lauantai 31. tammikuuta 2015

Monoa toisen eteen

Tytön edellistalviset monot koossa 31 mahtuivat vielä vähälumisen viime talven. Vaikka tiesin, että koulussa on todennäköisesti hiihtoa lumitilanteen ollessa hyvä, iski viimehetken monopaniikki siitä huolimatta. Viime sunnuntaina kiersimme pari urheiluliikettä laihoin tuloksin -ei oikeaa kokoa. Pelastavaksi enkeliksi nousi Prisma, jossa monovalikoimat olivat yllättäen paljon paremmat ja laajemmat kuin urheiluliikkeissä, joissa kävimme.
Monopaniikki kaupassa muuttui lopulta ihan toimiviksi monoiksi. Katselin monoja myös kirpparilta, mutta alesta uudet monot sai jo tähän aikaa vuodesta ihan kohtuulliseen hintaan.
Jo monojen sovittelu voi käydä urheilusta, jos sovittelun kohde hannaa vastaan ja kieltäytyy sovittelemasta. Olisi pitänyt vain luottaa itseensä ja tilata tälläkin kerralla netistä... Edelliset monot olivat tarrakiinnitteiset, mutta tytön pari-kolme numeroa viime talvesta kasvanut kavio katsotaan jo sen verran suuren lapsen jalaksi, että nauhojen sitomista kehiin vain -ja vetoketju päälle. Olin varma, että koulun liikuntatunnista tulee mieleenpainuva fiasko jo monojen pukemisvaiheessa, mutta olin onnekseni väärässä. Tyttö oli pukenut monot reippaasti itse ja hiihtänyt pellon ympäri hikipäässä 10 kertaa. Ihan kunnioitettava suoritus lapselta, jonka äiti kerran elämässään osallistui koulujen välisiin hiihtokisoihin ja käveli paakut suksien pohjissa reilun 3 kilometrin lenkin. Onneksi muutamalla muulla oli voitelu onnistunut vieläkin kehnommin.
Tiukka kaarre ja mummo perhana meinasi mennä ohitse!
Tytön opettaja epäili hiihtokärpäsen purreen suurta osaa luokasta. Tyttökin vinkui koko loppuviikon hiihtämään. Tänään se suuri päivä sitten koitti, mutta jostain syystä juuri tänään ei sitten hotsittanutkaan yhtään. Mummo lähti kaveriksi peltoa kiertelemään. Itse otin kameran kaulaan ja ryhdyin huoltojoukoksi. Kolme kierrosta ja siinä kaikki! Pelto oli kuulemma kasvanut parissa päivässä monella hehtaarilla ja suksetkin lipsuivat ihan väärään suuntaan. Mummo jäi lopulta yksin kiertämään peltoa, koska vaatteiden ja monojen pukeminen oli ollut sellaista hikipingotusta, ettei hiihtämistä nyt voinut vielä kolmeen kierrokseen lopettaa.
"Ei huvita hiihtää enää! Mennään luisteleen, jooko?" 
"Rankan" ulkoilupuristuksen jälkeen oli pakko lohduttautua kolmella Koolla. Ei tytön vaan meikäläisen. Kuppi Kuumaa Kuvaajalle! Pellonlaidassa seistessä hypotermia iskee nopeutetulla aikataululla. Katsotaan millaisen hypotermian isukki saa aikaiseksi luistelukentän laidalla norkoillessaan.


Mites teidän lauantai on sujunut? Muistakaahan edellisen postauksen arvonta.


23 kommenttia:

 1. Olette olleet reippaita siellä. Täälläkin suunnitellaan hiihtoa ja jos oikein reipas olisi niin huomenna saattaisi onnistuakin sivakointi .) Kivaa viikonloppua sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai ainakin neiti ja mummo olivat reippaita :D Itse olen vasta suunnittelemassa omien monojen ostoa ja mummon suksien sosialisointia...

