maanantai 16. maaliskuuta 2015

"Äitii! Ei kaiken tarvi aina mätsätä!!"

Pieniä on murheet tällä hetkellä, kun huomaan ihan liian usein kouluttavani isukkia ja tyttöä siinä, mikä vaate sopii yhteen minkäkin kanssa. Hassua sinänsä, koska omasta pukeutumisestani en ole läheskään niin tarkka. Enkä kiinnitä huomiota juuri siihenkään, miten muut pukeutuvat. En muista koskaan jälkikäteen, mitä kenelläkin on ollut päällä. En kiinnitä huomiota muutenkaan yksityiskohtiin ja tästä syystä myös kasvomuistini on todella huono -lieneekö se sitten oikeastaan siunaus hoito- ja asiakaspalvelualalla työskennellessä.

Se, että haluaisin edes tytön vaatteiden mätsäävän keskenään, johtaa siihen, että asusteita tulee haalittua yli äyräiden. Lopulta takit ja haalarit jäävät pieniksi, mutta pipot, huivit, hansikkaat ja rukkaset pyörivät laatikoissa aina vain sopivina. Tyttö valitsee päähänsä juuri sen pipon, joka tuntuu parhaalta, käsiinsä ne sormikkaat, jotka saa puettua helpoiten, kaulaan sen kaulurin tai huivin, joka ei kutita herkkää hipiää ja jalkaansa ne kengät, jotka saa puettua nopeimmin. Huokailen lopputulosta ja tyttö vuorostaan opastaa minua "ettei kaiken tarvitse aina sopia yhteen. Pääasia, että homma toimii!"

Tottahan se on, ettei aina voi mätsätä täydellisesti. Ei edes lähes täydellisesti. Jos lapsi on muuten mätseissä, niin viimeistään koulureppu pilaa kokonaisuuden. Täydellinen kuralammikossa uiskentelukaan ei harmita niin paljon, jos vaatteet eivät mätsänneet toisiinsa alun alkaenkaan...?? Kaikesta huolimatta ehdin hankkia talvihaalariinkin sen täydellisen pipomätsin -ihan viikkoa ennen kuin lumet sulivat. Sainpahan siis ihastella täysmätsiä edes viikon elämässäni.
Päivitin tänään eteisen vaatekaapin ajan tasalle. Kevyempää kaappiin ja paksuimmat talvivarusteet pesuun. Takatalvea odottava ei tosin päivitä vielä ihan kaikkea toppaa varaston perukoille...
Tyttö lähti tänäaamuna kouluun antimätseissään pikkupakkasessa. Antimäts, joka ei näytäkään kuvissa kuitenkaan ihan ylipääsemättömältä. Miksi piti taas ihastua keväthuumassa siihen takkiin, johon ei löydy sitten minkäänlaisia mätsikenkiä koko välikauden aikana? Miksi nuukamutsi -buumi iskee aina niiden mätsihansikkaiden kohdalla kaupassa ja sitten itkettää joka aamu, kun tyttö pukee ne antimätsit käteensä?
Koululainen lähdössä kouluun. Mätsätkööt tai olkoot mätsäämättä. Pääasia, että mukana on pinkkiä, ja mielellään mahdollisimman montaa eri pinkkiä :D Popin kuoritakki- windfleece -yhdistelmä on osoittautunut välikauden kätevimmäksi yhdistelmäksi. Tällä mennään!
Kuten sanottu. Pieniä ovat murheet -ja hyvä niin! Mites teillä mätsää tänään?

Mukavaa alkanutta viikkoa ja muistakaas Silverjungle -arvonta!24 kommenttia:

 1. Tuttuu juttuu, olisin voinut kirjoittaa ihan samasta asiasta. Itseasiassa viime aikoina on jopa alkanut kyllä ärsyttää ne kaikki pipot ja hanskat monen kauden takaa jotka mahtuu aina vaan mut eivät välttis ne ykkösvalinnat oo tähän kauteen. Selkeästi meillä on yhä enenevässä määrin menty ei niin mätsäävin asustein ja varsinkin kun äiti ei oo koululaista aamusella pukemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri! :D Nyt täytyy vain kasvattaa toleranssia ja antaa mennä. Pääasia, että lapsella on joku pipo päässä ja jotkut hanskat kädessä ja edes jotkut asianmukaiset kengät jalassa :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. No täytyy kyllä myöntää, ettei särje kuvassa silmiä niin pahasti kuin luonnossa :D Ja mätsäähän kengät ja hanskat kuitenkin keskenään. Hihi!

   Poista
 3. Ainakin meillä 4-veen mielestä asiat mätsää monen muunkin jutun perusteella kuin värin... Esimerkkinä krsikkamekko ja omppuleggarit mätsää kun molemmissa on hedelmiä. Tai Molon tiikerimekko mätsää... no nyt en muistakaan mitä elukoita niissä leggareissa olikaan... kun molemmat eläimet asuu samalla seudulla :D.

