lauantai 1. marraskuuta 2014

Pukeutumispolitiikka täysin uusiksi koulun myötä

Olen pyöritellyt tänä syksynä silmiäni kerran jos toisenkin. Mikään päiväkotiaikana hyväksi todetuista pukeutumismetodeista ei ole enää toiminut tytöllä. Vaikka ulkona olisi pakkasta, ei ole mitään takeita, että sormikkaat tai pipo pysyisivät päässä. Välitunneilla saattaa ulkoilla neiti, joka ei ole viitsinyt pukea ulkoiluhousuja päälleen ja sitä rataa. Reiman välikausisormikkaita on jätetty koulun pihalle minne sattuu -onneksi onni on ollut vielä matkassa ja ovat löytyneet jälkikäteen.

Vielä vuosi sitten eskarissa lapsi ulkoili välikausihaalarissa, jonne oli alle tuunattu fleecehaalari. Pipo pysyi päässä ja rukkaset käsissä niin kuin pitikin. Ei tällaisista itsestäänselvyyksistä täytynyt edes keskustella. Toki eskarissa oli vielä kolme aikuista peräänkatsomassa, että homma toimii. Nyt tilanne on ihan toinen. Oli pakko pistää pakka uusiksi ja miettiä ihan toden teolla, mikä toimisi.
Ensimmäistä kertaa kaappiin on ilmestynyt lämmittäviä neuleita. Kuvassa neuleet Pomp de Luxilta, Name Itiltä ja Lindexiltä.
Aiemmin suosin hikoilevaisella ja liikkuvaisella lapsella mahdollisimman ohuita sisävaatteita ja viime vuosina käytimme jopa Reiman teknisiä sisävaatteita. Niiden päälle oli helppo päiväkodissa pukea välikerroksia tarpeen mukaan. Koulussa, meidän laiskalla pukijalla välikerrokset eivät ainakaan vielä näillä keleillä ole toimineet. Tai toki toimisivat, jos päätyisivät päälle asti... Ensimmäisen kerran tänä syksynä neidin päältä on löytynyt eripaksuisia ja pörröisiäkin neuleita. Näillä korvataan pikkupakkasilla välikerros ohuen toppatakin alla ja neuleet ovat toimineet hyvin myös sisäkäytössä. Koulussa oleminen on kuitenkin enemmän paikallaan olevaa kuin päiväkodissa, joten hiki ei ole kuulemma päässyt tulemaan missään vaiheessa sisälläkään.


Päiväkodissa suosin neidillä usein leggareita sisäkäytössä. Niiden päälle oli helppo pukea välikerroksia ja tarvittaessa ne toimivat myös mekkojen ja pidempien paitatunikoiden kaverina. Tänä syksynä ongelmaksi muodostui se, ettei säiden kylmetessä leggareiden päälle päätynyt välitunnille lähtiessä kuitenkaan ulkohousut, vaan ohuilla leggareilla kaakoiltiin, satoi tai paistoi, näytti mittari sitten kymmentä tai viittätoista. Onneksi kaapista löytyi viime vuotiset Reiman ulkoiluleggingsit, jotka pääsivätkin suosiolliseen käyttöön säällä kuin säällä, sisällä ja ulkona. Housujen alle neiti on pukenut leggingsit. Pompilta löytyi onneksi myös vähän paksumpaakin leggaria alle puettavaksi ja tyttö onkin tarjennut tällä yhdistelmällä jopa pikkupakkasilla. Soft shell housut ovat sen verran hengittävät, ettei kuuma ole tullut sisälläkään istuessa. Ei tarvinnut kahta kertaa miettiä viime viikolla, kun Reimalla oli housukamppis käynnissä. Maiathan ne lähtivät tietysti seuraavassa koossa tilaukseen.
Reiman ihanat säänkestävät leggingsit. Viime vuotisen Dianne mallin on korvannut Maia, joka on muuten samantuntuinen housu, mutta takaa hieman erinäköiset.
Nyt sitten kauhulla odotan jo talvea ja mietin, että mitä keksin pukeutumisongelmien varalle. Tällä hetkellä toppahaalari tuntuu ainoalta järkevältä vaihtoehdolta... mikä onkin kiva, kun täksi talveksi on jemmattu kaksiosaista toppapukua enemmän kuin riittävästi. Huoh!