   Lunta tulee mukavasti ainakin täällä, joten huomenna voisi ollakin hyvät hiihtokelit, jollei mene vesisateeksi. Kivaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 2. Hyvin aiheeseen sopiva muki valinta kuvaajalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Piti salaa lainata tytön mukia, kun se oli ainoa tilanteeseen sopiva :D

   Poista
  2. Sitä tulin vielä sanomaan että eipä ollut hiihto minunkaan juttu koulussa eikä kyllä vielä nykyäänkään. ;)

   Poista
 3. Hiihtohommat niin hankalia, kun saattaa olla että lumitilanteen takia hiihdot jää yhteen kertaan ja siinä sitten ostellaan uudet sukset ja monot. Ajattelinkin viedä meidän vanhat kouluun ja tytöt voivat surutta lainata sitten koululta taasen sopivan kokoisia.

  Ihania unia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Viime talvena tyttö hiihti tasan kerran eskariryhmän kanssa ja silloinkin totesivat, että lunta oli liian vähän ja sukset eivät luistaneet. Luistimille tuli onneksi muutama käyttökerta enemmän. Viime vuonna eskarissa osa perheistä kieltäytyi hankkimasta talviurheiluvälineitä, mutten tiedä, kuinka hyvin siitä asiasta voi kieltäytyä koulussa? Hieno idea viedä pieneksi jääneet koululle, mutta onko varmaa, että sieltä löytyy sitten täsmälleen oikeankokoiset välineet lainaksi aina tarvittaessa? Varmaan koulukohtaista. Omasta lapsuudestani muistan, että koulun sukset olivat katkenneet ja korjattu metallilevyllä, monojen nauhat poikki jne. Toivottavasti nykytilanne on toinen.

   Kirpparilla käytettyjen ja aika paljon hiihdettyjen monojen hinta pyöri 15 euron paikkeilla. Suksien hintaa en tutkinut, kun toissavuotiset saavat vielä kelvata neidille.

   Ihania unia sinnekin! :)

   Poista
 4. Kiitos monomuistutuksesta! Täälläkin etelässä on yön tupruttanut lunta ja parasta aikaa sataa. Löytyisiköhän sitä monoja meikäläisillekin jostain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän monoja löydy meikäläisillekin :D Meidän viime kierroksen jälkeen taidan marssia suosista Prismaan ja ottaa monohankinnasta vielä bonarit kotiin. Urheiluliikkeiden valikoima yllätti suppeudellaan :/

   Poista
 5. Kuopus ja keskimmäinen ovat ehtineet ainoastaan kerran ladulle joululahjasuksillaan. Meillä ei tälläkään hetkellä pysty hiihtämään :( Parissa paikkaa pääkaupunkiseudulla on vielä juuri ja juuri hiihdeltäviä latuja. Harmittaa, kun ollut niin huonot hiihtomahdollisuudet. Luistinkentän kaupunki on saanut pidettyä siedettävässä kunnossa. Keskimmäinen on meidän innokas luistelija. Hän on käynyt koulun viikottaisen kerran lisäksi noin kahdesti viikossa. Kiitos kenttäahkeruudesta kuuluu lähinnä muille kuin vanhemmille :D Keskimmäinen on käynyt suurimmaksi osaksi kavereidensa kanssa luistelemassa.

  Meillä urheiluvarusteet tulee nykyisin XXL:stä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuossa lähipellolla on ladut ja vähän kauempaa lähtee kunnon ylläpidetyt ladut. Nyt luulisi ainakin lunta olevan riittävästi. Luistelukentät ovat yleisestiottaen surkeassa kunnossa. Tosin talvikin on ollut vähän eipäs-juupas -touhua. Tosin eipä olla letkun kanssa jäädyttämässäkään kovin hanakasti nykyään. Toista se oli ennen :D

   Me petyttiin XXL:n monovalikoimaan ainakin ihan tyystin. Olisiko hyllyssä ollut viittä eri vaihtoehtoa monoja ja kokoja tosi niukasti. Prismassa oli paljon laajemmin valikoimaa ja myös kokoja saatavissa.

