sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Vielä ehtii - Saaristolaisleipä

Tytön koululla oli joku aika sitten joulumyyjäiset. Luokkakaverin äiti oli leiponut luokan myyntipöytään ihania saaristolaisleipiä. Utelin tietysti, että mistä resepti ja nyt on pakko laittaa hyvä kiertämään. On kyllä niin herkkua leipää, että tämä vie kielenkin mennessään. Eikä mikään ihme - omenamehua ja siirappia makeuttamassa taikinaa.

Ohjeen mukaan leipiä tulee kolme kappaletta, mutta taikinaa kohotetaan niin ahkerasti, että meillä se riitti peräti neljään leipään. Saaristolaisleipä sopii mainiosti myös joulupöytään, mutta käy myös arjen herkuksi ja kauniisti pakattuna viemisiksi vieraisille. Ohje on munaton, maidoton, laktoositon ja sopii ilmeisesti myös vegaaniseen ruokavalioon.
Leipä vuoasta nurinpäin kipattuna ja maistiaiset tuoreesta leivästä leikattuna.
Maistiainen tuoreesta lämpimästä Saaristolaisleivästä leikattuna ja levite puoliksi sulaneena päällä. Leipään tulee pitkän paiston aikana ihanan rapea pinta.
Ohjeen annoksilla saimme aikaiseksi neljä vuokaleipää. Vuoaksi käy kertakäyttöiset vuoat yhtä hyvin kuin tavallinen leipävuokakin. Tähän hätään ei löytynyt neljää vuokaa, joten kaksi leivistä on tehty foliovuokiin.
Ohje löytyy yhteishyvän nettisivuilta: https://yhteishyva.fi/reseptit/saaristolaisleipa/recipe-5470


Ainekset

1 l
omenamehua
100 g
hiivaa
3 dl
siirappia
1 rkl
suolaa
3 dl
kaljamaltaita
3 dl
vehnä- tai kauraleseitä
3 dl
ruisjauhoja
13 dl
vehnäjauhoja


1) Murenna hiiva haaleaan mehuun. Lisää muut aineet puuhaarukalla sekoittaen. 
2) Lisää vehnäjauhoja vähitellen kunnes taikinasta tulee löysän puuron kaltaista. 
3) Anna kohota lämpimässä 1 tunti. 
4) Jaa taikina kolmeen (tai neljään) hyvin voideltuun vuokaan (alumiinifoliovuoat sopivat hyvin). 
5) Kohota peitettyinä 45 minuuttia. 
6) Paista leipiä ensin 250 asteessa 10 minuuttia, sitten 150 asteessa 1 tunti 45 minuuttia.


Itse en laittanut vehnäjauhoja ihan koko ohjeen määrää taikinaan ja näin leipä jäi ainakin tuoreeltaan mukavan kuohkeaksi. Taikina kohoaa todella runsaasti aluksi, mutta uunissa ei enää niin paljon, joten vuoat voi täyttää parin sentin varaa vaille täyteen.


Ihania herkutteluhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat blogin suola ja sokeri :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...