maanantai 24. elokuuta 2015

Pyykkipäivä (ja alevinkki)

Pyykkääminen on ainoa kotityö, jota teen todella mielelläni. Täytän pyykkikoneen, pistän sen laulamaan ja heitän jalat sohvalle tai rojahdan tietokoneen ääreen. Taustalta kuuluu  pesukoneen rytmikäs linkous tälläkin hetkellä. Meillä on pyykkipäivä harvase päivä.

Joku aika sitten aloin pohtia pyykinpesuainevalintojani. Suosin tytöllä usein vaatteita, joilla on rahallista arvoa myös eteenpäin myytynä. Kuvittelin, että meidän käyttämät Omot ja Bio Luvilit olivat mietotuoksuisia, eivätkä haittaa vaatteen seuraavia käyttäjiä. Sain kuitenkin palautetta, että meiltä hankituissa vaatteissa on voimakas pesuaineen tuoksu, joka ei meinaa lähteä vaatteesta edes uudelleen pesuilla saatika päivien tuulettelulla. Olin kummissani. Omasta mielestäni meidän puhdas pyykki tuoksui vain puhtaalta ja hyvältä, omaan nenääni ei siis oikeastaan miltään. Toinen taas sai samasta "ei miltään" tuoksusta kauhean migreenikohtauksen ja hengen ahdistusta. Asiallehan oli pakko tehdä jotain.

Ensin vaihdoin pesuaineet osittain tuoksuttomiin. Sitten hurahdin ihan täysin ja kokeilin pesupähkinöitä*. Pesupähkinät ovat syömäkelvottomia ja niiden pesuteho perustuu saponiiniin, joka liukenee veteen yli 30 asteessa ja toimii luonnollisena pesuaineena. Pesupähkinät laitetaan pyykin sekaan koneeseen pienessä kangaspussukassa. Ekan koneellisen pesin kolmella pähkinänkuorella, mutta sillä määrällä miehen paidat haisivat pesun jälkeen edelleenkin miehelle. Lisäsin kuorien määrän kaksinkertaiseksi ja johan alkoi määrä riittää pyykin raikastamiseen. Samoja pähkinöitä voi käyttää niiden kuivuttua pariinkin kertaan. Itse olen kyllä vaihtanut pähkinät uusiin kahden pesukerran jälkeen.
Pesupähkinät pesevät hellävaraisesti, eikä pyykki taatusti tuoksu voimakkaan tuoksuiselle pesun jälkeen.
Pesupähkinät toimivat hyvin, kun vaatteissa ei lapsen kasvettua suurinpiirtein sisäsiistiksi ole enää valtavasti ruoka tai muita värjääviä tahroja kuin satunnaisesti. Kunnon tahroille pesupähkinät nimittäin eivät yksinään pärjää. Pesupähkinäiden apuna tahroille onkin hyvä käyttää muita tahranpoistoaineita, kuten sappisaippuaa*.

Ihan pelkkänä pähkinänä en ole kuitenkaan hurahtamiseni jälkeenkään ollut. Välillä tuntuu, että vaatteet pitää pestä vähän tujummilla, mutta ehdottomasti tuoksuttomilla pesuaineilla. Kestänee silti kauan, ennen kuin tytön kaikki vaatteet ovat eteenpäin myytäessä tuoksuttomia. Suunta on kuitenkin oikea. Vielä pari kuukautta sitten sain hyvän väittelyn aikaiseksi aiheesta "kyllähän puhtaan pyykin nyt pitää tuoksua kunnolla". Tänään haiston bussissa ekaa kertaa, kuinka joku haisi voimakkaasti pesuaineelta. Ja oliko tuoksu mielestäni miellyttävä? No, ei.
Pesupähkinät eivät juuri vaahtoa.
Tähän loppuun on ihan pakko vinkata, että  Hyvinvoinnin.fi*, Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa tarjoaa elokuun loppuun asti koko valikoimastaa 15 % alennuksen koodilla ELOALE. Rekisteröityneille asiakkaille on tarjolla aina hyviä tarjouksia ja nyt kuun loppuun asti vaikka ne pesupähkinät ja sappisaippuat on nyt mahdollista hankkia entistä edullisemmin. Arvaa kuka pisti jo tilausta vetämään?

Raikkaantuoksuista alkanutta pyykkäysviikkoa!

*Postauksessa on tähdellä merkittyjä kumppanuusmarkkinointilinkkejä.