Miten teillä on pukeutuminen muuttunut koulun myötä? Itse olen myös todennut ketjujen vaatteet turvallisemmiksi käyttää. Neiti ei nimittäin ole mikään maailman huolellisin tapaus pitämään vaatteistaan huolta. Nimimerkillä; hanskat jatkuvasti hukassa ja myös liikkatuntien jäljiltä jäljettömiin kadonnut pyyhe. Että näin.


25 kommenttia:

 1. Hirmu hankalaa tuo pukeutuminen koulun myötä. Hurja kiire välitunneille, asujen täytyy olla helposti päälle vedettäviä, sitten tytöille nauretaan, jos on ulkohousut jalassa. Ja sitten jos laitat leggarit housujen alle, siis vaikka farkkujen, koulussa on hiki... Blaah... Hankalaa on, vaikka tuntuu etteivät tytöt asiaa murehdi pätkääkään.

  Muistan muuten, että eskarissakin naurettiin, jos oli haalarit päällä, mitkä ovat kyllä se maailman parhain asuste.

  Kivaa viikonloppua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole mitään vaatetusnaureskeluja ilmeisesti ainakaan vielä kuulunut, että sikäli olen saanut soveltaa pukeutumista vielä järkeväksi ilman tytön vastaan sanomisia.

   Eskarissa neiti piti pääosin haalaria ja itseasiassa kyseli jo tänä syksynäkjin, että koska saa haalarin päälleen, kun joillain kavereilla oli jo ollut. :D Eli ei ilmeisesti haalari koulussa olekaan mikään naurettava juttu, vaikka itsekin ajattelin, että siirtyminen kaksiosaisiin alkaisi olla lopullista... Haalarissa tulisi toppaa päälle kokonaisuudessaan, eikä tarvisi pelätä, että toppahousut jäävät naulakkoon.

   On tää vaikeeta!

   Poista
 2. Jepjep. Eskarilainen meillä on pitänyt koko syksyn ainoastaan Maia-leggareita. Toinen on paksut sukkikset ja Paaden villahousut, mutta näitä en anna pk-ulkoiluun. Minkähänlaiset toppikset meille tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei eskarissa vielä ulkoiluleggarit toimineet, kun samoilla housuilla ei saanut olla sisällä ja ulkona. Toki mutaman kerran olivat ulkohousuina ja silloin oli tullut hoitajan kanssa riitaa siitä, että ovatko ne oikeastaan ulkohousut ollenkaan :D Koulussa ovat toimineet kyllä loistavasti juuri sen takia, ettei ole tarvinnut riisua ja pukea ulos ja sisälle mentäessä.

   Sukkiksia meillä ei ole enää kaipailtu. Leggarit ja sukat ovat kova juttu. Tulossa on myös merinovillaleggarit, vähän vain epäilyttää, että toimivatko ilman alusleggareita. Neitiä, kun tuntuu kutittavan merinovillakin, mikä on mielestäni ihan uskomatonta.

   Poista
 3. Täysin samoja kokemuksia! Ja koulussa jotenkin tuo sosiaalinen paine on jo kova ja taitaa estää esim. toppahaalarin, sitä kun pidetään vauvojen vaatteena, josta muut voivat kiusata. :/ Alakoululaisen on raskasta olla erilainen tai ainakin se vaatii tosi kovaa itseluottamusta. Esikoiseni on kokenut kiusaamista, koska ei suostu pitää muodikkaita, tiukkoja pillifarkkuja ja tykkää kirppisvaatteista (kts. http://uraaidinruuhkavuodet.blogspot.fi/2014/10/kaytettyna-kiitos.html) Äitinä oleminen on tässä vaiheessa kyllä monimutkaista, kun vaatehankinnoissa pitäisi huomioida käytännöllisyys, ympäristö, lapsen oma tyyli mutta lisäksi vielä samanikäisten "mielipiteet"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei olla vielä onneksi koettu sosiaalista painetta pukeutumisesta. Muutama kaveri kuulemma käyttää haalaria ja neitikin on kysellyt jo haalarin perään. Tytön luokka on hitsautunut hyvin yhteen jo eskarivuonna ja mitään kiusaamiskuvioita ei ole ainakaan vielä muodostunut. Itse katselin alkusyksystä, että luokassa suosittiin hyvin montaa eri pukeutumistyyliä ja asiaan ei edes kiinnitetty sen kummemmin huomiota. Meillä neiti ei varsinaisesti välitä siitä, miten muut pukeutuvat ja itse pukeutuu mielellään niin pillifarkkutyyppisesti kuin rennomminkin vaikkapa collegehousuihin. Kaikki käy. Vielä. Onneksi!