   Poista
 6. Edelliseen pk-seudulla asujaan verrattuna ollaankin hiihdetty paljon. Tänä talvena olen poitsun kanssa tehnyt 3 hiihtolenkkiä ja tänään aiomme mennä iltapäivällä. Meidän lähellä on ne Helsingin parhaat ladut. Ja ne ei ihan heti sula parissa plussapäivässä, kun ne pohjat on tehty tykkilumella. Lisäksi pk-seudulla on useampi tekojääkenttä luonnonjääkenttien lisäksi. Ja tietysti jäähallit. Luistelu ei siis ainakaan kovin helposti vaarannu, vaikka olisi mikä talvikeli. Enemmän talviurheilua on rajoittanut säiden sijaan oma pitkään jatkunut flunssani. Kyllä lapsen tahtiin vielä jaksan hiihdellä, mutta omalle hikilenkille ei pysty kröhäisenä.

  Prisman suksi- ja monovalikoimat olen minäkin huomannut hyviksi. Lisäksi meilläkin XXL on ottanut paikkansa urheilukauppana.

  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsinkikin on sen verran iso kaupunki, että varmaan ihan kaikki ladut eivät ole samalla tavalla hoidettuja. Meillä on kans tässä meidän kaupunginosassa täällä Tampereella ihan kivat hiihtomahdollisuudet ja hoidetut ladut ja lisäksi tuo lähipelto, jossa ihan ok ladut pieniin pyrähdyksiin. Luistelukenttien tasosta olenkin sitten eri mieltä tässä kaupunginosassa. Jäähallien yleisöluistelut ovat sellaiseen aikaa työläisen kannalta, että ei ole käsittääkseni mahdollisuutta käyttää.

   MEillä ei ole onneksi tänä talvena flunssat juuri vaivanneet... ei kyllä pitäisi kehuskella, kun heti alkaa aivastuttaa :D

   Meitä XXL ei oikein monoasioissa ainakaan vakuuttanut, mutta muuten vaikutti kyllä monipuoliselta liikkeeltä, kun viikko sitten se katsastettiin ekaa kertaa.

   Poista
 7. Meillä lapset ovat olleet suksilla lähes siitä kun ovat oppineet kävelemään. Mies on entinen kilpahiihtäjä, joten hänen onneksi lapsetkin ovat tästä lajista innostuneet kovastikin. Maanantai illat kuluvatkin hiihtokoulussa muun perheen osalta ja äiti keskittyy siihen hypotermian kanssa kamppailuun. Täytyykin ottaa joku kerta kamera mukaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä on sitten lapsilla hiihtovalmentaja omasta takaa! Hienoa! Mun oli tarkoitus ottaa myös kauniita luontokuvia tytön hiihtäessä, mutta oli kyllä niin synkkää ja harmaata. Puissakaan ei ollut yhtään lunta. Kuvistakin tuli ennen pientä käsittelyä ihan musta-harmaita :D Tänään voisi saada jo parempia kuvia.

   Poista
 8. Hyvä, että löysitte sopivat monot ja pääsit monopaniikista :)

  Tällaisina eipäs-juupas-talvina toivoisin, että joka kylässä olisi lasten kirppis, jossa talviurheiluvälineet kiertäisivät sujuvasti. Onneksi usein riittää pelkkien monojen päivittäminen. Toisaalta kun itse hain pikkuveikalle pelkkiä sauvoja, oli niitä mahdoton löytää käytettynä. Eikä oikeaa pituutta löytynyt ensimmäisestä urheilukaupastakaan. Kiitos vinkistä, täytyykin muistaa Prisma näissä asioissa jatkossa.

