakkutaloja löytyy myös tavallisista kaupoista. Meidän talonosat ovat kotoisin Ikean herkkuosastolta. Kerran aiemminkin ostimme samanlaisen talopaketin, mutta silloin petyimme karvaasti. Seinät olivat nimittäin paketissaan tuusan nuuskana. Tällä kerralla riskinotto kuitenkin kannatti ja seinät säilyivät ehjänä taloksi asti.

Ihan ilman kaulimen käyttöä ei tämäkään talo kuitenkaan valmistunut. Pakkauksessa oli todellakin vain palat seiniä, kattoa ja savupiippua varten. Pohjapalan pyöräytimme häthätään pakastealtaan valmistaikinasta, samoin pihassa vahtia pitävän, tytön toteuttaman "siilin" sekä kuusen. Seinät ja katon sai helposti pysymään paikoillaan ilman sokerin sulattelua. Kaupan sokerimassatuubeista tulee melko tanakkaa tavaraa. Koristelussakaan emme paljon mielikuvitusta käyttäneet. Sokerimassaa, vaahtokarkkeja ja ranskalaisia pastilleja. Yksinkertaista ja helppoa! Kyllä se joulu taitaa tulla meillekin.

Onko teille ostettu talopaketteja vai tehty piparkakkutalot alusta asti omin pikku kätösin? 

Mukavaa joulun odotusta! Enää pari yötä ja sitten saa riisipuuroa.

16 kommenttia:

 1. En ole ostanut, enkä tehnyt. Maximissaan voisi onnistua se Maraboun suklaalevyistä kyhätty talo, jota ihastelin Kaikki paketissa blogissa. :) Piparkakkuja kyllä ollaan leivottu, mutta valmistaikinasta. ;)

  Tunnemallista joulua Kati <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehän tehtiin viime jouluna talo kettukarkeista ja Pandan valkosuklaaleyistä. Ihailin hetki sitten varmaan samaisen blogin suklaalevyistä tehtyä taloa. Se olisi kiva joululahja jollekin...

   Oon tehnyt piparitaikinan itse vain kerran ja siitä on reipas kymmenen vuotta aikaa. Valmistaikina on vain niin paljon helpompi juttu ja leipominen helppo toteuttaa ex tempore.

   Ihanaa ja tunnelmallista joulua sinullekin Tiia! <3 Tiedätkö, täällä alkaa pikkuhiljaa jopa tuntua siltä, että joulu on lähellä!

   Poista
 2. Me ollaan yleensä tehty tuo Ikean piparkakkutalopaketti. Helppo, onnistuu hyvin lastenkin kanssa ja kaunis koristeltuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Olin yllättynyt, että talosta tuli noin kiva. Täytyy vain olla tarkkana, kun ostaa talopakettia, ettei osta jo valmiiksi jyrän alle jäänyttä :D Meillä saattaa olla tämä Ikean talo jatkossakin ostoslistalla. Sen verran kätevä ja helppo joulumielentuoja se oli.

   Poista
 3. Meillä parina vuonna ollut tuo ikean, nyt esikoinen teki monta pientä piparkakkutaloa ja niistä syntyi suloinen kylä. :) Esittelinkin ne blogissani joulukalenterin 13 luukussa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkimassa teidän upeaa piparkakkutalokylää. Olin missannut postauksen, kun alkoi tuntua jouluiselta vasta juuri ennen joulua :D

   Poista
 4. Joskus aikoinaan, kun olin lapsi kultaisella 80-luvulla äiti teki piparkakkutalon itse alusta loppuun. Katossa oli marmeladia ja pihalla kuusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marmeladikatto kuulostaa herkulta! Ja harmi, ettei kultainen 80-luku ja lapsuus enää palaa.

   Poista
 5. Tehtiin omin kätösin =)) Huippu toi teidän talo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, teillä riitti sitten puhtia askarrella :D Ihan hyvä tuli kyllä elementtitalostakin. Saatetaan tehdä toistekin.

   Poista
 6. Ihana piparkakkumökki. Olettehan te ehtineet vaikka mitä, sinapista lähtien, vaikka olet töissä! :) Meilläkin alkaa tuntua viimein joululta: joskus se tunnelma tulee joulujuttuja tekemällä ja siitä, että flunssa hieman helpottaa.

  Meillä tehtiin ennen lapsia piparkakkutaloja itse kaavoista lähtien, mutta poikien maailmanaikaan tämä harrastus on ajan- ja energianpuutteen vuoksi jäänyt. Viime jouluksi kokosimme valmiin Annas-piparkakkutalosarjan. Tälle joululle ei saatu aikaiseksi edes sitä. Mutta ei se haittaa. Ystävämme toi meille pienen suklaatalon ja toinen ystävä keraamisen piparkakkutalon. Ja pipareita olemme sentään leiponeet ja koristelleet.

  Ihanaa joulunaikaa teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ehdittiin ja saatiin koti jouluisen tuntuiseksi, vaikkei paljon vaivaa lopulta nähtykään.

   Eipä sitä tosiaan ole nykyään energiaa tehdä juuri mitää alusta asti itse :D Eri asia olisi ollut, jos olisi saanut lomailla edes pari päivää ennen joulua. Sitten olisi uskaltanut suunnitella jotain jouluruokiakin itse tehtäväksi.

   Poista
 7. Me tehtiin itse taikinasta lähtien talo. Hyvin pieni tällä kertaa. Minä kokosin ja poika koristeli. Mä en muuten laita ikinä tuota pohjapalaa. Laitan talon aina jollekin kauniille lasilautaselle vain.
  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasilautanen olisi kyllä myös kaunis alunen talolle. Meillä vain ei taida olla yhtään sellaista :D

   Poista
 8. Joskus tehny ite oman pään mukaan, muutaman tehnyt "elementeistä". Hyvää joulua sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä täällä tuskaillaan, ettei tätäkään raaski syödä. Miten sitten, jos olisi oman pään mukaan tehty? :D

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...