   Olen kans odottanut, että koskahan ne kavereiden mielipiteet alkavat näkyä. Koska alan olla ihan kalkkeutunut vaatteiden sisäänostaja ja muotitiedoton mistään mitään tietämätön mude. Toivottavasti siihen menee vielä muutama vuosi ainakin :D Nyt olisi tärkeää saada kuitenkin pipo pysymään päässä, kaula piilossa ja rukkaset käsissä. Muusta asiaan kuuluvasta pukeutumisesta nyt puhumattakaan.

   Poista
 4. Meillä on nelosluokkalainen tytär tähän saakka pukenut ulkovaatteet ihan mutisematta. Meillä on noi samat Reiman leggarit olleet suosiossa jo parissa koossa, ja tilasinkin taas seuraavan koon jemmaan kun ne on nyt puoleen hintaan. Nyt meillä on eka ongelma näköpiirissä, kun kapeista lahkeista tykkäävä kapea neitokainen ei sitten yhtään tykkää toppahousuista kun lahkeet on niin LEVEÄT! Huoh. Nyttenkin meillä on lunta maassa ja oli eka lähdössä innoissaan pikkuveljien kanssa ulos, mutta ei sitten kelvannut ne LEVEÄT toppahousut. No mistähän minä nyt KAPEIKSI toppahousuiksi muuttuisin????? Ei sillä - taas lämpenee joten ensi viikon saa pukeutua leggareihinsa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puoleen hintaan! Missä, missä? Tilaisin heti ainakin yhdet lisää puoleen hintaan.

   Uuuh, kapeat toppahousut kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Meillä eilen neiti puki kyllä kaupunkikävelylle lähteissä normi toppahousut ihan mukisematta... mutta koulussa ne eivät silti välttämättä päälle asti pääsisi välitunnin ajaksi.

   Täällä ei ole vielä lunta näkynyt. Vettä lotoottaa nytkin parasta aikaa. Onneksi ulkoiluleggarit ovat säänkestävät ja yllättävän siististi neiti on ne päällään koulussa ollutkin.

   Poista
  2. Reimalla oli ne halloween hinnat, kaikki ale-tuotteet puoleen hintaan - tilasin leggarit (Odense, edellisen kauden vastaavat) ja Angry birds rukkasia, fleecetakin ja froteehupparin :)

   Poista
  3. No katselin kans niitä Odenseja, mutta meillä vastaavat viimevuotiset on nimellä Dianne. Pitääkö nuo Odenset vettä, kun ne on merkitty vain tuulenpitäviksi? Kyllähän ne toki kuivilla keleillä menisivät nekin.

   Täytyy vielä tutkia alea tarkemmin...

   Poista
  4. Olisko kevät- ja syysmallistossa eri nimiset? Kyllä oletin että ne ihan samat on, meillä on nyt käytössä Odenset ja on niissä ainakin PU-kalvo, eikä tytär ainakaan muista että olisi vesi tullut läpi.

   Poista
  5. Kiitos! Hyvä tietää, sillä pistin yhdet nyt sitten meillekin vielä tilaukseen. Ei ollut tosin kokoa 134 enää jäljellä, mutta kyllä 128 vielä toivon mukaan menee vielä keväällä. Tällä hetkellä ainakin juuri hyvän reilu koko käyttää.

   Poista
 5. Ainiin se piti lisätä, että meillähän pitkälti siirryttiin H&M ulkokamppeisiin kun tytär meni kouluun - niin kun olenkin kertonut, niin melkoinen huithapeli ja ryöjääjä se on tämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän täytyy kans varmaan miettiä siirtymistä parin kympin ulkoilutamineisiin ja vitosen hanskoihin. Tahti on sen verran loistava tässä hukkaamispuolessa, että vararikko tulee kalliimmilla hyvin äkkiä. Viime viikolla sitä oltiin riisuttu Reiman vk sormikkaat siististi koulun nurkalle rännin viereen ja lutrattu ilmeisesti paljain käsin hyistä vettä. No, sormikkaat onneksi löytyivät rännin vierestä seuraavana päivänä. Toiset vastaavat sormikkaat neiti oli laskenut ulkoroskiksen päälle ja joku oli ystävällisesti heittänyt ne roskikseen. Onneksi löytyivät vielä sieltäkin. Hyvät ja kalliit sormikkaat ei roskikseen kuulu!