  Kannattaa hankkia itsellekin hiihtovarusteet, niin et palellu ladun reunassa. Mutta joo, ymmärrän kyllä, jollei hiihto ole mielilajisi. Ei se maistu minullekaan ;) Lämmintä juomaa termariin mukaan? Keväthangilla auringon paistaessa voisin vaikka kokeilla suksiani...ehkä.

  Meidän lauantai kului uimahallissa, mikä oli oikein mukavaa vaihtelua ja rentoutti kaikkia. Tänään on sitten puskettu lumitöitä ihan urakalla, sillä lunta on tullut 15 cm ja lisää tulee koko ajan. Onneksi meillä on nykyisin lumilinko, jonka hankimme edullisesti isovanhemmilta. Niin paljon helpompaa, kuin kolaaminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No löytyihän ne sopivat lopulta. Työn ja tuskan takana oli kyllä! Kiersin tän seudun suosituimman kirppiksenkin läpi monojen osalta. Melko loppuunajetuista monoista pyydettiin kuitenkin sen verran paljon, että päätin taipua uusiin. Meiltä lähti huutiksessa halvemmalla paljon parempikuntoiset syksyllä :D Prismasta sai muuten alle kympillä ihan päheet ja ajanmukaiset sauvat eli niitä ei kyllä mielestäni kannata ainakaan yksistään lähteä kauhean kaukaa metsästämään. Nyt mietin, mitä teen tytön vanhoille, priimakuntoisille 85 senttisille sauvoille. Pitäisi löytää uusi käyttäjä suht läheltä kuitenkin.

   Kyllä se hiihtäminen voisi taas itsellekin maittaa, vaikka koulujenvälisten paakkukävely onkin vielä melko tuoreena tappiona mielessä :D

   Teillä on lumityöt hienosti hoidossa. Niin meilläkin kerrostaloasujina :D

   Poista
 9. Täällä on hiihdosta innostunut 4,5-vuotias :) Meilläpäin on tosi hienot ladut, mikä niillä siis hiihtäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Täällä ovat ladut menneet viime viikkoina jo surkeaan kuntoon. Toivottavasti siellä on tilanne parempi.

   Poista
 10. meillä on hiihdosta innostunut 8½v. se ottaa sukset ja menee yksinkin hiihtämään koulun viereiselle ladulle tunniksi, jossei kukana sillä sekunnilla ehdi lähteä mukaan. vanhemmilla ei edes ole suksia, 7v pikkusiskoa ei voisi vähempään hiihto kiinnostaa, ja kohta 4v hiihtelee pari metriä remmisuksilla. on niin mini, että isommilta säästetyt sukset ja monot lienee sopivat ensivuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reipas 8-vuotias! Niin ne lapset on erilaisia, toisia kiinnostaa ja toisia ei :)

   Kätevää, kun perheessä voi kierrättää välineitä lapselta toiselle. Elle 4-veen hiihto tosiaan ei taida vielä niin pitkäjänteistä olla, että kannattaisi erikseen kunnon välineet hankkia :D

   Poista
  2. meillähän on siis 4v sukset ja monot. mutta, V on 10cm veljeään lyhyempi samanikäisenä+2 numeroa pienempi jalka, ei siis ihan tälle vuodelle ne hiihtokamat sopineet.. =)
   tässä iässä kun isommat kasvaa taas vähän hitaammin, sukset menee 2 talvea per lapsi. 134cm syksyllä mitatulle ostettiin 150cm sukset, ensivuonna uusitaan sitten taas monot. talvikamoja sun muita riittää kyllä, kunhan jaksaa vähän säilöä, niin voi kierrättää suuren osan.

   Poista
  3. Tuossahan saa jo vähän miettiä, että minkä kokoista kannattaa ostaa, että olisi sitten taas seuraavallekin käyttäjälle järkevän kokoista järkevässä aikataulussa :D

   Poista

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...