  Ja meillähän halutaan keltaiset välikausirukkaset käteen oli päällä sitten mitä tahansa muuta koska hei, onhan ne sentään keltaiset!

  Äiti sulkee siis silmänsä ja hymyilee vaikka värisilmä huutaa hoosiannaa :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Näillä mennään! Ja siis todella hyvin perusteltu 4-veeltä :D Meillä perustellaan lähinnä mukavuustekijöillä ja kutittamattomuudella... periaatteessa sama lopputulos; värisilmä huutaa välillä hoosiannaa sellaisella volyymilla, että oksat pois ja pala latvaa.

   Poista
 4. Meillä on menty kauas niistä ajoista, jolloin yritin katsella pojille sopivat kokonaisuudet. Koululaiset laittavat päällensä mitä haluavat ja kuopus miten haluaa. Olin katsonut täksi päiväksi valmiiksi kivan sisävaatekokonaisuuden. Kuopus oli pukenut paidan nurjapuoli päällepäin ja vielä etukappale taaksepäin. Mies ei ollut huomannut mitään :D Että turha yrittää meikäläisen mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Sisävaatteet laitan kans valmiiksi ja yleensä ne vaatteet onneksi myös päätyvät päälle. Tiedän jo, mitä tyttö haluaa koulussa pitää. Välillä menee kyllä nurinpäin kiireessä täälläkin... No, pääasia kai, että on päällä :D

   Ulkovaatteiden suhteen sitten ollaankin näköjään vapaampia. Niillä mennään, mitkä hyvältä tuntuu. Väreistä viis!

   Poista
 5. Kuuleppas Kati äippyli...Sillä ei ole mitään väliä mätsääkö tai kuten minä sanon natsaako vaatteet ja asusteet yhteen vai ei, vaan sillä jotta vaatteet tuntuvat mukavilta päällä ja ovat lämpimät. Ennenkaikkea on tärkeää, että tyttö tykkää vaatteista ja käyttää niitä. :)

  VastaaPoista
 6. kolme lohtua: kohta ne hanskat riisutaan ja puetaan sitten lokakuussa, sä et päivisin tuijota niitä vaatteita vaan se lapsi (joka niistä ilmeisesti pitää) ja pinkit kengät on kuitenkin kuraharmaat kun ui ojassa ;) siis näin kahden koululaisen kokemuksella..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä meinasi joku luopua hanskoistaan jo eilen, kun oli kuulemma niiiiin kuuma!

   Ja mä luulen kans, että meilä suositaan jatkossakin mustanpuhuvia kenkiä. Niissä ei tosiaan ne kurat näy niin pahasti. Uintia, kun tapahtuu kuitenkin joka tapauksessa, oli kuivaa tai ei :D

   Poista
 7. no kyllä se muakin ahiiiiistaaa jos ei värit tai TYYLIT mätsää. Sporttinen po.pin takki ja sitten joku ruusukepipo, niin johan on herne mulla nekussa. No tää on sitten PILKE silmäkulmassa, mutta mun maailmassa hienoinkin vaate on pilalla jos sillä on väärät parit. Tosin mitään oikeita murheitahan nämä eivät ole. Mutta saa kai sitä yrittäää pukea lapsen kauniisti ;)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritykseksi se kauniisti pukeminen usein jääkin. Huoh!

   Omasta mielestäni ruusukepipo vaatii kans jonkun muun takin kaverikseen kuin sporttitakin. Ja sen takia meillä ei ruusukepipoja olekaan, kun luokittelen lähes kaikki tekniset ja säänkestävät takit sporttitakeiksi :D Ja PILKE löytyy nyt sitten tältäkin.

   Onneksi nämä eivät ole mitään oikeita murheita ja pääasia, että on edes joku pipo päässä ja lapsella lämmin ja hyvä olla :)

   Poista
 8. No ei mätsää jos ja kun lapsi pukee aamulla itse :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se! Meillä tyttö kysyi vasta joku aika sitten, että mitä se mätsääminen oikein tarkoittaa ja kun selitin, niin tyttö sanoi heti, ettei aina tarvi mätsätä :D Toisaalta neiti on kyllä viimeaikoina alkanut vähän katsoa itsekin sillä silmällä asioita. Ehkä siitä vielä kunnon mätsääjämestari saadaan koulittua :D

   Poista
 9. Jaan tuskasi! Minä yritän myös hankkia vaatteisiin sopivia pipoja ja hanskoja (kengät ovat pojilla yleensä sen värisiä, että sopivat luojan kiitos kaiken kanssa), mutta mitä tekee tämä eskarilainen? Se oikein piruuttaan käyttää niitä ihan ristiin! Pojan on vaan pakko saada vaihtaa jotain siitä äidin esille laittamasta vaatekokonaisuudesta sotkeakseen harmonian. Ihan vain siksi, että saisi käyttää omaa tahtoaan ja pikkumurkkuilla.