   Poista
 6. Niin totta! Kevyttoppatakkiin siirryttiin nopeaa, koska eihän koulussa nyt fleecetakkia puettu. Samoin on herkästi puettu kalsarit housujen alle, koska ulkohousuja ei käytetä (paitsi aamulla, kun äiti pakottaa kun on kotona laittamassa lapsia kouluun)
  Kumppareita ei pidetä, ihan sama vaikka varpaat kastuisi --> goretennarit on ne mitä puetaan. Siis tokaluokkalainen poika, se ekaluokkalainen tyttö kyllä välillä saappaita käyttää.
  Hanskoja kyllä käyttävät, koska tykkäävät niistä.
  Toppatakit muuttuvat parkamallisiksi kouluun (meillä on erikseen koulutakki, ettei se vahingossakaan kastu kotona), ja kohta kun pakkaset iskee niin alan haalia villaleggareita pitkiksikalsareiksi molemmille. Ja sormet ristissä toivon että ne tajuaa pakkasilla pitää niitä ulkohousuja, haalaria tuskin pukee kuin kotipihaan. Toisaalta jos välitunti kestää vartin, ei siinä ajassa hirveänä ehdi kerroksia pukemaan.. Ehkä pitäisi siirtyä reiman vktakkeihin, eikös niihin saantu fleecen kiinni napeilla, eli kaksi kerrosta yhdellä pukemisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei vielä kumppareista ole naristu ja mitä alkusyksystä katselin, niin tosi monella luokkakaverilla oli myös saappaat käytössä. Nyt ilmojen kylmetessä neiti on tykännyt pitää Crocsin Allcasteja. Tämän vuoden mallissa on paksumpi vuori kuin viimevuotisissa, joten vielä ainakin on pärjännyt ihan normaalin ohuen sukankin kanssa.

   Mä en tiedä, mikä ihme se on, ettei hanskat enää pysy kädessä. Ilmeisesti ne kädessä ei vain voi touhuta kaikkea, mitä ilman hanskoja voi ja sitten hanskat riisuttuaan ne jäävät niille sijoilleen, kun kello päräyttää leikin kesken ja palaamaan tunnille :/

   Meillä ei ole toiminut Reiman vk-takki -kiinnitettävä fleeceyhdistelmä. Neiti koki, että yhdistelmä oli liian jäykkä ja paksun oloinen (tosin fleece oli kyllä sellainen pörröfleece, tavallinen ohuempi olisi voinut olla parempi). Meillä kans suosittiin ohutta kevyttoppatakkia niin pitkään kuin sillä tarkeni. Nyt sateisempien säiden ja ilmojen kylmettyä ollaan siirrytty vedenpitävään ohuempaan Ticketin toppatakkiin. Näin ollaan sitten vielä ainakin vältytty välikeroksilta.

   Poista
  2. Meillä on pojalla sellanen vahapintainen lindexin takki, jossa on ohut vuori ja näyttää farkkutakilta. sillä menee ja tosiaan kun pakastaa, niiin toppatakki. ekaluokkalainen on kyllä aika vilukissa, oon itseasiassa paristi huomannut että sillä on ollut fleecetakki kuoritakin alla, kun tulee koulusta.
   outoa sinällään, äsken tulin asioilta ja jäin kodin&koulun puolivälissä bussissa, kun 1-3 luokkalaiset pääsivät pois yhtäaikaa (erikoispäivä).
   liki jokaisella oli ulkohousut, pipo kaikilla, osalla kumisaappaat. nyt voin kertoa lapsille, kun ne vetoaa "ei kaveritkaan" että arvatkaa mitä just näin ;)

   Poista
 7. Meilläkään ei poika välillä suostunut ulkohousuja käyttämään, "kun muillakaan ei ole". Nyt on taas käyttänyt kun on ollut kylmempää. Ostin pojalle koulutakiksi reiman retro-malliston takin, siinä on se irrotettava tikkivuori..se on ollut tosi hyvä nyt. Mitään kallista vaatetta en minäkään raski enää koululaisille ostaa. Housut on jatkuvasti polvista puhki yms. Yhden me&i pipon oli poika hukannut kouluun, mut löysi sen löytötavara laatikosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita tikkivuoritakkeja vois olla vähän modernimmankin mallisina. Muhun, kun ei jostain syystä nuo retrot ihan hirveästi iskeneet. Varmasti toimiva yhdistelmä!

   Luulin, että pukeutumishaasteet helpottuvat iän myötä, mutta olin kyllä niin väärässä. Lapsen muistamiseen ja huolellisuuteen omien tavaroiden ja vaatteiden suhteen ei voi kyllä luottaa yhtään :/ Aina on jotain hukassa. Vielä ei ole vaatteita alkanut ylenmäärin rikki menemään, mutta kai sekin päivä vielä koittaa.