39 kommenttia:

 1. Pyykinpesuaineen ja huuhteluaineiden hajut on kyllä ihan kauheita. Kai niihin hajuihin vaan itse tottuu, mulle tulee nykyisin päänsärky vahvoista hajuista. Kirppisvaatteista onneksi lähtee hajut etikalla. :)
  Mä käytän tuoksutonta pyykinpesuainetta ja pesupähkinöitä, sappisaippuaa tahroihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on kans tullut iän myötä herkempi hajusteille. En juurikaan enää käytä tuoksuja, koska en vain pysty. Pyykin tuoksumisen kielsin pitkään, kun en sitä turtuneena itse enää haistanut... Samoilla linjoilla mennään jatkossa täälläkin eli hajusteetonta ja pähkinäistä tulevaisuutta meille kaikille! :D

   Poista
 2. Nyt jos koskaan tekee mieli sanoa että mitäs mää sanoin :D. Että kiitos ;). Tuntuu ihan siltä että muakin joku joskus kuuntelee :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mää aina useimmiten sua kuuntelen. Pitkät piuhat omaavana ja itsepäisenä otuksena välillä vaan vähän kestää ymmärtää :D Nyt pitäisi tuoksujen olla miedompia. Sille me ei voida mitään, jos me muuten vaan haistaan pahalle :D

   Poista
 3. Hah, mä rakastan kanssa pyykinpesua ja etenkin puhtaan pyykin kaappiin lajittelua. :)
  Itse käytän hajusteetonta nestemäistä Omoa eikä kyl pyykki haise millekkään. Toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kyllä kieltämättä tökkii tuo kaappiin lajitteluvaihe vielä. Siihen voisi kans olla keksittynä joku yhtä letkeä logistinen ratkaisu kuin itse pyykin pyöritykseen :D Onko Omolla kin hajusteeton pesuaine? :D Mä osasin ostaa vaan sitä kunnon hajullista.

   Poista
  2. On ainakin nestemäisenä allergia ja astma liiton suosittelema herkälle iholle. Itse käytän aina sitä. :)

   Poista
  3. Tuossa linkki omon tuotteille https://www.omo.fi/tuotteet/omo-sensitive/
   Itse käytän sensitive coloria 1l.

   Poista
  4. Kiitos vinkistä! Voisi joskus kokeilla, kun välillä tehokkaammallekin pesuaineelle on käyttöä. :)

   Poista
  5. Itsekin rakastan pyykinpesua vaikka pesekin pyykkini pulsaattorikoneella maalla! Pidän puhtaan pyykin tuoksusta kun ovat kuivuneet ulkona! Kyllä sopii myös miehille !

   Poista
  6. Onko pulsaattorikoneita vielä olemassa? :D Ihan mahtavaa! Puhtaan, ulkona kuivuneen pyykin tuoksua ei voita mikään.

   Poista
  7. Kyllä itselläni on 3! Pidän pyykkämisestä pulsaattori pesukoneella!

   Poista
  8. Huomenna olisi tarkoitus pestä pyykkiä mökillä vanhan aikaisella pulsaattoripesukoneella!Siitä on taasen kohta kuukausi vierähtänyt kun viimeksi ehdin pestä pyykkiä! Pidän pyykin pesusta vanhalla pulsaattorikonella! Minusta se on mukavaa puhaa nyky aikanakin! Toivotaan kaunista ja sateetonta pyykkipäivää!

   Poista
  9. Sinulla on sitten kunnon pyykinpesijäiset tiedossa! Vähän sateista on lupailtu, mutta toivotaan,ettei osu kohdalle! 😊

   Poista
  10. Sinulla on sitten kunnon pyykinpesijäiset tiedossa! Vähän sateista on lupailtu, mutta toivotaan,ettei osu kohdalle! 😊

   Poista
  11. Kyllä pyykit tuli pestyä sunnuntaina mökillä täällä hämeenlinnan sivukulmalla!Ilmakin suosi lopusi! Huomenna ehdin korjaan sitten narulta pois! Jälki käsitelly jääpi ehkäpä sunnuntaihin! Olihan sitä taasen kerraksi mutta kyllä siitäkin selvitiin vanhalla kokemuksella! Tykään pyykin pesusta tälläin se on minusta mukavaa!

   Poista
 4. Meillä on aina käytetty täysin hajusteettomia pyykinpesuaineita ja haistan tosi herkästi, jos pyykit on pesty jollakin vähänkin tuoksuvalla aineella. Haistan jopa meidän pihallemme naapurin pyykit, jotka roikkuvat narulla. Käytin jossain vaiheessa pesupähkinöitä, mutten ollut silloin tyytyväinen niiden pesutehoon. Se oli sitä aikaa, kun lapset olivat pieniä ja pyykissä oli paljon ties mitä puklu- ja ruokatahraisia vaatteita. Nyt voisi kokeilla uudelleen, kun lapset ovat jo isoja ja harvoin pyykit ovat tosi tahraisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen alkanut nyt haistaa tuoksuvaisen pyykin jo kaukaa. Kosteana tuoksuva pyykki tuoksuu todella kauas.