  Ja viikonloppuisin, kun ollaan vain kotona tai omalla pihalla, yhdistelmät ovat herran itsensä valitsemia. Silloin jätän kameran suosiolla sisälle ja sieluani särkee. Katselen muualle ja vain lasta kasvoihin.

  Pikkuveli antaa vielä äitin mätsätä ihan rauhassa. Tai ainakin tähän saakka. Tänä aamuna tuo touhukas pikkukaveri alkoi hänkin kaivelemaan vaatelipastoaan ihmeen kaikkitietävästi! Iik, joko se on hänkin siinä iässä?!? En antanut laittaa kirkkaanpunaisen Lipfish paidan (jonka helmassa roikkuu iso vihreä t-rex) kanssa turkooseja housuja, en.

  Mulla kyllä toisinaan herpaantuunkin tämä mätsäysvimma ja annan vaan mennä. Kunhan on tosiaan se pipo päässä. Mutta viime aikoina on ollut ilmassa tarkentuvaa tyyli- ja värisilmää. Ehkä sekin johtuu tästä keväästä ja lisääntyneestä valon määrästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa kuinka monta valokuvaa on jäänyt ottamatta ja kuinka monta kivaa postausta tekemättä, kun lapsen päällä on ollut niin antimätsiä kamaa, ettei sitä kehtaa koko maailmalle toitottaa. Välihuomautuksena "on tuohon takkiin hankittu ihan täysmätsipipokin, mutta se ei ole nyt päässä..." -kuulostaa lähinnä typerältä :D

   Mä en tiedä, kuinka tahallaan neiti valitsee niitä antimätsejä. Luulen, että kyse on ainakin pipojen kohdalla siitä, että päähän valitaan ne, jotka eivät kutita tai muuten tunnu ikävältä...

   Iiiik! Meillä kans keskustellaan usein siitä, mitä vaatteita voi käyttää minkäkin kanssa ja neiti alkaa kyllä pikku hiljaa hoksata ideaa. Isukista en sanoisi kyllä samaa...

   Keväällä värisävyt erottuvat paremmin, kun on valoa. Pimeässä menee vähä sinnepäin olevat sävytkin, mutta keväällä alkaa heti kaivata täysmätsejä. Mun on ihan pakko tehdä pop -visiitti ja ostaa tuohon takkiin sopivia hansikkaita.

   Poista
 10. Kyllä mullakin silmää särkee jos päällä on vaikkapa kolmea eri sävyistä vihreää, mikä on tässä ronttävaiheessa ihan mahdollista, kun päälle ei välttis laiteta sitä ykkösketjua. Sisävaatteissa ei tosiaan tule näitä silmää särkeviä komboja, ja olen eskarilaistakin valistanut mitkä värit on hyviä yhdessä jos hän itse valitsee vaatteita. Mutta ulkovaatteissa just nämä välikausien välikaudet mennään vaikka sun minkälaisilla yhdistelmillä, kun on sekaisin käytössä rönttää ja parempaa ja kaikkea siltä väliltä, ja vaatetta joille ei ole asuste-mätsejä ja vaatteita joille on, mutta ne ei välttämättä ole yhtä aikaa päällä :D Että ihan sekokausi on tämä kun aamulla on pakkasta ja iltapäivällä +10!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans mietin, että ne mätsäävimmät vaatteet ei välttämättä ole ne säidenkään puolesta toimivimmat. Tänään kokeillaan taas astetta kevyempää housukomboa, kun Reiman ulkoiluleggareissa ja merinovillahousuissa on tullut kuulemma vähän liian kuuma iltapäivällä :D On tää nyt tälläistä sitten. Aamulla saa vetää pipoo päähän ja huivia kaulaan itsellekin ja iltapäivällä saa sitten miettiä, että mihin niitä tunkee. Tai, no huivista en kyllä luovu vielä hetkeen tai saan flunssan :D

   Poista
 11. Hahaa, täällä yksi mätsääjä myös ilmoittautuu! Ja siihen päälle vielä veljesten samistelut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan se on ainakin yrittää mätsäillä... Mitä isommaksi lapsi tulee, niin sen vaikeampaa siihen on enää vaikuttaa, mikä pipo päähän menee :D

   Samisteluista mulla ei ole kokemusta, mutta jos lapsia olisi enemmän kuin yksi, niin ne olisi ehdottomasti puettu samaan sarjaan kuuluvasti. Samistelu on niin kaunista, kunhan ei ihan kaksoslinjalle mennä :)

   Poista
 12. Kyllä minunkin mielestä on kiva jos vaatteet ja asusteet sopivat yhteen ainakin kun lähtee ihmisten ilmoille. Mutta liika toitotus aiheuttaa itsekullekki vaan ressiä myös lapselle. Annan pihaleikkeihin ainaki laittaa just sitä mitä haluavat kunhan on säähän sopivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla! Ei meilläkään mätsää vaatteet pihaleikeissä juuri koskaan, eikä tarvitsekaan... vaikka olisihan se nättiä, jos mätsäis silloinkin. :D

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...