   Poista
 8. Meillä se on mennyt niin, että alkuun kun olivat ihan pieniä ostin paljon kirppareilta ja uuten ostin laadukkaat haalarit yms... paljon kulutusta vaativat kamppeet. Lasten kasvaessa tuli H&M yms vastaavat ketjut mukaan ja nyt kun vanhin lukion ekalla niin hänen ikäluokassaan taas jo havitellaan tiettyjä merkkejä ja sellaista persoonallista pukeutumista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei vielä onneksi ole ihan hirveästi väliä merkillä. Värillä kylläkin on väliä. Itse olen pitänyt tärkeänä sitä, että esim. talvivaate on helppo pukea päälle, säänkestävä ja hengittävä. Varsinkin pienempänä neiti hikoili aivan järkyttävästi joissain vähemmän hengittävissä talvivaatteissa. Koulun ja lyhyiden välituntiulkoilujen myötä hengittävyys ei välttämättä olekaan enää ykkösjuttu vaan nimenomaan se, että vaate on helppo ja nopea pukea päälle... Ah autuutta ja sitä aikaa odotellessa, kun neidin maku muuttuu merkkitietoiseksi ja tosi kukkaroepäystävälliseksi :D

   Poista
 9. Meillä on käynyt myös niin, että hanskat ja hatut löytyy koulupäivän jälkeen repusta, ulkohousutkin välillä. Välivaatteet ei päädy päälle koskaan. Luotan siihen, että 7vuotias tietää itse milloin on liian kuuma tai kylmä, joten en ole stressannut asiasta sen enempää. Katson, että kouluun lähtiessä on ulkohousut, pipot ja hanskat päällä. Jos ei niitä itse laita päälle välitunnilla tai kotiin lähtiessä, niin on ainakin mukana jos tarve tulee. Nyt menee ihan ulkohousuilla ja -takilla, väliin en edes yritä mitään tarjota mukaan, ulkovaatteet on tällä hetkellä riittävän lämpimät pelkästään.
  Meille ei enää reimat ja ticketit kelpaa, on kuulemma ihan päiväkotilaisten kamaa! Se on tullut selväksi jo alkusyksystä :) Saa nähdä, miten talvella käy, kun on henkselilliset housut tai haalari. Molemmat on varattu ja saa luvan kelvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisköhän lakata kans stressaamasta? Meillä vaan neidillä on samantien nuhakuume päällä, jos on ulkona kylmällä esim. kaula paljaana ilman kauluria tai kaulaliinaa... Ja sitten tosiaan harmittaa se, että esim. vähän hintavampia vk-sormikkaita jätetään ulos sinne ja tänne. Täytyy varmaan hankkia käyttöön kertakäyttöhintaisia :/

   Välivaatteita en ole kans tarjonnut mukaan ainakaan vielä. Paksummat alusleggarit ja neulepaita ovat pitäneet lämpötilat kohdillaan. Teen aina koulupäivän jälkeen galluppia, että oliko vaatetta riittävästi ja tähän asti kuulemma on vielä riittänyt.

   Meillä Reimat ja Ticketit kelpaa vielä hyvin. Onhan niissäkin isommille lapsille suunnattuja malleja kuitenkin. Henkselitoppahousuilla ja haalarilla mennään meilläkin ensi talvi. Ei ole vaihtoehtoja täälläkään :D

   Poista
 10. Kuulostaa niin tutulta! Meilläkin koululainen pukeutuu miten sattuu ja ne hanskat on kyllä aina kadoksissa. Täälläkin on syksyn myötä ostettu neulepaitoja ja paksumpia leggareita, myös villaisia sukkahousuja löytyy vaikka niitä ei vielä ole käytetty. Mä oon hirveästi puhunut tytölle siitä, miten kylmällä säällä tulisi pukeutua ja toivon että kunnon pakkasilla äitiä kuunneltaisiin vähän enemmän..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulutaipaleen alkumetrit taitavat olla pukeutumiskriisin paikka. Enemmän jää lapsen omalle vastuulle, mitä päälle ulos lähtiessä päätyy. Keskustelua ollaan käyty meilläkin ja viime viikko menikin jo ihan hyvin. Taisi olla sen verran kylmempi ulkona, että sormilla oli halu pysyä piilossa ja samoin pipo on ollut päässä. Ehkä se tästä! :)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...