   Osaan niin kuvitella, että pesupähkinäpesun jälkeen puklu haisee edelleen puklulle, jollei sitä käsittele etukäteen hyvin. Peruspyykkiiin, joka on suht tahratonta, pähkinät kyllä tehoavat. Ja vähän "hikisemmän" päivän jälkeen olen käyttänyt ihan tavallista tuoksutonta pesuainetta. Kombo toimii ja näillä mennään!

   Poista
 5. Kiitos vinkistä; pesupähkinät ovatkin jo olleet vuoden käytössä, mutta tahranpoistoon en ole muistanut ostaa ikinä ainetta; nyt hyvä sauma tehdä tilaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli kyllä hyviä tarjouksia talo pullollaan. Omaan ostoskoriini taisi eksyä muutakin kuin pesupähkinöitä ja sappisaippuaa :D

   Itse olen käyttänyt pähkinöitä vasta muutamia viikkoja, mutta sen verran 8-vuotiaskin vielä rypee ja sotkee, että tahranpoistoaineelle on kyllä ollut tarvetta jo pariin otteeseen. Musta-valkoraidallisten housujen kanssa ihmettelen vielä, että mitä niiden kanssa tekisin. Ovat nimittäin nyt pesunx2 jälkeenkin edelleen lähinnä ruskea-harmaa-mustaraidalliset. Sappisaippua on vielä testaamatta.

   Poista
 6. Mä en pysty enää käyttämään muuta kuin lumme sensitiveä. Oksennus tulee pyykinpesuaineiden hajusta. Tää on ainoa mikä ei tuoksu. Moni hajusteetonkin on hirveetä :D

  Hajuvesistä ei onneksi yleensä tuu oireita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumme sensitiveä vois joskus kokeilla. Meillä on käytetty hyvällä menestyksellä tuoksutonta Erisan pyykinpesunestettä. Tärkeää on, että pesuaine on nestemäistä. Muuten saan kutinoita :D

   Poista
 7. Olen aiemmin ollut vannoutunut jauhemaisten pyykkipulverin käyttäjä, mutta jossain vaiheessa sit vahingossa ostin nestemäistä pesuainetta huuhteluaineen sijaan.. Ja sen jälkeen en ole jauhemaisia enää käyttänyt. Nyt olen pitkän aikaa käyttänyt Lummetta, huuhteluaineena sit miedosti hajustettua Sertoa.

  * 2 pojan äiti *

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä päädyttiin nestemäisiin ihan sen takia, että jauhemaiset alkoivat kutittaa ihoa. Ilmeisesti jauhemaisista jää vaatteisiin helpommin jäämiä kuin nestemäisestä pesuaineesta. Huuhteluaineista luovuin samalla, kun jauhemaisista pesuaineistakin. On ollut sellainen tunne, ettei niitä enää tarvita. Lumme kuulostaa mielenkiintoiselta. Sitä täytyy kokeilla.

   Poista
 8. Hajusteettomalla linjalla mennään meilläkin. Sen verran herkkä on nenä, että huomaan ulkoilmassakin, jos vastaantulijalla on voimakkaalla pesu-/huuhteluaineella pestyt vaatteet. Lisäksi perheessä on itseni lisäksi toinenkin atoopikko, joten ylimääräistä ihokuormaa on syytä välttää. Kirppisvaatteita pesen kahteen kertaan ja tuuletan ulkona viikon päivät, kunnes otan käyttöön. Nykyään kyllä harvemmin löytyy enää käytettyä siistiä pojille, paitsi juhlavaatteista.

  Tällä hetkellä on käytössä nestemäinen Omo Sensitive, jonka olen valinnut lähinnä siksi, että on nestemäinen ja sitä saa isossa pullossa meidän vakikaupasta omalta kylältä. Olen käyttänyt myös LV:n ja Erisanin hajusteettomia, mutta niitä ei ainakaan aikaisemmin saanut kuin jauheina ja itselläni tuli jossain vaiheessa epäilys, että liukenevatko/huuhtoutuvatko nuo jauheet kunnolla hienopesuohjelmassa.

  Lumme pesuainetta olen katsellut kaupassa, mutta jättänyt toistaiseksi ostamatta korkeamman hinnan vuoksi. Kiinnostava, kotimainen tuote kieltämättä. Pesupähkinöitä on käytetty lähipiirissä, mutta itsellä en ole niitä vielä kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä itselläkin iho kutisee herkästi, jos vaatteissa on pesuainejäämiä tms. Nuorempana ihoon tuli jopa atooppista ihottumaläikkää herkästi. Nykyään ei enää niinkään. Tytön iho tuntuu olevan samanlainen, herkästi kuivuva ja kutiava. Tuleva talvi sen näyttää, miten pesuaineenvaihdokset ovat vaikuttaneet. Uskoisin, että suunta on oikea :)

   Pyykinpesujauheet eivät todellakaan aina liukene täydellisesti, sen takia meillä on käytetty nestemäisiä pesuaineita jo vuosia. Harmi, jos niitä ei oman lähikaupan hyllyiltä löydy. Voisikohan niitä toivoa?

   Itse laitoin nyt sitten vielä Lumme sensitiveäkin nestemäisenä tilaukseen, kun Hyvinvoinnin tavaratalossa on vielä tänään kaikki -15%. Pienikin ale on kotiinpäin.

   Poista
 9. Itsekkin käytän pesupähkinöitä tai Lumme-pesuainetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nestemäinen Lumme sensitive lähti tänään tilaukseen, odotukset ovat korkealla. Sen kotiutumiseen asti ollaan ihan pähkinöinä :D

   Poista
 10. Kiitos tästä postauksesta, kokemuksesi rohkaisemana taidan itsekin hankkia pähkinöitä ja kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pähkinöissä ei ole pesutehoa ihan niin paljon kuin perinteisissä pesuaineissa, joten alkuun ainakin kannattaa pähkinöiden määrä pesua kohden pitää siellä maksimisuosituksessa, jotta tottuu paremmin. Ja tahranpoistoaineet, kuten sappisaippua kunniaan myös :)

   Poista
 11. Täällä myös pyykätään oikein mielellään :) Täytyy kokeilla noita pesupähkinöitä! Meillä pyörii pyykit joka päivä, onneksi nykyään on kuivausrumpukin, joka on helpottanut arkea todella paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahkerana pyykkääjänä oon pyöritellyt monesta kans konetta joka päivä, mutta tänä vuonna oon yrittänyt vähän hillitä itseäni. Meidän perheessä on kuitenkin vain 3 ihmistä :D Kuivausrumpu hankittiin kans just ennen tytön syntymää eli onhan tuo tuossa pyörinyt jo 8,5 vuotta. Miten sitä enää osaisi olla ilman?

   Poista
  2. Itse tykkään pestä kanssa pyykinpesusta paljon! Pidän kun on iso kasa pyykkiä pestävänä! Pesen kykit vanhan aikaisella pulsaattoripesukoneella pidän tällaisesta pyykinpesusta!

   Poista
  3. Itsekin miehenä rakastan jostain syystä pyykinpesua! Tykkään pestä pyykit pulsaattori pesukoneella siinä on jotain nostalgista kun saa veivata pyykit koneesta ja väännellä niitä huuhtelu vedessä ja ripustaa ulos kuivumaan! Kyllä näinkin puhdasta tulee! Viimeksi eilen pidin pyykkipäivän! Laitoin lakanat ja tyynyliinat ulos kuivumaan!

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 12. Itse kanssa pidän pyykinpesusta paljon! Tykkään pestä pyykit vanhalla pulsaattorikoneella nykyisinkin! Ehkäpä joskus pitäisi kokeilla noita pesupähkinöitä! Viimeksi pesin sunnuntaina isonkasan pyykkiä pulsaattori pesukoneella!

  VastaaPoista
 13. Täällä kanssa pestään pyykkiä mielellään ! Itse pidän pyykinpesusta vanhalla pulsaattoripesukoneella! Viimeksi pesin pyykkiä sunnuntaina isonkasan! Noita pesupähkinöitä täytyisi joskus kokeilla! Minulla on pyykit ulkona kuivumassa kesäisin jos vain ilma suo!

  VastaaPoista
 14. Minä kanssa pesen pyykkiä mielelläni vaikka pesen pyykit vanhalla pulsaattorikoneella!Tykään pyykinpesusta pulsaattorikoneella! Viimeksi sunnuntaina vietin pyykkipäivää! Täytyisi joskus kokeilla noita pesupähkinöitä! Mulla on pykit ulkona kuivumassa näin kesisin jos vain mahdollista!

  VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...